Много интересна и все по-често дискутирана тема.
NRG7 - специалист
Смятам да закупя паркет за хола и детската,но не съм съвсем наясно с поставянето и дебелината. Ламинат с каква дебелина е по-добре 6,7,или 8мм? Чувам,че обикновено се ползва 8мм.
Имам комшия,който постави ламината в/у мокет,това дали е добре и трябва ли над самия мокет да се сложи подложка ? :?
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Подложка се слага. Ламинатът докато диша, се хлъзга по нея. Мокет е удобно да се остави - изравнява и не кънти, но всичкият прахоляк и акари са си в него. Ваше си е решението. За дебелина - колкото повече, толкова повече.
Не се притеснявай, задавай си въпросите!
NRG7 - специалист
n_a написа:
Подложка се слага. Ламинатът докато диша, се хлъзга по нея. Мокет е удобно да се остави - изравнява и не кънти, но всичкият прахоляк и акари са си в него. Ваше си е решението. За дебелина - колкото повече, толкова повече.
Не се притеснявай, задавай си въпросите!
Благодаря !

Вчера гледах в ''PRAKTIKER'' нещо от рода на фибрана и дипрона,но по-финно,не запитах какво е точно,но се слага под паркета. И сега незнам какво да взема за покритие под ламината?
Когато ми се наложи изрязване на ламинираните плоскости,с какво трябва да стане това,за да не го увредя? :?
housedoktor - майстор
Това е шумоизолираща подложка за отстраняване на ударния шум.Махни мокета(събира безброй гадини) и го замени с подложката.Според конструкцията на корпуса (носещата плоскост) ламинатите са 3 основни вида - ПДЧ , MDF и НDF Горният слой на ламинирания паркет е от износоустойчиво синтетично покритие. Дебелината на ламината не е показател за качеството. Важен е материалът, от който е направена носещата плоча и класът на износоустойчивост. За НDF-паркетите той е най-малко 23 (31). Означенията, започващи с числото 2 са за ламинат за домашно ползване, като цифрата след тях (1, 2 или 3) означава съответно подгрупата - 1 - за слабонатоварени, 2 - за нормално натоварени и 3 - за интензивно натоварени помещения. Например 23 е за за интензивно натоварени домашни помещения. По подобен начин са означени и ламинатите, препоръчвани за монтаж в обществени помещения. Там първата цифра е 3. Клас 23 е напълно идентичен с 31, който е за слабо натоварени обществени помещения - обикновено офиси на фирми, които не работят с хора и имат малко персонал. Съответно 32 и 33 са класовете за нормално и за интензивно натоварени обществени помещения. В момента на пазара се продават главно клас 23, 31, 32 и 33.
Относно изрязването-прободен трион .Има специални ножове за ламинати с наклонени надоло зъби .Дори и с обикновен нож не е проблем,понеже рязовете се закриват от первазите.Спазвайте основните правила при редене.
1 застъпка от поне 30 см,
2 задължително е редене върху равна основа
3 задължително 1-1,5 см разширителна фуга по периферията
4 реди се по посока на светлината от прозореца,НО това правило се изключва ,ако се реди върху дюшаме.Тогава основното правило е:напречно на съшествуващото подово покритие
5 ламината трябва да престои поне 24 часа преди монтажа в същото това помещение.
Ето хубав линк по темата за монтаж http://www.napravisam.bg/?id=visuals&sid=88
Последна промяна от housedoktor на ср фев 04, 2009 4:54 pm, променено общо 2 пъти.
panalov - специалист
Ламинирания паркет се реже с ръчен циркуляр прободен трион или ръчен трион а изрязаното се поставя винаги към стената .Относно
подложките има 2 и 3 мм на ролка както 3 и 5 мм на листеве по 0,5 м2.Ако не гониш някакво ниво слагай 5 мм
Стефан - майстор
n_a написа:
.... Мокет е удобно да се остави - ...
drebus,
Не гледай какво пише под ника, ще се заблудиш. И моята титла е повече от спам :lol:

Ноо.... в никой случай не оставяй мокета. Оставянето му и признак на мързел. По няколко причини. Бацили всякакви има в него, домашен прах, алергии. До сега не съм видял равна площ под мокета. Затова, махай го, изравнителна замазка, и т.н.
Ама тая тема е дъвкана тук поне 1000000000 пъти. Как не се сетихте за търсачката?
NRG7 - специалист
Стефан написа:
n_a написа:
.... Мокет е удобно да се остави - ...
drebus,
Не гледай какво пише под ника, ще се заблудиш. И моята титла е повече от спам :lol:

Ноо.... в никой случай не оставяй мокета. Оставянето му и признак на мързел. По няколко причини. Бацили всякакви има в него, домашен прах, алергии. До сега не съм видял равна площ под мокета. Затова, махай го, изравнителна замазка, и т.н.
Ама тая тема е дъвкана тук поне 1000000000 пъти. Как не се сетихте за търсачката?
Благодаря на всички за полезните съвети,
housedoktor ,много изчерпателна и пълна информация.В търсачката ровихме,обаче имах нужда от пресни съвети,полезни сте ми много всички. Ще направя,така,както ме съветвате и в последствие ще пусна снимков материал. :)
mldm - специалист
Mайстори какъв начин щи ми предложите за да си изравня пода в панелка които е леко неравен а ще слагам ламинат и се опасявам да не окаже влияние и каква е допустимата неравност
panalov - специалист
Зависи колко е неравен.
Неравен с ниски и високи участъци -ако е така самонивелираща замазка ще ти свърши работа , тя е точно за това , да се получи гладка и изравнена повърхност .24 часа след като се нанесе замаската може да се слага паркета.

Тема "Ламиниран паркет,въпроси и помощ." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: