Много интересна и все по-често дискутирана тема.
daley - специалист
Имам жилище в процес на строителство. В момента всички подове са на плоча с дебелина 20 см. Жилището е на втори етаж. Та въпроса ми е свързан с това, дали е необходимо да се прави изолация на плочата и тогава да се полага ламинат (паркет) или директно върху плочата да се реди. За момента няма врати, така че нямам ограничение за височината. Ако е необходима изолация, какво ще ми препоръчате?
Dewalt - специалист
Дали ще искаш изолация или не трябва сам да решиш.
След като си се насочил към паркет до колкото разбирам ако е ламиниран под самата подложка може да сложиш от тази тънката която си е за ламинат.
Ако ще е естествен паркет можеш да редиш директно върху плочата ако няма отклонение - макар да се съмнявам.
По добрия вариянт е да направиш саморазливна замазка.
Ако ще слагаш изолация нека е фибран залепен на гребен и дюбелиран.След това да минеш мрежа и теракол една ръка и после лепене на паркета.
ЧефоС - специалист
daley написа:
..., дали е необходимо да се прави изолация на плочата ...?
Сам ще прецениш какво искаш. Ако под тебе стаите ще са обитаеми, и отоплени, може да не правиш топлоизолация. Но, ако няма да се отоплавят, задължително с фибран. Ако не те притеснява височината, може да заложиш и подово отопление. От друга страна, не се знае кога във времето помещенията под твоето жилище ще останат без отопление. По тая причина мисли с перспектива, и си направи изолация с фибран.
bgtok - специалист
Изолация слагаш-не слагаш, твой проблем...
..ама без замаска май няма да минеш.. :?
daley - специалист
Ами от вашите отговори си правя извода, че изолацията няма да е излишна. Та въпроса ми сега е колко сантиметра да е фибрана? Ясно ми е, че колкото е по-дебел, толков изолацията ще е по-добра. Но все пак има някаква оптимална дебелина спрямо ефекта на изолацията.
perko - специалист
2 3 сантиметра фибран ще са достатъчни. Отгоре 5см замазка и си свиркаш.
parketmilanov - специалист
с едно мноого важно и съществено уточнение ,ако е паркет/масивен/последния слой да не е в никакъв случай теракол.теракола не е изравняваща замазка.той е лепило и много случаи паркета заедно с лепилото надига и крехкия 1мм слой теракол.без значние отдолу под него дали има бороконтакт или не.
казвам го за човека пуснал темата както и за всички коитоим предстои да слагат паркет/масивен/
днес пак видях лошата гледка паркет надул се заедно с теракола барабар сборо контакта
....малко оффф се получи но счетнах за важно уточнениице.
поздрави
Б.Миланов
daley - специалист
Аз се замислям дали да не направя 3 см фибран, отгоре плочи гипсфазер и върху тях паркет.
Dewalt - специалист
daley написа:
Аз се замислям дали да не направя 3 см фибран, отгоре плочи гипсфазер и върху тях паркет.
Това е някакво решение но.........Когато слагаш фибрана трябва да дюбелираш добре - с повече дюбели от колкото когато фибрана е поставен на стената.По принцип гипсофазера когато се поставя отстрани трябва да има ленти от вата.В твоя случай ако има такива няма да има как да поставиш первазите отстрани обаче - помисли и над това.Гипсфазера по принцип се поставя и на 2 пласта с разминаване на фугите и съответно завиване с винтове и шпакловка.Ако фибрана не ти е подреден и направен добре има вероятност да хлопа отгоре.
Май наи добрия вариянт си е стандартния - изолация и отгоре замазка с армиране-поне 2-3 см.
parketmilanov - специалист
прав е колегата..има си класическимеТоди:)
а винаги може и готов под на кнауф-ама цената май била доста на въпреки:)

Тема "Търся идеи за под" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: