• 1
  • 2
Много интересна и все по-често дискутирана тема.
Andronoff - специалист
Здравейте,

Имам нужда от съвет относно направа на под.

В новозакупения стар апартамент, сварих доста крива и доста дебела подова замазка, която изкъртих. На места беше повече от 10см. Планът беше да положа 5-6см XPS, а отгоре нова, армирана замазка, но дори и не предполагах, че плочата е толкова крива. Сега, без да съм професор по архитектура, бих могъл да твърдя, че няма начин да положа XPS върху кривата плоча и да стане както трябва. Вариантът според мен е да направя замазка от порядъка на 3см, да положа XPS и върху него още една, вече армирана замазка.

Този вариант за съжаление ми се струва адски тъп, най-вече заради влагата, която ще остане под XPS-a, както и поради факта, че става дума за 4-тия етаж, а асансьор няма..

Вариант 2 е сух под. Посипка на Кнауф или Керамзит, 2 пласта ГФ, а за мокрите помещения - Аквапанел. Въпросът тук обаче е в цената, защото все пак става дума за 100м2.

Всякакви идеи, мнения и предложения са добре дошли.
jekasus - майстор
Турбозол спокойно вдига материал на 4 етаж, така че машинна замазка.
Andronoff - специалист
А какво би станало ако направя посипка от керамзит, колкото да изравня неравностите, върху керамзита да наредя каменна вата за подове, а върху ватата - гипсфазер за под или класическа замазка?
Pooh - майстор
Andronoff написа:
А какво би станало ако направя посипка от керамзит, колкото да изравня неравностите, върху керамзита да наредя каменна вата за подове, а върху ватата - гипсфазер за под или класическа замазка?
Ще имаш хубав сух под, само наличието на вата върху керамзита ме притеснява ...
Ако се спреш на този вариант - изчети хубаво и подробно това.
parketmilanov - специалист
Класически сух под с греди, между тях каменна или минерална вата отгоре едно осб или шперплат и накрая същинската подова настилка.
това е оптималния вариант цена качество според мен ....
Поздрави , ще следя с интерес темата :)
darakchiev - специалист
Ще използвам темата на колегата за да не пускам нова, дано няма нищо
против. В едната стая имам залепени плочки като смятах върху тях да
сложа ламинат, но се оказа че пода е доста крив разликите стигат до
2см на места. В съседната стая която е кухня правихме замазка за да
изравним нивата, та сега се чудя дали има вариант да се поизравни
пода при монтиране на ламината без да се къртят плочките и да се прави замазка.
Прикачен файл:
IMG_0616.JPG
IMG_0616.JPG (42.41 KиБ) Видяна 2867 пъти
kuuuuuul - майстор
А какво ти пречи да вземеш фибран или по плътен стиропор ,различни дебелини?Предполагам тези 100м2 не са една стая, което предполага че не е нужно цялата площ да е на едно ниво.
darakchiev - специалист
kuuuuuul написа:
А какво ти пречи да вземеш фибран или по плътен стиропор ,различни дебелини?Предполагам тези 100м2 не са една стая, което предполага че не е нужно цялата площ да е на едно ниво.

Не ми се струва добре с фибран върху плочките. На места трябва да е на нула на места
до 2см. Няма ли да е нестабилен пода. всекидневна ще е това 15 кв.
kuuuuuul - майстор
Съвета ми е към Andronoff.
prascho - майстор
Andronoff написа:
Здравейте,

Имам нужда от съвет относно направа на под.

В новозакупения стар апартамент, сварих доста крива и доста дебела подова замазка, която изкъртих. На места беше повече от 10см. Планът беше да положа 5-6см XPS, а отгоре нова, армирана замазка, но дори и не предполагах, че плочата е толкова крива. Сега, без да съм професор по архитектура, бих могъл да твърдя, че няма начин да положа XPS върху кривата плоча и да стане както трябва. Вариантът според мен е да направя замазка от порядъка на 3см, да положа XPS и върху него още една, вече армирана замазка.

Този вариант за съжаление ми се струва адски тъп, най-вече заради влагата, която ще остане под XPS-a, както и поради факта, че става дума за 4-тия етаж, а асансьор няма..

Вариант 2 е сух под. Посипка на Кнауф или Керамзит, 2 пласта ГФ, а за мокрите помещения - Аквапанел. Въпросът тук обаче е в цената, защото все пак става дума за 100м2.

Всякакви идеи, мнения и предложения са добре дошли.
Сух под в помещенията - керамзит 5см /изравняване на неравности/, слой от 2см подов хпс, два разминати слоя гипсфазер от 10 мм с лепило и видии; вата с дебелина 10мм покрай стените

Мокри помещения -подов фибран 3-4см; армирана замазка до ниво сифон; хидроизолация и плочки.

П.П. Чувалите с керамзит са около 30-35 кг /80литра/. Гипсфазерна плоскост 1000/1500мм е около 11-12кг. Трудното ще е качването. Предимствата са в три направления:
- отсъствие на влага
- изолиране на ударен шум /по-добра шумоизолация/
- топлоизолация

Машината замазка е най-бързото покритие, но ще ти трябват още двама човека. Един да сипва в машината пясък и цимент, двама да разстилат. Не съм запознат с наема на ден.

Прецени си сам.
  • 1
  • 2

Тема "Съвет за под" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: