• 1
  • 2
Много интересна и все по-често дискутирана тема.
mi6el - специалист
Здравейте :yawinkle:
Моля за мнения и съвет , относно следния проблем:
Класическа панелка.
Холът с приобщен балкон , трябва да стане кухня с трапезария.
Върху съществуващия теракотен под , трябва да се сложи , нов теракот и ламинат.
Проблемът стана ясен , след като новия теракот беше залепен и се видя че нивата на стария теракот са много различни .

Въпросът ми е следния: С какво може да се оеднакви на всякъде нивото , така че да е годно за поставяне на ламинат. За сега обмисляме два варианта :
Саморазливна мазилка , или с голяма чуденка :? .... лепене на гипс-картон 9.5мм. на гребен.

Прикачен файл

DSC_000001 (5).JPG
DSC_000001 (5).JPG (114.07 KиБ) Видяна 5439 пъти

Прикачен файл

DSC_000001 (3).JPG

Прикачен файл

DSC_000001 (2).JPG

Прикачен файл

DSC_0000010001.JPG
DSC_0000010001.JPG (43.46 KиБ) Видяна 5440 пъти
LazarGanev - "Велик майстор"
О, Мише, добре дошла пак! Де тий аватара, че ми липсва? :wink:
prascho - майстор
Тъй като е плочки ако се спрете на варианта със саморазливна замазка, първо вижте в спецификацията на продукта дали ще хване към плочки.

От мен още две чуденки:
1. Да се изравни с подов ХПС /над 300kN/m2/. Трябва да вземете листове с дебелина 1 и 2 см. Ще ги подравнявате и лепите на гребен с лепило. Плоскостите по-възможност разминати. Лепилото трябва да е от по-висок клас. От тип "клас C2 TE". Такова лепило се ползва за външни условия и за лепене на плочки върху плочки. Примерно "ФлексТоп":
http://baumacol.baumit.bg/%D0%BF%D1%80% ... D0%B0.html

2. Да вземете гипсфазерни плочи Vidifloor.
"
• Гипсфазерът съчетава в себе си качествата на четирите вида гипскартон при по-голяма здравина.
• Vidifloor - Гипсфазерни плоскости за вътрешни довършителни работи (сухи подови основи) при ново строителство и реконструкции, в производството на сглобяеми къщи и др.
http://www.knauf.bg/knauf/home.nsf/0/24 ... Document#4
"
Ползвал съм плоскости с размери 10/1000/2000мм.
Във Вашия случай може да вземете няколко плоскости с дебелина 10мм и няколко плоскости с дебелина 15/18/мм в зависимост от Вашето крайно ниво. Идеята е да ги лепнете отново със лепило от типа "клас C2 TE". Хубаво е лепителния слой да не е повече от 10мм. Това е причината да трябва по-дебела плоскост. Отново разминати по възможност и залепени плътно на гребен. Както се лепи плочка.

Като цяло се сещам за това. И двата метода са трудоемки и свързани със добри и скъпи материали. Гипскартонът е рехав за под и като се намокри може да имате неприятности.

П.П. Сега се сещам и за плоскости от ОСБ без лепене. Като трябва да погледнете дали има плоскости по-тънки от 20мм. При тях трябва добра нивелация. Някъде гледах, че един съфорумец бе правил дюшеме върху пясък. Нищо не пречи да направите един плаващ под от ОСБ плоскости, които да легнат въху плътен слой пясък. Всъщност ако не намерите 10см ОСБ може да пробвате и с гипсфазер 10мм. Вместо стандартната посипка на Кнауф /или керамзит/ да се нивелира помещението с пясък.

Принципно плаващ под от гипсфазер изисква два слоя по 10мм, но един юнак от форума бе правил под с един слой върху перлит и "уж" всичко е ок. Та пясъкът е с висока плътност и няма да има ядове. Няма как да излезе. Натоварването е само надолу. Пясъкът да е сух!!!

Последно: в кръга на майтапа, но преди да купиш материалите направи една инспекция на нивата на двата типа плочки. Виж дали новия майстор се е справил добре или е "пре-добрил" работата на стария :-D .
mi6el - специалист
Лазареееее , ех Лазаре . Баш ми е драго да те видя :supz:

Прасчо , благодаря ти за идеите.
Ади сега по същество!!!

" Да се изравни с подов ХПС /над 300kN/m2/. Трябва да вземете листове с дебелина 1 и 2 см. Ще ги подравнявате и лепите на гребен с лепило. Плоскостите по-възможност разминати. Лепилото трябва да е от по-висок клас. От тип "клас C2 TE". Такова лепило се ползва за външни условия и за лепене на плочки върху плочки. Примерно "ФлексТоп":"

Подов XPS , с дебелина 1см.- Къде???
В магазина , като питаш за подов XPS ти дават фибран и точка по въпроса.
Ако ги питам за подов XPS над 300 kN/m2/ ще ме изгонят с крясъци и бой...
Като бюджетен вариант кой би излязъл най-бюджетен???

Кривините и хлътнатините по стария под са направо страшни. В единия крй са 20мм , в средата 32мм. и в другия край са 34мм.
Тук там , за разкош има и възвишения. А трябва да ми останат 15мм за пластмасов под.(ламинат)

Плаващите пясъци отпадат .
Chefo77 - майстор
XPS подов и си готова :) Дебелина колкото ти трябва - 10, 20, 30, 40, 50, 60 мм. Строймаркет имат сайт, ако не друго, поне можеш да го заръчаш телефонно и да си го вземеш от магазин до вас. И цените им са доволно добри.
Може и да не бъде лепен за пода, ако преди това успееш да подравниш последния. Мисля, че с някакво лепило от типа на Теракол ще успееш, само трябва да се залепи надеждно към плочките. Ако само ще подравняваш с него, мисля, че няма нужда да е висок клас.
ОСБ не бих наредил в случая - излишно оскъпяване. 9 мм ти е 6 лева за квадрат.

Сега видях последната снимка - ако просто се разминават две равнини, но и двете са приблизително прави, дали ще ти пречи ако наредиш ламината върху 10 мм подов XPS и разликата се обере от лайсната?
prascho - майстор
За софия:
- подов ХПС на 'Аустротерм' /розов/ на 20мм с якост >300kN/m2 с взимал от "Поларис" - Военна рампа
- подов фибран на 'Фибран' /зелен/ на 10мм с якост >300kN/m2 има в "Щром - София /ex. 'Протектор'/" - зад 'Бриколажа' в люлин

П.П. Магазини, в които не знаят спецификацията на продуктите си не пазарувам. Ясно е, че клиентът трябва да е знае какво иска като влезе в даден магазин. Некадърността е на много добро ниво, като помощ и насоки е 1 на 1000 да получи човек. Но да ме гонят за това, че съм прочел /имам информация/ и съм наясно какво искам до сега не ми се е случвало!

Принципно колкото е по-малка плоскостта /повърхността/ за лепене, толкова ще е по-лесно да се справи непрофесионалист човек. С фибран ще е по-лесно отколкото с гипсфазер. Да не говорим, че при гипсфазера лепилото се намира между двата слоя фазер и е изключително удобно. Но ако трябва да се лепи един слой, ще се опули /озори/ мъжа ти с плоскост 1х2м лепена на двоен гребен.

Най-лесно ще ви е ако ползвате саморазливна замазка и отгоре наредите без лепене 10 мм подов ХПС. Ще служи за подложка.

"В единия крй са 20мм , в средата 32мм. и в другия край са 34мм." - 15мм за ламинат. Тук малко се чудя на тази височина, която си посочила. :? Най-вероятно става въпрос за 10мм ламинат + 5мм подложка. Чефо, ще каже ако се сложи незалепен ХПС под подложката дали няма да мърда и хлопчи.

Крайни размери за саморазливната 5мм, 17мм, 19мм - Като цяло по спомен дават слой от около 10мм за саморазливна. Ще трябва да го правите на два пъти. А може разликата в нивата да я оберете и с лайсната. Въпрос на женски вкус, както се вижда :-D .

Относно бюджета:
- ако не си женена и хванеш някой любовник да го измайстори, то няма да излезе труда и материалите повече от 2-3 секс срещи :-D . Ако е много муден може и повече....
- ако си женена е лошо. Ще трябва да се вземе от семейните пари /парите на мъжа/, но пък твоите ще останат непокътнати. Хубаво е да се гледа от позитивната страна на живота :-D .

Най-бюджетно решение е да си останеш на плочките /без туй са в един тон с новите/ с перспектива - търсене на любовник. :partyman:
chapara - майстор
Бетонконтакт и армирана замазка :wink:
prascho - майстор
"Крайни размери за саморазливната 5мм, 17мм, 19мм - Като цяло по спомен дават слой от около 10мм за саморазливна. Ще трябва да го правите на два пъти. А може разликата в нивата да я оберете и с лайсната. Въпрос на женски вкус, както се вижда :-D ."

Пропуснал съм да извадя 10мм за ХПС-а. Та нивата са -5мм, 7мм, 9мм. Може да стане със един слой саморазливна замазка.
Andri01 - майстор
prascho,не се бутай между шамарите,одъртя отдавна и ако жена ти чете сайта и :axe:
mi6el - специалист
Здравейте момчета :yawinkle:
Реших да залепя XPS за пода. Тъй като пода е с различни денивелации , ще трябва да ползвам
10мм. и 20 мм. Без паркетна подложка.
Проблем ли е за пластмасовия паркет , ако XPS го залепя за пода
за да спестя саморазливната замазка и търсенето на любовник...??? :rolleyes:
  • 1
  • 2

Тема "Изравняване на различни нива на под" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: