Много интересна и все по-често дискутирана тема.
pif4o - специалист
Колеги предстои ми да наредя ламинат на 2-3 стаи, обаче на места като сме ходили и съм гледал разни ламинати (говоря на гости или по разни вили и хотелчета) по самите сглобки плоскости стоят като надигнати все едно се е надул там или пък не си пасва добре и мнооо грозно стои така. От какво се получава това нещо, некачествен паркет, или какво? Че не ми се ще и в къщи така да се получи. В старата ми къща имаме ламинат на 8 години и не е мръднал седи си равен и не можеш да познаеш къде са му сглобките. Я споделете на какво да обърна внимание или тва се е получило от често миене и то с много мокри гъби или греша?
Spokoiniq - майстор
Мокрене в клика или изметнати ламели.Някой се оплакваше от уж в промоция ламинати за без пари по големите хупермаркети, а всъщност от седенето с крива геометрия, сам се сещай.
Впрочем няма ламинат който да не седи грозно, лично мнение :lol:
pif4o - специалист
Spokoiniq написа:
Мокрене в клика или изметнати ламели.Някой се оплакваше от уж в промоция ламинати за без пари по големите хупермаркети, а всъщност от седенето с крива геометрия, сам се сещай.
Впрочем няма ламинат който да не седи грозно, лично мнение :lol:
Аз в едната стая наредих на Таркет един дето уж по сглобките бил с восък или нещо подобно, явно не лъжат понеже при монтажа като се стръгнат един в друг двата края от сглобката и се отделяше едно като восък. Може и да излезе хубав жалко че няма от него вече иначе и цената му беше добра, пък и не беше от хипермаркет а от верига дето продава само подови настилки :) Ясно с две думи да се избягват много влажни гъби за миене :)
svetliopi44 - Чирак...
Абе има ламинат дето не изглежда грозно , но цената не е 15-20 лв. а 60лв. за м2... :)
Иначе освен мокренето същия ефект се получава и при не изравнена основа от долу и всяка ламела ляга на различна повърхност.
solo5 - майстор
май ако не се остави фуга към стените има вероятност също да се получи такъв ефект :?
pif4o - специалист
Яснооо причината не е само една значи. Е на тази стая поне всичко съм спазил- основата е перфектно равна, и фуга си има доволно :) ще се старая и на другите стаи. Между другото сефте нареждам сам ламинат, зора беше да закопча първите 2 -3 дъски :) Та сега и другите 2-3 стаи ще наредя, алтернатива и пари за по скъп под нямам за това не ме обвинявайте що не съм си сложил естествен паркет или скъп ламинат :) колкото изкара тоя толкова :) поне е евтино. И в пъти по хубаво от сегашния под които е старо боядисано с блажна боя дюшаме, да не споменавам че на тая стая беше и изгнило на места та отгоре му наредих ПДЧ плоскости 244см на 183см и пода се изравни идеално, а върху него ламината заспа :) Но винаги ми е било чудно що така се надига по сглобките та реших да пусна тая тема и да ми се обясни за което БЛАГОДАРЯ :)
Chefo77 - майстор
Този ефект се получава от навлизане на вода във фугите (сглобките). Ако вземеш ламинат с импрегнация на сглобката (Tarkett имат такъв, също и Kaindl, който за мен един от най-добрите ламинати), рискът това да стане е мини-минимален. Фугата или по-скоро отстоянието до стената няма касателство в случая, ако е малка и бъде "обрана" от разширяващия се ламинат, то той ще се надигне като цяла повърхност, няма да "щръкнат" краищата.
Та - причината е миене с мокър парцал, стирка и т.н. За целта се използват почти сухи такива.
Другото, което има огромно касателство в случая, е качеството на ламината, Има много хора, които искат да минат тънко и вземат възможно най-евтиното, а после се възмущават, че се изтъркал, че имал или отворил фуги ... Няма как качеството и цената да нямат нищо общо.
За колегите, които са виждали само грозни ламинати ... да взема да ви снимам как стои вкъщи 10 мм дъб на Kronotex (серия Trendline), с тъмна фаска, със 132 мм дъски :) И цената му беше далеч от 60-те лева. Даже мисля като го пренаредя, да му пасна шарките :wink:
simeonov_74 - специалист
И аз мисля като Chefo77. У дома се получи същият проблем в спалнята тъй като той е реден преди 4-5г, а в хола е от преди 2г и нищо му няма и сега съм предупредил чистофайницата(жена ми) вкъщи да я виждам само с полу-сух парцал :lol:. За фугата до стената ако я няма ще се надуе през цяло (видял съм го лично с очите си).
begemot1 - специалист
затова в сглобката слагайте .Клик гард
не е чудо , но поне е нещо :idea:
pif4o - специалист
Chefo77 е прав за всичко. сега и аз да вметна как се наиграх с един "хубав" ламинат на Таркет с импрегнация на сглобките. Всичко до тук чудесно и цвета му е супер обаче устоичивоста му на драскане е под сяква критика, признавам че беше евтин ама ако знаех кво и как да гледам щях си купя по скъп ама кои да ми каже :) сега си имам обица на ухот, ламинат с гладка повърхност не купувам вече. Тези с релеф са много по здрави, гладките само като ги зачопля леко с нокъта по ъгъла и направо се кърти, докато с релефните не е така, е те са ии почти двоино по скъпи ама повече евтин няма си купя. Аз си мислех че кат е Таркет че и с импрегнация и е върха, ама нъцки пълен боклук тряя ходя с памучни чехли върху него и мебелите ми да са на въдушни възглавници и да седят във въздуха. Хубаво че поне се научих сам да си го редя та набутвацията не е пълна. Сега тоя колкото изкара и го фърлям с кеф, вече има 2-3 дупки, не деруги дупки!!! хубаво че се паднаха под дивана да ги не гледа жената че ша ме накара да го махам още утре. За пореден път се доказва максимата че евтиното излиз апо скъпо, уж евтино не купувам ама тоя път се прецаках :)

Тема "Един неприятен ефект при ламината?" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: