Много интересна и все по-често дискутирана тема.
ARTU - специалист
Присъединих терасата към апартамента си с YTONG и PVC дограма, в момента завършвам предстенната обшивка с гипсфазер и 5 см вата. Остана подът. Интересува ме вариант за чисто и без много цапане. Мислех варианта с фибран, но отгоре се иска замазка. На едно място гледах подобна теаса, като подът беше направен с 4х4 см гредички на скара, през 60 см, отгоре OSB (може би 15 мм) и най-накрая ламиниран паркет. Мисля да го приложа и при мен този вариант. Денивелациите са ужасни - в рамките на 50 мм, може би ще има метални планки с болтове за нивелиране на гредичките. Ако имате някакви впечатления, забележки, идеи или предложения - моля споделете ги преди да съм подхванал мероприятието. Предварително благодаря!
begemot1 - специалист
при тази денивелация , тези гредички са тънки!сложи поне 5см
слагай ги на 40-45см.
gunoff - специалист
begemot1 написа:
при тази денивелация , тези гредички са тънки!сложи поне 5см
слагай ги на 40-45см.
Здравейте,
Не искам да обиждам никого, но:
- Никъде не прочетох дали ARTU иска да изравни пода на терасата с този на апартамента-гредички 4x4, ОСБ и ламинат - доста над цитираните 50 мм - новата денивелация е поне 15 мм;
- begemot1 предлага новополучената денивелация да се увеличи с още 10 мм, т.е. около 25 мм.
Извинете ме, ако не съм разбрал някого !

Вариант с xps без замаска е приблизително ценови равен на този с гредички. Има xps, който е много плътен - например фибран еко FL/60 ~ 38кг/м3, но поне аз в Бургас не можах да го намеря. Има подобен и на Урса - и него го няма. Всички останали са горе-долу един дол дренки. На мен също ми се струва, че с гредички ще е по-здраво, стига да имаш достатъчно висока денивелация. За изолация - вата. Бубите без пари. Май с фибран е по-добре.
ARTU - специалист
ARTU написа:
Интересува ме вариант за чисто и без много цапане. Мислех варианта с фибран, но отгоре се иска замазка.
Не, нямам намерение да изравнявам терасата с пода на апартамента. На 40 мм гредички се спрях просто защото ми се стори, че са достатъчно здрави - пък и нали отгоре ще има 15 мм OSB, че и ламинат... Фибранът трудно се изравнява - трябва да полагам под него доста циментово лепило - на места почти 4-5 см, да не говорим, че отгоре пак трябва да бъркам замазка... Което означава прах, мръсотия и цапане. Бих могъл да сложа гледичките дори през 30 см - не е проблем.
И не на последно място -. цената не е важна. Важно е да не бъркам разтвори, защото се праши и мръсотията влиза у дома.

Тема "Повдигнат под на тераса" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: