• 1
  • 2
Много интересна и все по-често дискутирана тема.
rap66 - специалист
Предисторията

Това е въпросното устройство в действие.

Изображение

Пода ми имаше огромна разлика в различните точки (до 6 см.) и помещението беше доста голямо (35 м2), затова идеята с майките я отхвърлих, най малкото този един сантиметър значи поне 2 чувала посипка и няколко листа гипсфазер. И тъй като не намерихме на живо да го видим тоя мастар за сух под какво представлява, сътворихме това съоръжение. От склад за алуминиева дограма 1 профил 20х40х600 и подходящи крепежи за ъглите и 1 м. шпилка.

Изображение
Изображение
Изображение

От магазин "за един лев" лазера за 5 лв., и след доста нивелиране
Изображение

С водния нивелир обиколихме стаята и докарахме едно ниво. От него надолу второ ниво, което отговаря на 2 см. от най-високата точка на пода. Над него на 2 см (половината от ширината на профила) нивото за лазера. След като поставя и нивелирам мастара ,

Изображение
Изображение

лазера трябва да съвпадне с контролното ниво

Изображение

Посипвам, изравнявам, слагам фибрана ( 3см. с нут ), местя мастара на 2/3 и т.н. Отделните листи лепя с полиуретаново лепило (не пяна) и редя със застъпване на 1/3.

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

После първи ред гипсфазер, залепен за фибрана с полиуретаново лепило

Изображение

Втори ред гипсфазер, пак залепен за първия с полиуретаново лепило и винтове, грунд, хидроизолация и т.н.

Изображение

Цялата операция стана за 2 дни (около 35 м2)
Последна промяна от rap66 на пон мар 09, 2009 6:54 pm, променено общо 1 път.
Matchless - специалист
Наистина идеално е станало.Аз правих с още едно момче нещо подобно само ,че без лазера..Обиколих стените с нивел и начертах ниво,по нивото закрепих профил уд...На подобна рамка (моята дървена беше) закрепих два мастара а върху тях сложих един нивел..Мастарите настърчаха от рамката и ползвах уд-то по стената за водач,нивела върху рамката гледах за дръгата равнина...Обиколих цялата стая по стените и накрая с един по дълъг ал. мастар издърпах средата...Ама и аз как обяснявам... :lol: Едва ли ще разбере някой:)
Spokoiniq - майстор
rap66, много добре е станало!Кажи, моля те, ниво ли си гонил или изолация , и каква-само топло или ?Какво има отдолу под стаята(кухня гледам ще я правиш или поне прилича)?
rap66 - специалист
Снимките за от октомври-ноември 2008. Беше бокс, хол,всекидневна и тераза и стана едно. Там където беше теразата има 5-8 см. суха посипка Knauf, иначе варира от 2 до 8 см. Ниво не съм гонил, защото навремето коридора са го отливали с 8 см. над останалата плоча, и беше запълнено със сгурия и строителни отпадъци. Така че изринах всичко до плоча (и замазката на терасата също, около 1 т., 1.3м. х 7 м. х 4-8 см.) и изравних всико, като на най-видокото място има 2 см. посипка (минимума). На прехода коридор-стая има праг около 5-6 см, но по време на ремонта беше 15 см и всички му свикнахме. Много работа, обаче си струва. Сигурно книга мога да напиша, ама няма време.

Част от кунята
pipbel - майстор
Браво градски, евала. :2thumbs:
Ето това се казва статия в стил "направи си сам" Кратко, но съдържателно и най-вече поетапно нагледно показано.
Понеже и мен ме чака същото упражнение втората 1/2 на Май - 2 уточняващи въпроса :

1. Хареса ми идеята за ПУ лепило - какво използва и от къде ?
2. Винтовете на 2-я слой ГФ веднага ли ги завива или изчака лепилото да дръпне ?
Аз също ще гоня 11.5-12 см височина, но вместо да давам луди пари за посипка на Кнауф реших първия нивелиращ слой (2.5-3см) да е със обикновен кварцов пясък. След това 2 слоя х 3 см подов фибран на кръст и най накрая 2-та пласта ГФ.
rap66 - специалист
1. Лепило и пяна на "Maxim" (пяната защото не се раздува много). Лепилото изсъхва напълно след около 10 мин. Разхождам се отгоре отвреме на време докато изсъхне.
2. Винтовете ги винтя веднага с едно приспособление на Бош за дрелка (с винтоверта не става) докато още лепилото не е изсъхнало
3. По добре не слагай нищо под посипката. Всяко нещо различно от посипката на Кнауф е ГОЛЯМА грешка СПОРЕД МЕН-личен опит. Посипката на Кнауф няма нищо общо с перлит, керамзит и т.н. След трамбоване тя става компактна маса, която не "шава" и си стои компактна. Затова и направих мастара, защото не я ли нивелираш перфектно, после и да скачаш по нея, и с валяк на минеш не се смачква. Перлит, пясък и т.н. не се слепва и това си личи след време, Пък може и проба да си направиш- насипи от това което смяташ да сложиш, сложи отгоре един лист гипсфазер и викни децата да поиграят отгоре. Ако ще повдигаш ниво, по-добре с подов фибран.
3. Няма нужда фибрана да е няколко пласта, дори по-лошо, защото става по-неравно, а и лепилото е с пари - около 15 лв. за 10 м2
pipbel - майстор
A посипката на Кнауф откъде я намери във Варна ?
Щото съм питал на 2-3 места - или дигат рамене и ме гледат умно, или обещават да доставят някой ден в бъдеще време.....
rap66 - специалист
Всичко Knauf от Поларис.
panalov - специалист
Каква е цената на кубик ?
  • 1
  • 2

Тема "мастар за сух под с лазерно насочване" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: