Много интересна и все по-често дискутирана тема.
Sphinx - специалист
Здравейте,

обмислям вариант да сложа ламинат върху стар ламинат. Причината е, че старият се разскърца на някои места (явно поради не много равната основа) и това дразни много. Ламинатът е на 8 години, хубаво качество е AC4.

Въпросът ми е, дали ако отгоре сложа подложка и нов ламинат скърцането ще намалее? Как мислите?
Последна промяна от Sphinx на нед юли 28, 2013 4:36 pm, променено общо 2 пъти.
parketmilanov - специалист
Здравей,
често слагаме върху един ламинат втори , но скърцането няма да намалее кой знае колко ...
но ...пък винаги има надежда:)
Chefo77 - майстор
Най-добрият вариант в конкретната ситуация е да се махне този като се разглоби внимателно и се надпишат редовете, след което да се изравни пода и накрая да се нареди ламината отново. Ако го затиснеш с друг, няма да има особен ефект.
Миналата седмица имах такъв обект - ламинат скърца, клиента иска да се смени. Махнахме стария и ... шпакловката разлепена заедно с мрежата. Нова шпакловка, нов ламинат - тишина :)
Sphinx - специалист
Chefo77 написа:
Най-добрият вариант в конкретната ситуация е да се махне този като се разглоби внимателно и се надпишат редовете, след което да се изравни пода и накрая да се нареди ламината отново. Ако го затиснеш с друг, няма да има особен ефект.
Миналата седмица имах такъв обект - ламинат скърца, клиента иска да се смени. Махнахме стария и ... шпакловката разлепена заедно с мрежата. Нова шпакловка, нов ламинат - тишина :)
Проблемът пери мен е, че отдолу са дни 18мм ПДЧ плоскости (много големи - 2 х 2.50), а под тях подът беше минно поле... Не знам какво трябва да се постави отгоре, че да се оправят нещата - може би OSB... нямам идея...
Chefo77 - майстор
В такъв случай предполагам, че плоскостите не са захванати към пода. Ако искаш да спре на 100% скърцането, трябва да ги махнеш, да направиш замазка и да ги поставиш наново - вече с лепене или още по-добре - с лепене и коване.
8180 - майстор
Chefo77 написа:
В такъв случай предполагам, че плоскостите не са захванати към пода. Ако искаш да спре на 100% скърцането, трябва да ги махнеш, да направиш замазка и да ги поставиш наново - вече с лепене или още по-добре - с лепене и коване.
Имаше в една тема предложение да се надупчат плоскостите и да се шприцват с пяна. Аз бих опитал поне да заменя "замазката" и "лепенето", като на първи пас обработя отделно видимо проблемните места (възможно е да скърцат и без ламината и ми мърдат, или др.) и изчакам 2-3ч. за втория пас (през ~50-60см) цялостно. Бих целил фугите на ПДЧ. Ако отворите са леко по-широки от пистолета, ще си покаже колко пяна трябва.
Ок. 60-100 отвора ще се получат за стая - сигурно ще трябват резервни свредла (или заточване), че все ще се закачи бетона отдолу. Или "цигански" с ограничител, ама ... все е рисково. С подходящо заточване може и видирани.
За един ден работа - СУХА.
VLADO66 - майстор
Стария ламинат може да скърца и от неоставени фуги покрай стените.Ако се знае къде са гредите може да се сложат винтове през ламината.
Sphinx - специалист
8180 написа:
Chefo77 написа:
Имаше в една тема предложение да се надупчат плоскостите и да се шприцват с пяна. Аз бих опитал поне да заменя "замазката" и "лепенето", като на първи пас обработя отделно видимо проблемните места (възможно е да скърцат и без ламината и ми мърдат, или др.) и изчакам 2-3ч. за втория пас (през ~50-60см) цялостно. Бих целил фугите на ПДЧ. Ако отворите са леко по-широки от пистолета, ще си покаже колко пяна трябва.
Ок. 60-100 отвора ще се получат за стая - сигурно ще трябват резервни свредла (или заточване), че все ще се закачи бетона отдолу. Или "цигански" с ограничител, ама ... все е рисково. С подходящо заточване може и видирани.
За един ден работа - СУХА.
Ако разбирам правилно - да направя по 5-6 дупки на м2 така, че да фиксирам хубаво и плоскостите и паркета и после да редя новия отгоре.

Според вас какъв е шансът за елиминиране на скърцането, тъй като ще трябва да се инвестират 400-500лв все пак :?
8180 - майстор
Sphinx написа:
Според вас какъв е шансът за елиминиране на скърцането, тъй като ще трябва да се инвестират 400-500лв все пак :?
Какви инвестиции, Колега? 2-3 туби пяна, чистител и пистолет - ~50лв. Пистолетът го гледай тубата да е под наклон, а не перпендикулярна.
Внимателно разглабяш стария ламинат (Чефо77), обработваш основата, подравняваш, ако не е хоризонтална (и от това може да скърца), евентуално нова подложка и връщаш ламината.
За подравняването, ако не измислиш друго, навиваш дълги винтове да повдигнат ниските места и се стараеш да не стъпваш там, преди да стегне пяната..
Хубаво е да преправиш фугата (Владо66), ако я няма и на ПДЧ-то, и на ламината.
Прецени дали ПДЧ няма някакви поражения от влага.

Тема "Ламинат над ламинат - дали ще намали скърцанетo?!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: