• 1
  • 2
Много интересна и все по-често дискутирана тема.
GVG - помощник
Здравейте,
Възнамерявам да сменя съществуващия в момента паркет в хола /около 16 м2/. Сегашния паркет е на около 25-30 години и е пренареждан преди около 5-6 години. Преди пренареждането беше реден рибена кост, а сега - като дюшеме. В момента скърца, хлопа, с големи фуги е и с леко деформирани паркетини. Размерът им е 35х250 мм.
По спомени, преди пренареждането, замазката е здрава, гладка, но леко неравна, с денивелация max 10 мм.
Мислех да изравня фино нивото на пода със саморазливна замазка. От дълго време чета за паркет във форума и останах с впечатлението, че такава замазка за под масивен паркет не се препоръчва.
Идеята ми е следната:
1. Изравняване на пода със саморазливна замазка.
2. Тъй като сега нивото трябва да се вдигне с 22 мм, да сложа отгоре два пласта OSB плоскости по 11 мм на кръст.
3. Върху OSB -то да се залепи дъбов паркет, 22 мм.
4. Мога ли да мина без замазка, само с OSB плоскости. Дали така ще се компенсират неравностите.
Моля за съвет - на прав път ли съм. Ще се радвам и на други идеи.
паркетолог - напреднал
До тук всичко е ОК,само че 10мм денивелация е много разтегливо.......ако е на 1лм е много!!!
Но,ако е на 2лм вече картината е съвсем различна :)
1:нивелир или мастар с дължина най-малко 2м
2:определяне на кривините
3:пост тук с информация
чак след това ще са правилни съветите който ще получите,до тогава само ще си чешем клавиатурите
:wink:
ПП:ОСБ на кръст и залепен масив отгоре му-пефектният под
dyaneff - майстор
Идеята с ОСБ е интересна. ОСБ-то с дюбели ли да се захване за плочата?
Последна промяна от dyaneff на чет яну 24, 2013 10:29 pm, променено общо 1 път.
jekasus - майстор
И да се лепне със лепило за паркет :-D
(само съм виждал отстрани) :-D
Chefo77 - майстор
Колегата паркетолог го е описал, аз само лееееко ще го допълня.
Саморазливка или тераколена шпакловка, минимизираща тези разлики. Отгоре ЛЕПЕНО (за предпочитане с полиуретаново лепило) И КОВАНО с пирон-дюбели ОСБ или кофражен шперплат. 5-8 п/д на квадратен метър. Ако има втори ред - на кръст, като първия ред плоскости се хващат тук-там с п/д, а се кове основно след втория слой. Върху него - лепен и кован в нута паркет. И Ела ми обясни, че има по-добро :) Умирам си от кеф, когато изпълнявам обект по този начин ... само да не уцеля някоя тръба при коването :lol:
Може да не идеш на 11+11. Може да слезеш на 11+9 или 9+9.
GVG - помощник
Благодаря за отговорите!
Възнамерявам да сменям паркета в началото на лятото, но реших от сега да си изясня какво и как да се направи. Пък и да се подготвя психически, физически и най-вече финансово. Изпълнено по този начин сигурно ще е по-скъпичко, но мисля това да му е до края на живота ми /а да не се заричам/.
Въпросът е основно за саморазливката. Точните разлики в нивото на пода ще се установят като махна стария паркет и сложа мастара. Спомням си от преди, че на целия под в хола имаше няколко издатини. Номерът е, ако разликите в нивото са около 5-6 мм, мога ли да мина без саморазливка. Дали в този случай OSB-то ще компенсира тези разлики.
И другото - четох, че ако се сложи саморазливка под масивен паркет, след време саморазливката можело да се отлепи от основната замазка. При мен при всички случаи ще има OSB. То дали ще предпази от евентуално отлепване.
Иначе риск има с дюбелите да прекъсна кабела за осветлението на долния апартамент, защото той върви по моя под, под замазката, ама ще се моля да има късмет.
И още нещо - предполагам, че при слагането на OSB-то, а след това и паркета върху него, ще трябва да се остави разстояние до стената.
паркетолог - напреднал
Chefo77 написа:
Саморазливка или тераколена шпакловка, минимизираща тези разлики. .
По ясно от това няма накъде :)
По повод цената на удоволствието-да скъпо излиза,но пък за това,ТОЧНО това е начина за да стане наистина вечен паркета :wink:
parketmilanov - специалист
за саморазливните подове има много информации тук във форума,
но в краткост -когато или по -скоро ако дойде момента за саморазливна замазка,чети внимателно на торбите какво пише .Има такива които стават за масивен паркет и такива които не стават.а дали с осб или без,най-добре е да си намерите фирма или майстор и да се даде на база огледана замазка най-доброто решение за вашия бъдещ паркет.
и последно , има варианти които по-евтино ще излезне ако си закупиш нов паркет от колкото да се реставрира стар,но това пак минава през оглед от човек който си разбира от занаята .
особенно в момента към дата януари фирмите са благосклонни и дават много добри пакетни цени паркет в завършен вид на прекрасна цена.
поздрави
Б.Миланов
nasco2 - специалист
GVG написа:

И още нещо - предполагам, че при слагането на OSB-то, а след това и паркета върху него, ще трябва да се остави разстояние до стената.


Така е около 1см.
GVG написа:
Иначе риск има с дюбелите да прекъсна кабела за осветлението на долния апартамент, защото той върви по моя под, под замазката, ама ще се моля да има късмет.
Има едни китайски уредчета подобни на електронен фазомер струват около 2лв. с тях се откриват кабели под замазка.
GVG - помощник
Здравейте,
След малко повече от 5 години от първия ми пост, паркетът в хола е сменен.
Не слагахме саморазливна замазка, неравностите се оказаха преодолими. Върху бетона беше залепено OSB с дебелина 12 мм, а върху него се залепи паркета на дълго, като дюшеме - дъбов, уж много хубав.
Изциклиха го, фугираха го, шлайфаха го, лакираха то, стана много добре, любувах му се цяло лято....
И така до оня ден - малко след захлаждането забелязах, че по дължина на много места паркетините са се свили и са се отворили фуги по около 0.5 - 1.00 мм. Ужас!
Та въпросът ми е - това поправимо ли е и какво може да се направи, за да се заличат фугите. Да викам ли майсторите да оправят положението, или ще стане по-лошо.
  • 1
  • 2

Тема "Саморазливна замазка под масивен паркет" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: