• 1
  • 2
Много интересна и все по-често дискутирана тема.
Здравейте майстори,

имам следната дилема, която ме мъчи вече няколко месеца и се лутам в различни предложения. С няколко думи проблемът е следния:

1. Закупих жилище, което преустройвам. В него има направена замаска в/у целия под. По замерване на сегашния изпълнител - замаската е хоризонтална (изравнена е) - на 150 кв. апартамент намериха не-повече от 1см денивелация, което е ... евала на предишния изпълнител :).

2. Реших да ползвам съвременни технологии за отопление и за целта след дълго избиране се спрях на нискотемпературна термопомпа (на водещ производител) и конвектори в помещенията. Избрах си изпълнител, на който имам доверие. Хората дойдоха изразаха замаската и в съответните трасета положиха тръбния път (в съответната PU топлоизолация).

3. Ето тук започнаха проблемите ми. :(
Лошото е, че тръбите са положени почти плътно една до друга и се опасвам, че ще е трудно да ги разместваме и пренареждаме сега.

4. Въпросът в момента е следният: как (по-скоро с какво) да запълня трасето (канала) за да мога след това да полагам подова настилка - в коридора (на снимката) - гранитгрес, а в хола - ламиниран парктет. Идеята ми беше да ползвам големи гранитгресни плочи (120 х 60), които да премостят канала, но въпреки всичко - трябва с нещо да запълня под тях, за да не бие на кухо, а и за да има нужната товароносимост и опора, на която да издържи подовото покритие.

5. Най-важното: имам следните ограничителни условия:
* нямам възможност (или по-скоро отказвам) да направя нова 4-5 см. замаска, защото вратите ще станат много ниски. И в момента са на границата на приемливото - светлият отвор е около 199-201 см за отделните врати.
* синът ми е на 19 и е висок 196, ако реши до 27 год да стане 200 (или недай боже 207 хахаххаа) - ще стане мазало.

6. За да ви дам малко жокери:
* чух тук там, че има високоякостни бетони (готови сухи смеси), които могат да помогнат за целта, но бих искал да чуя компетентни мнения от хора, които са работили с тези материали и знаят какво може да се постигне с тях.
* може ли да се ползва така нареченият сух под (но без скара и посипка от перлит) - т.е. да направя минимална височина от 2-2.5 см. Има ли опасност от счупване на гипсо-фазерните плочи.

Дано съм бил достатъчно ясен в описанието на проблема.
Разчитам на решения :)

Прикачен файл

IMG_2929.JPG Тръбите излизат от колекторната кутия и тръгват към стаите през коридора. Ширината на канала е около 60-70 см.
EDI - майстор
Така като гледам, бъркаш пясък и цимент, заливаш, удряш мастара и си готов.
EDI написа:
Така като гледам, бъркаш пясък и цимент, заливаш, удряш мастара и си готов.
Май не си прочел както трябва. Опитай пак ...
EDI - майстор
Май го прочетох, мисля.
шоп - майстор
+ 1 към мнението на EDI

автора на темата прекалено много се вторачва в детайлите. Само бих препоръчал да се добавят и фибри в замазката и да се използва висок клас лепило за гранитогрес пак с фибри. Аз съм ползвал ардекс и за по-големи премостяваня като отдолу минава соларен път с темп над 90 градуса.
bigdragon - майстор
Еди е прав.
Сам си стигнал до отговора:
gmsto написа:
.......
* чух тук там, че има високоякостни бетони (готови сухи смеси), които могат да помогнат за целта, но бих искал да чуя компетентни мнения от хора, които са работили с тези материали и знаят какво може да се постигне с тях.
.....
Бетона (замаЗката) трябва да е обикновен, а не е високоякостен.
Направи предварително функционална проба на системата, че после трудно се търсят и отстраняват дефектите... По тази причина на такива места не се слагат яки смеси.
jekasus - майстор
Плочките ще бият на кухо върху тия тръби...
Всъщност колко см от тръбите до нивото на замазката? 5-10 мм?
jekasus написа:
Плочките ще бият на кухо върху тия тръби...
Всъщност колко см от тръбите до нивото на замазката? 5-10 мм?
Много правилно си напипал проблема. Това са и моите опасения - дали няма да бие на кухо, и дали изобщо ще хване лепилото в тази ситуация.

Да, има около 10 мм до замаската (на снимката), но има и места където замаската е била по-тънка и тръбите са почти наравно с нея. Затова си мислех за една много тънка (около сантиметър) замаска с фибри и високоякостен бетон, но исках да чуя споделен опит дали е добра идея изобщо. Както и да споделите или препоръчате конкретни прдукти или рецепти.
LazarGanev - "Велик майстор"
Раздели малко тръбите - има възможност, за да стъпи тук там замазката на твърдо, сложи 2мм метална скара за армировка и това ти е достатъчно.
chapara - майстор
В гъстотата на първоначалната заливка, едрината и предварителното намокряне се крие отговора :wink:
  • 1
  • 2

Тема "Покриване на тръби в замаската, без замаска - хахахах :)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: