Много интересна и все по-често дискутирана тема.
maptod - специалист
До сега не съм го правил, а и не съм виждал как става. Не знам и какъв да взема с каква дебелина и т.н. Тези в Практикер добри ли са? Тук http://www.praktiker.bg/praktiker-inter ... ker_142482 гледам как се прави, задължително ли е лепилото? Стаята е 18м2, дайте някакви предложения.
-------------------------------------------------------------
Полезна информация:
Разгледайте майстори и фирми за редене на паркет от цялата страна Заявете проект за редене на паркет и сравнете цени напълно безплатно
vvventsi - специалист
за какво ти е лепило? ,редиш и това е,а за дебелината по дебел по добре ,но мисля че е и по скъп!
професионал - специалист
Това по-скоро е уплътнител,а не лепило и е добре да го има,но има достатъчно профита в тази сфера тук във форума,които ще дадат по-компетентно мнение. :?
Chefo77 - майстор
Привет!
Лепенето е ненужно и е в тотален противовес с едно от предимствата на ламината - а именно да се пренареди когато поискаш в друго помещение, да смениш определена дъска ако я удариш и т.н. Виж - ако става дума за т.нар. Click sealer - то той не пречи на гореописаните процеси. Но пък според мен е ненужен - първо защото болшинството от ламинатите вече са импрегнирани в сглобката, и второ - някои ламинати са с толкова малки допуски на същата, че всеки допълнителен слой защита е предпоставка да не закопчее добре.
По начина на закрепване ламинатите се делят на 3 вида - клик-а-лок, двоен клик и мегалок.
Първия вид е с клик закрепване на дългата страна, а на късата трябва да се чукне - монтажът на този вид ламинат е обяснен на показания сайт. Този начин на закопчаване е остарял като концепция и трудно се намира по магазините.
Основната част от ламинатите в мрежата са двоен клик - и на късата, и на дългата страна. Според мен това е най-добрия начин на закрепване.
Третия вид е мегалок - на дългата страна е клик, а на късата има пластинка, която при изравняване на нивата на две съседни дъски, попада в специални канали и по този начин се осъществява сглобката.
vvventsi написа:
за какво ти е лепило? ,редиш и това е,а за дебелината по дебел по добре ,но мисля че е и по скъп!
Да, ама не - 7 мм 32 клас + 5 мм XPS подложка е в пъти по-удачен избор от 10 мм 31 клас с 2 мм от руло :wink:

Принципно в големите вериги не предлагат нещо особено - промоционалните често са второ качество и има дефектни дъски в пакетите (не винаги, но често), а не-промоционалните не са на по-ниски цени от тези в другите магазини. Ако не държиш ти да го монтираш - можеш да "си поръчаш" монтаж в магазин, заедно с ламината. Така ще ти излезе по-евтино от варианта да ги поръчаш отделно.

P.S. Нещо по обяснението в сайта - 15 мм фуга до стената са много! 8-10 е оптималния вариант.
maptod - специалист
За сега сме харесали един от практикер 8мм, мисля че беше нещо Кроно. За подложката гледах и XPS-a малко по-скъпа е, но предполагам, че е и по-добра. Уплътнител явно няма да слагам. Мерси за отговора. Остава само да го купя и наредя и ще сложа снимки.
Chefo77 - майстор
Можеш да минеш през 2-3 магазина да попиташ информативно за цената на подложките при тях. При нас има (със сигурност и в София е така) магазини, в които подложките са доста по-евтини, отколкото в хипермаркетите - невероятно, но факт :)
Успех и да качиш снимки!!!
maptod - специалист
В ютюба имало много американски майстори :)
http://www.youtube.com/watch?v=zhIXVHAe ... re=related
Gadnyara - специалист
maptod написа:
В ютюба имало много американски майстори :)
http://www.youtube.com/watch?v=zhIXVHAe ... re=related
Това означава ли, че въпросът вече не стои?
Ако трябват практически съвети, свиркай!
Според мен, най-важното е откъде ще се почне реденето, оттам каква ще е посоката!
След това мислене не трябва...
me_against - специалист
Купих си и аз промо ламинат от Практикер. Под 8 лв/мм беше, 6 мм е.
Гадното беше, че сглобката на кликовете на някои от ламелите не съвпадаха и трябваше ги преправям, за да паснат. Иначе сложих XPS подложка. Както каза Чефо, разликата е огромна - ламинатът не "пружинира" и няма никакви деформации при натиск, макар, че подът не е равен. Снимки мога да кача по-късно.
Chefo77 - майстор
Как така не пасваха - различна беше сглобката ли??

Тема "Поставяне на ламиниран паркет?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: