Много интересна и все по-често дискутирана тема.
Jacket - специалист
Здравейте,
наскоро се нанесох в ново жилище (наемател) и тъй като за пръв път нямам балкон си суших прането за около седмица в спалнята. Може би да съм изсушил три-четири перални докато един ден не започнах да се усещам че въздуха в спалнята е влажен. Закачих си влагомера и отчете 70% влажност при 21 градуса... Веднага преместих прането и повече не съм сушил нищо там. От седмица насам вече опитвам да разкарам влагата, през деня отварям прозорци, вечер пускам печки, но ефекта е сравнително слаб - вечер влажноста пада до ококло 60-65%, при около 23-24 градуса (от печките), сутрин си е отново 70% при 20-21 градуса. Преди два дни купих един влагоуловител на Церезит, за сега е събрал около 100мл вода, но ефекта е спорен, тъй като в помещението по принцип през деня влиза свеж въздух.
Строителството е ново, но не чак толкова - 2006г. Стаята е с ПВЦ дограми и може би за това нощно време се овлажнява толкова, тъй като вече е хладно и се спи на затворено.
Сега към основния проблем. Пода е изцяло паркет от този тип и веднага след като забелязах влажноста в помещението видях, че е започнал леко да се издува точно под мястото където седеше сушилника - в ъгъла на стаята. Издуването е може би около 1-1,5см в средата с диаметър не повече от метър, но се вижда и с просто око. Лошото е че паркета е лепен и не знам дали е добра идея да го разкачам докато изсъхне.
Та въпроса ми е според вас дали паркета ще си възвърне състоянието сам ако успея да изсуша достатъчно въздуха в стаята, или задължително трябва да го развалям? Просто паркетинките ми изглеждат толкова здраво залепени, че не знам как може да стане без да ги повредя.
По едно време дори се замислях дали случайно не си е бил така паркета и аз да не съм забелязал при нанасянето. Възможно ли е от една седмица сушене на дрехи да се получи издуване. Дрехите не са капали, пералнята има силна центрофуга, единствено са овлажнявали въздуха.
Спомням си че преди време се бях наводнявал на паркет и започна да се надува едва след около месец, но пък се надигна на половин метър в средата на стаята и накрая се натроши...
emil_v r - майстор
Не е издут , така ти се струва , и едвали ти си причина за това ...

Сутрешна шегичка естествено :-D :-D

Първо без паника , сложи му 3-4 летви и натисни отгоре с нещо тежко .
след 1-2 седмици ще спадне , ще останат малки локални фугички ...
Огледай ако е близо стена , а аз виждам че е близо , махни и перваза и ако е опрял у стената изчегъртаи нежно там мазилката , да го освободиш , от напрежението. :wink: :)
hygro - майстор
Jacket написа:
Преди два дни купих един влагоуловител на Церезит, за сега е събрал около 100мл вода, но ефекта е спорен
Ефектът е никакъв и устройството не заслужава дори мястото, което заема. Влагоуловител на Церезит може да служи в нещо херметически затворено и с обем не повече от хладилник. Препоръчването му за жилищно помещение е откровено мошеничество.

Ако не искаш да копаеш стените, както вика Емо, обрежи с циркуляр една фуга в паркета покрай стената - всичко ще си иде на мястото веднага.
MASTER - специалист
Jacket написа:
Здравейте,
Закачих си влагомера и отчете 70% влажност при 21 градуса... Веднага преместих прането и повече не съм сушил нищо там. От седмица насам вече опитвам да разкарам влагата, през деня отварям прозорци, вечер пускам печки, но ефекта е сравнително слаб - вечер влажноста пада до ококло 60-65%, при около 23-24 градуса (от печките), сутрин си е отново 70% при 20-21 градуса..
Тая влажност си е в реда на нещата.

При нас 70 % дори си е сравнително сухо. :-D

И с сигурност на никой в Варна паркета не се надига поради тази влажност.

Така че се огледай другаде, и не се вманиачавай на тема влажност.

Ако искаш да ти спадне влажноста,просто проветрявай по честичко.
hygro - майстор
MASTER написа:
Тая влажност си е в реда на нещата.

При нас 70 % дори си е сравнително сухо. :-D

И с сигурност на никой в Варна паркета не се надига поради тази влажност.
Влажност над 65% изобщо не е в реда на нещата. Паркетите във Варна принципно се правят с по-влажно дърво, отколкото в Пловдив. Съществува понятието равновесна влажност, което характеризира това взаимоотношение на влажностите в дървесината и въздуха, при което няма влагообмен. Това е и причината един паркет винаги да се аклиматизира на място, преди да се постави. Няма никакъв резон да се опитваш да препоръчваш варненските критерии на пловдивчани.
MASTER - специалист
Съгласен напълно.

Все пак съвета за проветрянето си остава в пълна сила.
Jacket - специалист
Във стария апартамент, в който живеех (старо ЕПК) влажноста никога не е надвишавала 60%, нормално лятото седеше около 50%, зимата около 30-40%. Апартамента беше боксониера и банята имаше врата директно към стаята. Дори след къпане (двама човека подред) пак не се е вдигала над 60%.
Та затова малко съм се закъхарил за тия 70%, не съм виждал такова нещо.
Между другото говорим за София.

Аз се опитвам най-вече да разбера дали аз съм издул паркета или не съм го забелязал това нещо при нанасянето... Възможно ли е от 3-4 сушенета на пране да поеме чак толкова влага?

Колкото до съветите, май по-добре ми звучи това с циркуляра, макар че по-скоро ще пробвам с някакви други подръчни средства. Дали обаче няма опасност след време ако се отпусне паркета, да се покаже изрязаното изпод прагчетата?

Колкото до тоя Ceresit, и на мен нещо ми се струва голяма измама, ама купил съм го вече... ще го изчакам да си изпапа таблетката и ще го прибирам някъде. А може би в килерчето (2 квадрата) ще върши някаква работа :-D
hygro - майстор
Jacket написа:
А може би в килерчето (2 квадрата) ще върши някаква работа :-D
:lol: Чак не смея да ти кажа истината :lol:
Илиян Илиев™ - майстор
Дори да си го надул ти си свиркай. И отричай до последно пред хазяйна. Дори се опитай да му внушиш, че при огледа преди да наемеш жилището си го видял и си му споменал, на което той е отговорил, че знае и няма нищо страшно. :wink:

п.п. И се опитай най-накрая да спиш спокойно. Все пак не си убил човек.
nasco2 - специалист
Напълно е възможно и почти сигурно е че ти си виновен. Влагата трябва да е около 50 - 60% Ако успееш да отсраниш траино влагата паркета след време ще се намести, най - много да останат леко изкривени паркетините. При зраво залепен паркет нито един от изброените по - горе методи няма да помогне. Ако се е отлепил чак до стената от напрежението може да се отпусне с гореспоменатите методи. Ако не успееш да се справиш с влагата и тя упорства по - дълго, счупи паркета на мястото прережи две три парчета и го залепи обратно, може и с ц-200.

Тема "Издуване на паркет при 70% влажност в помещение" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: