Много интересна и все по-често дискутирана тема.
hakama - специалист
Има ли материал, профил, с който мога да заместя (поне в някои от случаите) купешките преходни лайсни?

Теракота според вас трябва ли да бъде защитен с ъглов профил (от случайни удари с предмети?) - 6мм са плочките и вече има няколко напукани (поради лошо лепило).

Ето ги и тях - "2" ми е най-належащо, другите не са толкова сложни.

1) Тук, луфта (вертикално) между вратата и прага (теракота) е 0.5мм, а от пода до вратата е 1мм, но там може да се изпили, няма напрежение в паркета. Кабела е на прахосмукачката.
Тук би свършило работа две Г-образни лайсни с дебелина 0.5-1мм - залепени.
Изображение Изображение Изображение

2) Тук имаме изменение на нивата, като има значително съпротивление в левия край. Има и два кабела, които трябва да преминат.
Само тук смятам да използвам дюбели.
Изображение

3) Тук има поне 1мм луфт, височината (разликата в нивата) е 10мм.
Изображение

4) Банята, само заради плочките - ъгъл.
Изображение

5) Имам и два перваза на дограма (отвътре) да направя - търся нещо нискобюджетно и естетично.
Изображение

От другите теми разбрах, че ацетатния силикон е най-подходящ (търговски как се назовава)?
Chefo77 - майстор
Назовава се универсален прозрачен силикон :)
Има ли някаква конкретна причина да НЕ искаш лайсни?
Под прозореца можеш да сложиш дъска от ламинат, завършваща с Г-образна лайсна 25х10
hakama - специалист
Chefo77 написа:
Назовава се универсален прозрачен силикон :)
Има ли някаква конкретна причина да НЕ искаш лайсни?
Под прозореца можеш да сложиш дъска от ламинат, завършваща с Г-образна лайсна 25х10
Всъщност, разгледах един сайт (но е в Повдив) има варианти за 3-5лв, което ме устройва (все си мислех, че са по 10+лв лайсните).

Паркета съм си го мислел, но ще видя дали се продава нещо, което да не напомня на подово настилка и да продават на листове. Иначе го планирах с дъска, но трябва да се мине през дърводелец...
dokobg - специалист
За обръщането на прозореца може да ползваш 18мм ПДЧ с 2мм кант от външната страна. Получава се доста добре и е по-евтино от подпрозоречните дъски.
niki_sap - специалист
За прозореца можеш да ползваш первази за паркет - белите, като по американските филми. Има ги в Баухаус - излизат според профила и размера около 5-7 лв. на линеен метър. Аз лично така предвиждам обръщането на прозорците.
parketmilanov - специалист
Според мен лайсната си е необходимото зло , особено в случая показан на снимките, а дали ще бъде такава от 5 или от 15 лв за бройка си е въпрос на вкус и бюджет.Дървен детайл е ненужен освен в случая на банята дори заради факта че ще бъде груб ,скъп/все пак един дърводелец има и някакъв хонорар а и после финишна обработка и лак .за мен е безмислено.
Подпрозоречния перваз мооже да се направи от материала който е на пода/слепваш го по размер и после режеш и припасваш по шаблон .С полиуретанов силикон от тези тип салами според мен е най-добре .преди това разбира се хубаво почистване . .след това дали ще ерваш с фреза или ще сложиш лайсна както пише колегата Чефо си е въпрос на вкус или занимавка .

Тема "Идеи за преходни лайсни и первази." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: