• 1
  • 2
Много интересна и все по-често дискутирана тема.
lakom4oo - напреднал
Здравейте ще почвам да си редя ламиниран паркет взел съм 12мм паркет и 5ммм подложка от тази твърдата като фибран където е та интересува ме има ли някакви тънкости при реденето паркета е с четиристранна фуга и като ги редя шахматно като започна примерно с "половинка" единия ред колко може да е най- къса половинка защото стаята е с много чупки а искам да са фугите една срущу друга? Иначе досега съм редил само естествен паркет на няколоко стаи и чи се получава! Ламината ще го реда в детска стая.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
На опаковката пише колко може да е късото парче. Има програмки за редене на плочки и паркетини, може да ти направи схема, да ти изчисли
Draganov - специалист
Кои фуги искаш да са една срещу друга? Защото препоръчително (и задължително) е краищата на паркетините от 2 съседни реда да се разминават.Т.е. започваш с цяла дъска и караш докъдето дойде реда.Съседния ред започваш с половинка и караш докъдето дойде и т.н.
lov - майстор
Не караш следващия с половинка ами с парчето останало от предишния. Само не трябва да бъде по малко от 20 и нещо си сантиметра. То на опаковката на ламината си го пише колко границата но за 2-3 санта не е фатално. Ако е под това се почва с нова дъска на следващия ред. Само трябва да се внимава и когато завършваш ред парчето също да не е късо под този размер. В такъв случай накъсяваш малко от първата дъска или обръщаш посоката на редене в стаята. Така отпадъка е почти минимален и късите фуги вече не са една срещу друга
Chefo77 - майстор
Колегата явно иска фугите на късата страна да съвпадат през ред, през два, през три ... Колкото по-често съвпадат фугите, толкова по-голям е процентът фира, който да бъде предвиден.
Минималния размер на парченце за начало/край по книга е 20 см. Аз се старая да не започвам с под 10 см. Не заради проблеми със здравината, а заради визуалния ефект. Но не е желателно да има малки парченца пред врати - поради по-силната натовареност на мястото!!!
Лов преварва :)
lov - майстор
Е нали се правя на майстор в тая област през почивките. :lol:
vgeorgiev - специалист
Малко страничен въпрос, но да не отварям нова тема...
Как е по-лесно и по-добре да се направи ? Да се нареди ламината и после да се сложат интериорните врати или обратното ?
Ако първо се реди ламината преди да са поставени вратите, до къде се реди между две помещения с различни настилки ?
Предполагам, там където вратата ще се затваря.
toolegittoquit - майстор
Дано подът да ти е равен. Ако не е - направи го. Аз си патя от глупост.
vgeorgiev - специалист
toolegittoquit написа:
Дано подът да ти е равен. Ако не е - направи го. Аз си патя от глупост.
Коридорите са на мозайка. Стаите са на паркет, върху, който ще се реди ламинат. Кухнята е с нова замазка, колкото се може е равна.
Ти от какво патиш ?
toolegittoquit - майстор
vgeorgiev написа:
Ти от какво патиш ?
От неравен под.
  • 1
  • 2

Тема "редене на ламинат" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: