• 1
  • 2
Много интересна и все по-често дискутирана тема.
rosendochev - специалист
Здравейте
Въпросът ми е такъв :
задължително ли трябва да се ползват колани при реденето на ламиниран паркет или не ?
Моля някой от вас който е в час с това да ми даде съвет или линк от някоя тема защото аз не успях да намеря .
Предварително благодаря .
Chefo77 - майстор
Колега, използването на колани за ламиниран паркет са такава отживелица, колкото и вътрешните гуми за колите.
Иначе казано, не че е невъзможно, но само за някои ламинати, а именно - тези, които се лепят. Като се има предвид, че трудно се намират click-а-lock ламинати (click-закопчаване на дългата страна, lock на късата), още по-трудно - lock-а-lock (и на двете страни lock закопчаване), то най-най-най-старите сглобки са тези на лепене. Като естествен паркет, само че не се лепи за пода, а в нута и перото. За там трябват коланите - за да държат ламината стегнат докато лепилото стегне.
Ламината на лепене в момента е или адски залежал или е толкова некачествен, че не е истина. Ако си решил да вземаш такъв ... недей. А за другия колани просто не ти трябват :)
sstefanov - майстор
Съвременният ламинат се сглобява без лепене и колани!
rosendochev - специалист
Мерси момчета олекна ми много защото утре ще се мъча сам да го редя а не бях сигурен дали ще ми трябват тези колани .
И още малко да се поизнагля , трябва ли да се сложи нещо друго под ламината освен подложката ?
Chefo77 - майстор
rosendochev написа:
Мерси момчета олекна ми много защото утре ще се мъча сам да го редя а не бях сигурен дали ще ми трябват тези колани .
И още малко да се поизнагля , трябва ли да се сложи нещо друго под ламината освен подложката ?
Не, само това е. Хубаво замети или зачисти с прахосмукачка преди да редиш. Ако искаш, подложката може да я залепиш една за друга с хартиено тиксо - да не шава много. И в никакъв случай не я застъпвай!
Какъв е ламината - марка, модел, начин на закопчаване?
sstefanov - майстор
Не се притеснявай, лесно е!
Аз пренаредих целия паркет в кухнята след професионалиста от една фирма, който беше оставил малко повече луфт до плочките и след това си го наредих и в другите стаи.
rosendochev - специалист
Ами чесно казано срам ме да си призная :? но не съм погледнал кава марка е вероятно не е много хубав , изхождам от това че е дебел само 6 мм и беше на промоция в магазина единственото което си спомням е , че накрая пишеше нещо от рода на 23/АС3 или подобно .
Но всичко ми е свързано като при фоляма част от Българите с пари , а и се успокоявам с мисълта че след 2 - 3 години на това място отново ще има ремонт и ше го сменя с нешо по качественно .
Chefo77 - майстор
Успех с монтажа! Има си упътване по принцип - на гърба на етикета - така че поне малко от малко можеш да добиеш представа оттам.
rosendochev - специалист
Отново благодаря :prayer:
valat111 - специалист
Преди реденето не забравяй да си провериш достатъчно ли е изравнена основата /подът/. Допустимите неравности ги има в специална статия във форума. Ако основата е прекалено неравна се получават подпухнали места, скърцане и др. неприятности. Проверчва се с мастар или дълга права летва. Успех!
  • 1
  • 2

Тема "задължителни ли са коланите за ламиниран паркет" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: