Много интересна и все по-често дискутирана тема.
curkosi - напреднал
Привет на всички майстори,
Новак съм във форума и имам въпрос за OSB плоскости.
Имам таванско помещение гредоред и искам да му сложа под.Може ли да използвам OSB 18 или 20мм дебело.Гредите са на 60 см разтояние една от друга,като има вата между тях.Отдолу за гредите е хванат гипскартон. Дайте съвет че жената пропадна между гредите и добре.че не се преби.Удачен ли този вариант или не.
Благодаря на всички отзовали се .
torbalan - Дървен философ
до колкото разбирам искаш да ползваш въпросното таванско помещение?

аз правя нещо такова в момента, но се отказах от OSB-то
реших да купя кофражен шперплат - цената му е горе-долу същата, като на дебелото OSB, но ми се вижда значително по-здрав :-)

при мен върху гредите има вече наковани дъски, върху тях ще сложа найлон, фибран и най-отгоре шперплата и цялото това с дълги винтове за дърво ще го хвана за гредите...

само да уточня - нямам никакви претенции да съм майстор ;)
Стефан - майстор
Според мен, това, какво ще сложиш, не е от особено значение. Дали е ОСБ, шпертплат, дъски. Все тая. С всичко ще стане добре. По-важно е как ще реагира гипскартона на моментните вибрации?
8180 - майстор
Стефан е прав, доколкото под ватата има положен найлон - иначе трябва да се мисли. Затварянето на незащитена отдолу вата може да е проблем. :?
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Идеално е с OSB. Моят под е с 24, въпрос на пари. По-дебело = по-добре
ivanovrg - специалист
според мен е по добре две кожи по тънко(9мм) с подложка като за ламанат между тях.мисля че ще е по здраво
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Мисли, ама по-тихичко, че да не те чуе някой дет да си направи покрива от тънки летвички с изолацийка помежду.
curkosi - напреднал
Благодаря за отговорите,момци.
Относно найлона имам под ватата,но мисля да я сменя с камена такава.Малко по тежка е,но по-добра за мен.Гипскартона е слаган преди 6 години и на някои места са подали винтовете, но още се държи.Все пак ако не се лъжа,OSBто или кофражният шперплат или каавото сложа там,би трябвало да поеме малко от вибрациите.
ivanovrg - специалист
n_a не се прави на интересен
говоря за конкретния въпрос
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
ivanovrg написа:
n_a не се прави на интересен
говоря за конкретния въпрос
Да, Иванов, конкретно 2х9 не е по-добре от 25, и от 18 не е по-добре.

Тема "Въпрос за OSB" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: