• 1
  • 35
  • 36
  • 37
  • 38
  • 39
  • 50
Много интересна и все по-често дискутирана тема.
EDI - майстор
Може да се доближи с цветен лак.Иначе текстурата на екзотичната дървесина не можеш я докара същата с дъбова дървесина.
nikolson - майстор
http://foresttrade.bg/bg/products/solid ... varnished/
Да се доближи, може би. Аз и да облека костюм на Армани, няма да изглежда като на списанието. Не само защото не съм като манекен, а и заради фотографията.
Все пак разгледай галерията, но имай предвид, че повечето неща са фабрично обработени в нея.
Още една снимка от темата, която много ми харесва:
download/file.php?id=52506&mode=view

Ще пробвам с байц и лак няколко паркетини и ще видим резултата дали ще бъде задоволителен. В крайна сметка ако не става в коша и ново.

Не мога да разбера по всичките сайтове за паркет и ламинат какво си мислят хората, че показват с close-up снимки от 20 сантиметра на парче дърво. Как да си го представи човек наредено, със съответния цвят, за да получи някаква реално полезна информация.
Chefo77 - майстор
Първата снимка е на дъб, байцван и лакиран предварително, а както ми се струва - снимката е моя и паркетът е на Павидера. :lol: Може и да се лъжа, разбира се!
На втората снимка дървото е Пиланг.
Може да се получи това, което искате, а именно - да се байцва и лакира, но няма как да извадите фибрата (текстурата) на дървесината по този начин, без подходяща машина за това. Няма и особен смисъл. Ако държите дървото да стане "живо", след циклене го байцвайте с маслен байц (задължително) и не го лакирайте, а го омаслете. "Осмо" имат системи за това - цветно масло за първа ръка и прозрачно за втора. Ако желаете, можете да поставите и трета ръка.
А ако желаете просто дървото да не жълтее, то след циклене го лакирайте с лак на водна основа. Цветът, който ще получите, можете да видите ако леко мацнете с мокър пръст една паркетина след шкуренето. Лакът на водна основа запазва цвета максимално близо до естествения.

EDIT: прегледах темата и съм сгрешил, при това качествено :roll: На първата снимка е Мербо (макар подобно да изглежда посочения в оригинал паркет). Ама снимката си е моя де :lol:
А втората ... може и Пиланг да е, може и американския орех ... то всяка партида различна, да им се не види чайниците. :lol:
Последна промяна от Chefo77 на чет май 21, 2015 2:38 pm, променено общо 1 път.
EDI - майстор
На снимка и на живо нещата са почти винаги доста различни.Понеже скоро се сдобих с разни видове паркетини от екзотична дървесина, благодарение на колегата Миланов :partyman: , та сравнявах на живо.Текстурите на дъба и тези екзотики просто са съвсем различни, но ако си поиграеш с цветовете може да се приближиш.Както си решил пробвай върху паркетини.Най-добре стават нещата като си отпуснеш фантазията.Миланов и Чефо могат да дадат ценни съвети по въпросите за паркета, ако мярнат темата.
Айдееее, включи се майсторското съсловие. :lol: :partyman:
Chefo77 мерси за информацията! Въпрос - по този начин, с омасляване само съм виждал приятел дърводелец да прави много добри неща, но на мебел. На под няма ли да се "протрие" и няма ли да е много трудна поддържката на паркета при положение, че няма водоустойчив гланц, който да спира влагата?
Chefo77 - майстор
Не се притеснявайте, няма да се протрие толкова. Така или иначе се препоръчва да се омаслява един до два пъти годишно - нещо, което можете да правите и сами. А влагата не прониква през маслото.
Ужас :) Как ще вдигам мебели, килими и тн. и ще го омаслявам два пъти годишно, няма ли решение да го оцветя, лакирам в някакъв сатен/мат и следващия път пак след 2-3-4-5 години :|
EDI - майстор
Може.Първо цвят с лак на водна основа, после отгоре еднокомпонентен акрилатен лак за паркет.Това съм го пробвал с лак ДУФА АНТИСЕПТИК за цвят и акрилатен лак за паркет с тефолн АКВИС на МЕГАХИМ.Правих си опити за един дъбов плот.Двата лака се понасят идеално.За други комбинации и лакове масторите да кажат.
Chefo77 - майстор
Лак на водна основа с цвят :? Не съм експерт, но за първи път чувам ... След като има - нека който го е ползвал (освен Еди) да изкаже мнение. Аз държа само на това, лакът да е специално за паркет, защото в паркетните лакове има компоненти освен за УВ защита, и против надраскване и ускорено износване. Респективно мебелните такива не стават за под.
С байц на водна основа НЕДЕЙ, изсъхва зверски бързо и за непрофесионалист, обработващ голяма площ при по-висока температура води до кошмарни резултати. Задължително маслен, който може да бъде покрит И с лак (има специални грундове за целта).
Не е задължително да се вдигат мебелите за нанасяне на новия слой масло. Просто ще се нанесе там, където се вижда. Едно от предимствата на маслото е, че може да бъде нанесено на една дъска, без да личи къде е нанесено. Не остава на петна както лака.
  • 1
  • 35
  • 36
  • 37
  • 38
  • 39
  • 50

Тема "Всичко свързано с паркет" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: