Много интересна и все по-често дискутирана тема.
miros84 - специалист
Здравейте. Ще правя една нова стая близо до старата ми къща.
Стаята ще е от тухли 4 и горе ще наредя греди. Под гредите мисля да слагам гипскартон а над гредите мисля да накова някакви плоскости за да може да се ходи та после да се строи покрива и евентуално да се ползва междупокривното помещение за стари вещи. Та въпроса ми е много конкретен, какви плоскости данакова над гредите?
В този форум видях поне 4,5 вида. Кой е най-икономичният вариант за квадратен метър? Какъв тип и ако знаете колко струва метъра.
Chefo77 - майстор
Най-икономичен вариант е OSB 9 мм. Но не съм сигурен дали можеш да ходиш върху него без да пропаднеш между гредите. Затова 15 или 18 или 21 мм са по-добре като избор. Цената на 21 мм беше към 40 лева/плоскост, доколкото помня.
Друг вариант и може би по-добър, са кофражните платна. Става дума за тези черните плоскости. Чувал съм че са 3 вида в зависимост от устойчивостта на влага. На теб де факто ти трябва най-евтиния.
parketmilanov - специалист
както каза колегата добре е да е около 20мм аако е осб ,аз лично бих си направил 2 пласта накръст с 9 ки .а под тях греди на 30 см разтояние.
ако си намериш еФтин кофражен шперплат 20 мм също е много добре..
bigshop - специалист
parketmilanov написа:
както каза колегата добре е да е около 20мм аако е осб ,аз лично бих си направил 2 пласта накръст с 9 ки .а под тях греди на 30 см разтояние.
Тъй като става въпрос за здравина, трябва да се знае, че две плоскости по 9 мм не се равняват на една плоскост от 18 мм: две плоскости по 9 мм издържат два пъти колкото една от 9 мм, докато една плоскост от 18 мм издържа 4 пъти колкото една от 9 мм. За да се увеличи якостта на двете плоскости те могат да се свържат здраво чрез лепило, винтове или по друг начин.
parketmilanov - специалист
лепило и винтове.:)
или поне тъй го правим в наше село :)
а дали 2 пласта от 9 или 2по 18 може всеки да си прецени допитвайки се до умни хора .
въпроса дали един или 2пласта по скоро не е колко повече издържат а ако се направи еднослойно , човек сам без да го е правил ще е късмет да не остави повдигнати ръбове междуплоскостите , а все пак над тях ще има настилка и каквато и да е тя няма да бъде нито полезно нито приятно да хлопче , и да създава неприятност.
те тава е .
ribnikolaevi - майстор
bigshop написа:
parketmilanov написа:
Тъй като става въпрос за здравина, трябва да се знае, че две плоскости по 9 мм не се равняват на една плоскост от 18 мм: две плоскости по 9 мм издържат два пъти колкото една от 9 мм, докато една плоскост от 18 мм издържа 4 пъти колкото една от 9 мм. За да се увеличи якостта на двете плоскости те могат да се свържат здраво чрез лепило, винтове или по друг начин.
Това е вярно ако няма триене между двете плоскости. Ако има винтове или лепило, съпротивителния момент се приближава към една плътна плоча от 18 мм.

Тема "Най-икономични плоскости за сух под?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: