• 1
  • 2
Много интересна и все по-често дискутирана тема.
totko - специалист
Тъщата си купи ламинат , мисля че се води клик-клак, или само клик, т.е. изглежда доста лесен за сглобяване. В помещението където ще се монтира има камина с водна риза и евентуално може да има течове.
Въпроса ми е следния - може ли вместо лепило, да се ползва силикон който да брани ламината от проникване на вода?
И още нещо - прозореца, огряването е от към късата стена 3,50 м , но хола е с дължина 5,80 и ако се спази правилото, посоката на редене трябва да е по дължината на хола. Въпроса ми е, в случая при тази голяма дължина, не е ли по-добре да се смени посоката?
Spokoiniq - майстор
Силикона няма да те спаси от теч, само лепило, но съм имал теч на парно на лепен обикновен ламинат и не мръдна, цял ден беше локва докато дойда да го спра.Замисли се за лепило.
housedoktor - майстор
За клик системата не се използва никакво лепило.За защита на сглобките от проникване на влага се използва специален за целта гел.Има го в Практикер.Тубата е към 8 лв.За посоката -не е фатално,по важно е ако си на дюшеме да редиш перпендикулярно на него .Всепак ти е по лесно да редиш на дългата страна,а и по-правилно .Не забравяй компенсационната фуга от 10мм.както и да престои ламината поне 24 часа в помещението
Последна промяна от housedoktor на вт юни 16, 2009 5:32 pm, променено общо 2 пъти.
Стефан - майстор
totko написа:
.. Въпроса ми е, в случая при тази голяма дължина, не е ли по-добре да се смени посоката?
Не е по-добре. Ламината се реди ВИНАГИ с дългата страна по посока на светлината.
Pooh - майстор
Стефан написа:
Не е по-добре. Ламината се реди ВИНАГИ с дългата страна по посока на светлината.
Прозвуча малко като конструктивно условие ... Всъщност не е задължително - това се е наложило от дизайнерска гледна точка - да не светят толкова дългите фуги, когато ги огрее слънцето. Но истината е, че завси от индивидуалното виждане на всеки, моделът на ламината и удобство при монтаж.[/b]
housedoktor - майстор
Pooh написа:
Стефан написа:
Не е по-добре. Ламината се реди ВИНАГИ с дългата страна по посока на светлината.
Прозвуча малко като конструктивно условие ... Всъщност не е задължително - това се е наложило от дизайнерска гледна точка - да не светят толкова дългите фуги, когато ги огрее слънцето. Но истината е, че завси от индивидуалното виждане на всеки, моделът на ламината и удобство при монтаж.[/b]

Не е задължително,от естетична гледна точка се прави.Но ,любими всезнайко Стефане,ако има дюшеме тогава ЗАДЪЛЖИТЕЛНО се реди напреки.Това в "мисия моят дом " не са го казвали
totko - специалист
Благодаря на всички за съветите!
След пускането на тази тема, нямах възможност да прочета какво сте написали. След дълго умуване, мерене, подреждане на ред ламинат по дългата и късата страна на хола, с жената решихме да редим паркета по дългата страна ( златна жена имам ееей , във всичко ми помага :) :wink: ). Не бях правил такова нещо до сега, но нали човек се учел цял живот и за повечето неща си има първи път. Та срещнах по-голяма трудност при рязането на ламината и то не самото рязане, а къде/от коя страна да изрежа, къде да отидат парчетата. Това с рязането никъде не видях да е обяснено, а с жената точно там срещнахме най-голяма трудност. Иначе, мой братовчед ме вкара в една тънкост на редене - сглобявам един ред по цялата дължина и след това трима човека го кликваме целия към другия ламинат.Разбира се, след това има донаместване там където се е получила по-голяма фуга.
За фугите около камината - в магазина ми дадоха някакъв гел на Хенкел на акрилна основа, с цвят. Не знам дали това е някакъв вид акрилен силикон, или е и вид лепило :? , но пише на него че предпазва от вода и прах. Направи ми впечатление текста, че след като изсъхне може да се цикли, шлайфа ... :? Да не би да са ми дали нещо дето да не е за целта?По принцип, желанието ми е да не лепя ламината, за да може ако се наложи да мога да го разглобя.
totko - специалист
Колеги, помагайте за следния казус: стигнахме почти до края, но се оказа че последния ред трябва да режем надлъжно ламината, като широчината на парчетата ще е от 9 до 10 см. Според вас удачна ли е такава широчина, не е ли малка? :?
Имайте в предвид че има врата и там ще е много натоварено. Влизах, излизах в хола, гледах къде се стъпва най-често и наблюдението ми е че кракът не попада в тези 10 см, но това не ме успокоява. Евентуално мога да сложа клипси по краищата за лайсни, които да не позволяват да се надигат.
Оказа се че май май сме сбъркали, като е трябвало да започнем с цели парчета като широчина,от стената където е входната врата на хола :?
Кофтито е, че е тъпкано с мебели в тоя хол + много тежка камина. Иначе имам идея да избутам целия ламинат към стената където е вратата, а в другия край от който започнахме, там да добавя тези 10 см. :?
rulom - модератор
Ако е хубаво изравнен пода, няма нищо лошо в това че остава на 9 см. трябвало е да се почне от вратата за да може малките парчета да останат в пространство което не е толкова видимо, ама ако вече си го наредил няма значение.Ако има възможност за избутването което казваш направи го, имай в предвид че може да се усучат вече сглобените дъски и да се отвори фуга, ама с повечко ръце и бавно и внимателно е възможно.
И за друг път да знаеш че се почва от най натоварените участъци с цяла дъска....ако има възможност :wink:
Успех !
totko - специалист
По принцип не обичам да оставям нещата недооправени или ненаправени както трябва.Жалко че никой не се сети да ми напише няколко такива важни съвета, жалко че и от многото прочетена теория, никъде не видях подобен съввет. Горката ми женичка, направо ще се изтормози :|
Но няма да оставя така нещата. Ще разглобим една част от ламината, ще преместим камината и още няколко тежки мебели в пространството където няма ламинат и ще бутнем паркета към вратата.
  • 1
  • 2

Тема "Ламинат и вместо лепило - безцветен силикон" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: