Много интересна и все по-често дискутирана тема.
dokobg - специалист
Здравейте на всички. Позволих си да отворя нова тема защото смятам, че в написаното досега не се съдържат конкретни отговори на въпросите които ме интересуват.
И така, решил съм да направя сух под в апартамента в който живея. Триетажна кооперация, строена 1972г. Височина на стаите 2,80 метра. Квадратура без покрото помещение 90 кв.м.

1 Вариант - Каменна вата 20 мм и гипсфазера

2 Вариант - Фибран FL 30мм и гипсфазера

3 Вариант - Керамизид не ми допада

Плоскостите са 900 на 600 мм и тежат 24кг.. Мисля, че не си заслужава за разлика от 1 - 1.50 лев на кв.м да слагам 2 слоя гипсфазер, да ги лепя и т.н. ( SOLO-то също се лепи само по кантовете ).

Въпроса е - каменната вата или XPS-са. Намерил съм Румънски фибран ( високоякостен ) на 6,20 лв. за кв.м и каменна вата 160 кг/куб.м за 7,20 лв. кв.м - разликата също немисля, че е голяма.

Моля майстори и собственици на двата вида изпълнение на сух под да направят коментар и да посочат предимства и недостатъци.

Изключваме свойствата на XPS и каменната вата - водо и паро пропускливост, по скоро слягане на материала, максимална сила на натиск, звукоизолация, топлина на пода и други предпочитания.
Последна промяна от dokobg на пет май 06, 2011 10:39 am, променено общо 1 път.
torbalan - Дървен философ
че какво общо имат ватата и фибрана със
слягане на материала, максимална сила на натиск, звукоизолация, ..
?
smlxl - специалист
dokobg написа:
защото смятам, че в напиканото досега...
Голям смях пада от сутринта :lol:
dokobg - специалист
smlxl написа:
dokobg написа:
защото смятам, че в напиканото досега...
Голям смях пада от сутринта :lol:
Пообъркал съм се малко, моля за извинение =P~
torbalan написа:
че какво общо имат ватата и фибрана със
слягане на материала, максимална сила на натиск, звукоизолация, ..
?
Искам да разбера дали има опасност от слягане на материала под силата на натиска на тежки предмети отгорe (като пример - мисля да слагам пилетна камина каято е с размер 60х60 и тежи 280 кг.) ще слегне ли ватата/фибрана ?
Гледам по проспектите им дават до около 2kN/кв.м натоварване реално ли е и при постоянно натоварване от около 200 кг. дали няма да слегне ватата или фибрана.

Двусантиметровата вата ще направи ли дори и малка шумоизолация ?

Тема "Въпроси относно качествата на сух под" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: