Много интересна и все по-често дискутирана тема.
ves
Става въпрос за разстоянието между долния ръб на вратата на терасата и ламината. Направих замазка, но май се поолях и от нея до вратата останаха 13 мм. Ламинатът ще е 7 мм, подложката 2 или 3, да речем 3мм. Стават 10. Остават 3мм - достатъчни ли са според вас?
Имам предвид, че вратата може с течение на времето да висне малко (ПВЦ дограма е и е нова засега, но...), може би и ламинатът има навика да се повдига и отпуска при различна температура и влажност (за луфта между стените и края на плоскостите знам и ще го спазя при нареждането). Ей тези въпроси си задавам и се чудя дали да почвам реденето, или да свалям нивото поне около вратата с 1-2 мм. Естествено, в периметър от 1.5 - 2 м от нея.
И още нещо, тези завършващи елементи между ламината и касата на балконската врата (по-предната тема), нали и те са с някаква дебелина и ще са над нивото на дъските поне с 1 мм, предполагам. И с тях ли трябва да се съобразявам или може и да не ги слагам, а да завърша плътно до касата и да запълня минималния луфт с малко силикон или нещо от този род?
panalov - специалист
Ами още преди да си започнал да редиш ламината направи проба сложи подложката и ламината пред вратата и отваряй вратата да видиш колко е разстоянието.
Ако няма да има постелка някаква пред вратата 3-4мм. са достатъчни .
solo5 - майстор
според мен тези 2мм на подложката не са точно 2мм след като се постави ламината
Сигурно ще станат на 1мм :-D
Spokoiniq - майстор
Соло е прав, но и да висня се разпъва, има си начини, но 3мм наистина си е малко, и виж на отворена врата с нивелира дали няма отклонения по вертикала(случва се) и тогава ще стане така че да "задере" не на прага, а по-навътре.
chapara - майстор
Вратата може да се повдигне ,огледай как са захванати пантите за касата :wink:
nasco2 - специалист
Най - лесното, но не съм много сигурен дали е най - правилно е да не слагаш подложка пред врата замести я с обикновен наилон. Тръгне ли да се надува ламината и 1 см. няма да е достатъчен. Ако сложиш ламината плътно до вратата се обезсмисля отстоянието което си оставил на цялата стена до вратата с което увеличаваш шанса да се надигне ламината при евентуална влага.
ves
Здравейте отново и Честита Нова Година на всички!
Проблема с разстоянието между пода и балконската врата го реших, като пред вратата и покрай прилежащите стени сложих донякъде теракота - и без това жена ми там си държи цветята и има риск при поливането им да стане беля на ламината.
Но сега се появи друг проблем. За връзка м/у теракотата и ламината взех от преходните лайсни. Продавачката ме посъветва да ги залепя с монтажно лепило, защото с дюбели и види имало опасност при разширението на ламината той да опре в тях и да се издуе. Това добре, но като наредих плоскостите, понеже подът не е идеално равен, на някои места като стъпя близо до плочките, ламинатът отдава и леко пружинира. Отделно и подложката от 3 мм вероятно отдава. Опасявам се, че ако залепя лайсните с лепило при ходенето, ще се разлепят или ще стане някакъв друг сакатлък (зависи от здравината на лепилото). Нямам идея дали това лепило е гъвкаво като силикона например и дали ще обере тези движения. Притеснява ме също и това, че при лепенето, като сложа лепило и на теракотата и на ламината, по този начин ще се фиксира фугата. И при евентуално разширение на паркета или ще се отлепи лайсната или ще се надуе ламината.
Кажете какво мислите за притесненията ми и как ще ме посъветвате да постъпя.
Имам идея да подложа под ламината на местата където се огъва някакви тънки пластини - 1-2 мм. но за останалото просто не знам!
nasco2 - специалист
Или подложи както си решил или залепи ламината със силикон или просто прережи ламината около дюбелите ако ти позволява широчината на лайсната.
Последна промяна от nasco2 на пет мар 05, 2010 8:54 am, променено общо 1 път.
blv - специалист
ЧНГ от мен. Видях на едно място един дето уж с това се занимава(ламинат и паркет) лайсните ги лепи с прозрачен санитарен силикон, но ако напън от ламината мисля че няма да стане. При мен на едната врата ламината зееше и го заковах с дюбели и отгоре монтирах лайсната с монтажно лепило-профи фикс, засега няма ядове. Другото което и аз не съм работил още с него, но ще ми се наложи е Ц200М или другите лепила за лепене на дърво към бетон примерно. Поне мисля, че ще е по-пластично, а е и по-ефтино.
amw - напреднал
Аз на лепилата им нямам доверие. С дюбели ги хващам, но зарязвам със секача около всеки един дюбел за всеки случай.
По темата,
Мисля, че вратата може да се регулира. На доста места се е получавало по този начин. Слагам ламината, не слагам подложка около вратата по желание на клиента и след като се отвори вратата задира.

Тема "Разстояние между врата и ламинат" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: