• 1
  • 2
Много интересна и все по-често дискутирана тема.
ibogdanov - специалист
Поредната "греда" с живота в къща. След като почти оцеляхме в първата си зима в къща на село излязоха на яве доста от дълбоко скритите проблеми, за които изобщо не съм предполагал. Основите и плочата излизат на около 50 см. над нивото на терена. Външните стени са санирани с 8 см изолация, но цокъла в по-голямата си част е гол. Има залепен декоративен камък. Вътре имам нещо като предверие с големи прозорци ( за тях говорихме в една друга тема) и под на замазка и плочки от шлайфана мозайка. На една от външните стени са монтирани два радиатора с по 12 ребра. Предверието и помещението на етажа са отворени едно към друго и постояно се проветрява по естествен път :wink: . Основния проблем идва от факта, че каквото и да застеля за няколко часа под постелката се образува кондензат. Изчетох доста от темите за сухите подове или ламинатите, но никаде не намерих подобен проблем и решение за него.
Това което съм решил е полагането на ламинат/дюшеме и някаква подложка от фибран или термоизолационо фолио.
Питанката ми е следната - има ли вариант, без да къртя до основите, да изолирам пода като избегна образуването и задържането на конденза между мозайката и подложката.
marnik - специалист
Аз имам същия проблем с преддверието и стълбището на къщата, в която живея. Обмислям вариант за 2мм корк + мокет върху мозайката, която директно 'влиза' отвън под входната врата и се образува чудесен термо мост. Сега като чета твоя пост, че се появява конденз под покритието ми хрумна, че може да се сложи ПЕ фолио, което да спира водните пари да стигат до мозайката на пода... но дали няма да се задържа влагата така?! :?

Навсякъде другаде подът ми е дюшеме с ЕПС отдолу и е перфектно. Само на тези 4-5 квадрата антре и стълбището ми измръзват ходилата като притичвам бос. :)
marnik - специалист
Интересно решение би било ако положим термоизолационното фолио, което обикновено се намира в аптечката на колата :) Пише, че отразява 90% от топлината, която се опитва да мине през него!

http://xenos-bushcraft.com/blog/?p=766
ibogdanov - специалист
marnik написа:
Интересно решение би било ако положим термоизолационното фолио, което обикновено се намира в аптечката на колата :) Пише, че отразява 90% от топлината, която се опитва да мине през него!

http://xenos-bushcraft.com/blog/?p=766

остава проблема с конденза... имено термо мостовете трябва да се прекъснат или да се изнесат под нивото на мозайката.
marnik - специалист
Уви ако няма възможност да се изкърти всичко, за да се направи както трябва се налага редовно проветряване и поддържане на по-ниска температура там, където е мозайката.
torbalan - Дървен философ
проблем ли е да се сложи фибран на пода?
marnik - специалист
Проблемът при мен е, че не мога да вдигам нивото много. Освен, че помещението е 50/50 мозайка и дюшеме има врата, която застъпва и двете настилки.
torbalan - Дървен философ
без изолация няма как да стане
ibogdanov - специалист
torbalan написа:
проблем ли е да се сложи фибран на пода?
Не е проблем, само трябва да махма мозайката. Тя е на плочи 30х30 или нещо подобно. Лесно се кърти, просто не ми се влиза в това приключение. Явно няма как да се мине по тънката лайсна.
Ако махна плочките (мозайката) ще излезе и част от замазката и цимента с които са лепени. Така или иначе ще се наложи да къртя до основа. За нея ще лепна фибран от най-плътния и после майки, дюшеме и т.н.
класика. Може под дюшемето да пъхна каширана с фолио вата.... в същност с дюшемето ще стане малко тегаво. Трябва да дупча фибрана, за да хвана майките в пода.
Не знам, ще го мисля в движение. В коридора живеят двете ми кучета. Не съм сигурен дали от еффтинджоса ламинат ще му стигне ресурса да им издържи на ноктаците.
Притеснявам се обаче, от студените цокли. Аз и да изолирам пода, той си остава студен и 100% ще кондензира.
Няма да ми се размине и затваряне на цокъла с фибран или некво подобно. Иначе ще си имам студени основи и заблудата, че ми е изолиран пода.
Живота в къща е едно малко приключение... :?
marnik - специалист
цокъла задълже ще трябва да го изолираш. и аз съм се подготвил за това лятото. твоите плочи лесно се махат и ще го направиш какво трябва ама моята мозайка си е стабилно циментирана като замазка и яко здрава. :(
  • 1
  • 2

Тема "студен под+кондензат" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: