Много интересна и все по-често дискутирана тема.
rap66 - специалист
Реших да направя сух под с посипката на кнауф и тьй като дебелината на пода е доста голяма ( 10-12 см ) обмислям варианта като междинен слой в посипката да сложа фибран. Примерно 2 см. посипка, 4-5 см. фибран, 2 посипка, гипсфазер и ламинат. Моля за мнения по начинанието :?
Galy - специалист
В Официалната брошурка на кнауф дават междинния слой да е пак гипсофазер. Защо не сложиш от него, не мисля че е по-скъп, а така си сигурен че спазваш технологията на 100%.??? Аз в момента съм на същата тема, само че намен ми се налага в най-голямата височина - 5см посипка
rap66 - специалист
Всичко се върти около парите, за съжаление. Фибрана е основно за поевтиняване на пода ( 2.5 лв. на 1 см фибран, 4.70 лв.на 1 см посипка ). Fibran FL/60 по специцикации 400 kPa (което е 400 кг/м2 ) за 10% деформация (колко издържа без деформация обаче няма данни, пък мен точно това ме интересува). За посипката не намерих никакви данни. Хайде, помагайте :shock:
Master_Kenobi - V.I.P.
Тоя под нуждае ли се от толкова яка топлоизолация? Ако - не, защо не опиташ да запълниш голяма част от дебелината (тези 10-12 см) с итонг. Мисля, че ще ти излеза 2 - 2,20 лв. на сантиметър дебелина. Настилаш с блокчета 7,5 см дебели и после барваш отгоре една изравнителна замазка. За сигурност може да сложиш в нея от готовите армировъчни мрежи, тънките. И те не са много скъпи.

А още по тънкия вариант е трамбована баластра докъдето трябва и отгоре замазката. Няма топлоизолация, но ако е в апартамент не ти и трябва. Е, хамалогия е доста по-голяма, но...

А ако си решил фибран и нищо друго, да не те притеснява натоварването. Отчети и това, че твърдата замазка отгоре разпределя усилието, особено ако има мрежа в нея и 400 кг/кв. м. са абсолютно достатъчни. Нали няма да монтираш стругове или пневматичен чук в това помещение. :-D
detelin - специалист
послушаи савета на
Master_Kenobi

подкрепям го на 100%
rap66 - специалист
Става въпрос за СУХ под бе хора. Каксви баластри, какви замазки :?
Топлоизолацията ми е нужна ( 10 м2 от пода е терасата, която вече я няма ), иначе щях да си оставя сгурията и стоителните отпадъци, които бяха в пода.
ribnikolaevi - майстор
Хубава дискусия се заформи тук, затова да поставя и моят проблем.
В ремонт съм. В две от стаите има много добра стара замазка от керамзит и перлитов пясък, при това равна и сравнително здрава. В едната от тези две стаи част от замазката падна при махането на горния слой от цимент или лепило за плочки. С какво мога да запълня тази дупка, мисля си за идеята на мастера за итонг.
В другата стая имам много крива замазка, със здрав слой отгоре, на която замазка имаше залепен мокет. Мокетът е махнат, сега следва или изцяло махане на замазката, или само на високите части от нея. Пролбемът е, че под твърдия слой на тази замазка, който е до 1-2 см, отдолу си е чист пясък. И тук си мисля да приложа някаква модификация на системата с итонга, но ще съм благодарен за всеки съвет. Граничният фактор е времето, като да правя изцяло със саморазливна замазка е неприемливо за мен от финансова гледна точка.
Завършващият пласт ще е масивен паркет, положен с лепене.
Освен че трябва да е сухо за него, мисля си дали не е задължително да пусна ОСБ плоскот, за която да залепя паркета. Иначе за замазката като че ли разходът на лепило ще е огромен, а и не съм сигурен за ефекта, т.е., може ли лепилото за паркет да хване за подобна пореста замазка. Мисля и за това да запечтам отгоре с някакъв грунд Замазката. Какво ще кажете?
rap66 - специалист
Ако има някой 8-класник, да помага с мерните единици. Akuapanel посипка на кнауф при 10% уплътняване (както си е по технология ) издържа > 90 kPa. Задачата е колко килограма е това. 1 Pa (паскал)=1 N (нютон) / м2.

"Нютонът (символ: N) е единица за сила от Международната система единици. Тя е определена като силата, необходима за придаване на ускорение от 1 m/s² на тяло с маса 1 килограм.
Друго определение на 1 нютон е силата, придаваща импулс от 1 кг.м/с за 1 секунда. Пример: ако сила от 1 нютон е постоянно приложена към дадено тяло, то всяка секунда скоростта му ще се увеличава с 1 м/сек.
Нютонът е производна единица, изразена в основни единици по следния начин:

1 N = 1 kg × m × s-2
Взето от „http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9D%D1% ... 0%BE%D0%BD“."

Аз доколкото си спомням земното ускорение беше 9.???? приблизително 10, т.е 1 кг -> 10 N, или посипката трябва да издържа > 900 кг/м2, а фибрана да се деформира 10% при 4 тона/м2 :? :? :?
ribnikolaevi - майстор
400 kPa = 40 t/m2
Сигурен ли си, че издържа 400 KPa

Тема "Сух под - посипка + фибран" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: