• 1
  • 2
Много интересна и все по-често дискутирана тема.
pileto3 - напреднал
Здравейте колеги,
настана хубаво време и женицата ме подкара да оправя и последната стая на нашето жилище;-)
Въпроса ми е свързан с пода който е дюшеме:
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

Първо мислех просто да го изцикля тъй като има приличен вид и според мен е запазено, но напоследък взех да се разубеждавам.Знам, че повечето от вас ще
кажат, че съм луд да разваля естествено дърво и да сложа пресована хартия отгоре (ламинат) ама...
Миналата година оправих другите стаи като в спалнята ни положението бе подобно, но дюшемето бе доста грозно, криво и т.н.- беше от широки дъски и лично за мен варианта с цикленето отпадна още преди да бъде обсъден...Изкъртих всичко, върху доста кривата плоча посипах перлит за нивелиране, после отгоре наредих фибран 6см, последва армировъчна мрежа и замазка от перлит и цимент - може би 4-5 см.(нивото на коридира ми бе доста високо)Най-отгоре ламината-изключително съм доволен от резултата.Чистичко, хубаво, лесно за почистване, няма прах да изкача от фугите на дъските, изолация да не грея плочата и т.н.т.
Тук реших да направя някакъв среден вариант като хем запазя дюшемето ако при последващ ремонт реша да оправя него вместо да сменям ламината.Смятам да сложа по-дебела подложка (която да обере някои кривини) още не съм слагал мастар да видя какво е положението, но предвид другите стаи с които имах работа не очаквам да е много право ;-) и отгоре да редя ламинат.
Дотук добре, но има скърцане в дъските което леееко ме изнервя ;-) - надявам се като наредя ламината (перпендикулярно на дъските от дюшемето) да се поразпредели натоварването и да се намали/изчезне скърцането.
За мен има 3 варианта:
1.Редене на ламинат върху съществуващото дюшеме
2.Изхвърляне на всичко - все пак е правено някъде около 70-та година и така или иначе най-вероятно при последващ ремонт предполагам да се наложи нещо
по-кардинално да направя тоест по предната схема нов под.
3.Циклене, фугиране, лакиране на дюшемето...
Общо взето съм ги подредил спрямо това което по-скоро бих направил.
Та след всичките тези писания въпроса ми е някой бил ли е пред същата дилема, какво е направил и най-вече какъв е резултата и дали е доволен?
PLOCHKATABG - специалист
pileto3 написа:
3.Циклене, фугиране, лакиране на дюшемето...
Общо взето съм ги подредил спрямо това което по-скоро бих направил.
Та след всичките тези писания въпроса ми е някой бил ли е пред същата дилема, какво е направил и най-вече какъв е резултата и дали е доволен?
Аз бих направил 3-ти вариант, няма нищо по добро от естественото, ако сложиш ламинат ще замениш скърцане с глухо "тропане".
Фугиране, циклене, лакиране ! :supz:
тото - специалист
Аз също съм за вариант 3.
Но пък всеки си решава кое и как да направи.

Преди три години бях принуден да сложа в една стая ламинат върху дюшеме, защото след махане на подовата настилка се оказа, че дъските са боядисани. И то няколко пласта с едновремешния лак/боя за под. :shock:
Съседната стая стана много добре след фугиране, циклене и лакиране. Но майстора, който циклеше категорично отказа да се захваща с боядисаните дъски, даже и при нова цена на кв.м.
И при мен имаше скърцащи участъци и преди да сложа ламината, там където скърца впръсках пяна между бичметата, върху които е редено дюшемето. Пробиваш отвор с подходящ диаметър в дъската, вкарваш накрайника на флакона и впръскаваш. После изрязваш излязлата излишна пяна. Това при положение, че под дюшемето и перлита е бетонна плоча. Пяната раздува и уплътнява
След три години ежедневна експлоатация няма проблеми. Подложката е стандартната, а ламината 8 мм, немски.
torbalan - Дървен философ
и аз съм за варианта с цикленето....
Spokoiniq - майстор
Meк чам, никакво дюшеме не е това.Бук, дъб-би си заслужавало да го жалиш.
PLOCHKATABG - специалист
тото написа:
Аз също съм за вариант 3.
Но пък всеки си решава кое и как да направи.

Преди три години бях принуден да сложа в една стая ламинат върху дюшеме, защото след махане на подовата настилка се оказа, че дъските са боядисани. И то няколко пласта с едновремешния лак/боя за под. :shock:
Съседната стая стана много добре след фугиране, циклене и лакиране. Но майстора, който циклеше категорично отказа да се захваща с боядисаните дъски, даже и при нова цена на кв.м.
И при мен имаше скърцащи участъци и преди да сложа ламината, там където скърца впръсках пяна между бичметата, върху които е редено дюшемето. Пробиваш отвор с подходящ диаметър в дъската, вкарваш накрайника на флакона и впръскаваш. После изрязваш излязлата излишна пяна. Това при положение, че под дюшемето и перлита е бетонна плоча. Пяната раздува и уплътнява
След три години ежедневна експлоатация няма проблеми. Подложката е стандартната, а ламината 8 мм, немски.
Това е вариант и да си запази душамето, мислех да му го предложа, но някои сигурно щяха да ми се изсмеят, и затова си го спестих.
Та варианта е следния, взимаш си бургия за дърво 7мм.преди това си разграфил с точни линии къде ще се дупчи за да има симетрия,пълни се с пяна без да се прекалява, правят се дибли с тази дебелина 7мм. малко лепило набива се, изсъхва, режеш и циклиш .
Няма скърцане .
pileto3 - напреднал
@тото - мислех си за този вариант вече, но ще видя дали е осъществим-разтоянието от дюшемето до пода е гоямо 15см и повече...
@Spokoiniq - ами да не е нещо специално, но съм го виждал на много места по къщите - явно е било модерно (евтино) ;-)
Принципно да наредя ламината върху дюшемето ще е най-бързо и лесно, но като се знам какъв съм после като почне да ми пружинира насам натам... и ще се бия в главата що не го направих както трябва от край до край като съм почнал веднъж...
Благодаря на всички за изразеното мнение.

П.П. @torbalan - теб те знам - фен си на дървото ;-)
Миналата година имах дилема за "входната врата" алуминиева,мдф,дърво... Взех алуминиева златен дъб с термопрофил или както се казваше там - доволен съм от избора си.
Ти нанесели се в новата къща?
тото - специалист
pileto3 написа:
@тото - мислех си за този вариант вече, но ще видя дали е осъществим-разтоянието от дюшемето до пода е гоямо 15см и повече...
Пробвай и ще разбереш. Излишната пяна разлива встрани и излиза през отвора отгоре. И според мен, при това разстояние е добре да се впръсква на порции с изчакване. За да няма изненадващи деформации в нежелана посока.
Писах вече, при мен двете стаи са съседни. Вярно, че ламинатът се поддържа лесно. Практичен е, но аз предпочитам дървото. Разликата ми е пред очите всеки ден...
pileto3 - напреднал
Хм, то има още едно допълнение ;-)
Понеже съм в къща и съм направил външна изолация, в момента едната стена на стаята която ще ремонтирам не е изолирана (пада се към вътрешно стълбище, но то е неотопляемо) и там ще направя вътрешна изолация с вата и картон - само на тази стена.Та проблема е, че за тази манипулация трябва да захвана долната част на картона (май уд профила беше) за дъските от дюшемето.Някой хубав ден махам ли дюшемето ясно, е че и тази стена/изолация трябва да я изхвърля и наново, но се чудя дали няма да се пропука гипсокартона от мърдането на дъските което според мен е минимално ама знам ли..
  • 1
  • 2

Тема "Ламинат върху дюшеме" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: