Много интересна и все по-често дискутирана тема.
pipbel - майстор
Masteradmin - Help !!! Kak da pi6a na krilica :?

Sorry, ama keyboard-a mi niama kirilica.V 4uzbina sam sega.

Ta po temata :

Za6to nikade ne vidiah takava kombinacia obsadena tuka ?

Az smiatam da sloza 5cm XPS (ama s goliama platnost, napr. 50kg/m3), posle 2 reda OSB 11mm napre4no 1 na drug s prepokrivane na fugite.
Smiatam 4e 6te stane dostata4no zdravo i stabilno za da lepia na tazi osnova masiven parket nai nakraia.

Nikakvi zamazki, nikakvi mokri procesi. E, cenata idva malko nagore, ama tova ne me pritesniava.

O4akvam mnenia

Blagodaria

[/code]
prascho - майстор
и аз съм на мнение да правя сух под, но при тази комбинация искам да попитам майсторите два въпроса. Как ще се нивелира пода/би трябвало при лепенето на хпс-а/ и няма ли да скърца пода при ходене? благодаря.
крум - специалист
Да, това с изравняването/нивелираноето е проблем.
Обмисли замяната на ОСБ с гипс-фазер.
Какви финансови калкулации си направил досега за това упражнение?

Понеже не знам каква е цената на ХПС-а, обмислях използването му за спестяване на суха посипка (нейната цена е 350 лв без ДДС на кубик). Та си го представях така: 2 см посипка за изравняване и върху нея плоскостите. Другия вариант- залепваш плоскостите за пода и с лепилото изравняваш, ако не е много криво

Не мисля, че ще скърца, ако се залепят плоскостите една за друга (странично), а после ОСБ/ГФ плоскости задължително трябва да се залепят и завинтят една за друга. За една консистентност може да се лепнат и за ХПС-а. И като се залепи накрая и паркета отгоре, ще стане съвсем масивно.
pipbel - майстор
Еми по-плътния 50 kg/m3 XPS na Austrotherm e към 20лв/м2
OSB-та са между 9 и 12 лв/м2, зависи дали са 11мм или 15мм дебели.
Хубаво е май по-горния пласт OSB (дето ще се лепи паркета на него) дa e OSB-3, тоест водоустой4иво. 15мм от него са около 12лв/м2.

Абе общо като стойност ще ми излезе около 35лв/м2 преди да доиде реда на дъбовия паркет.

И няма нужда се лепят листовете XPS един за друг. Те си имат кантове мъжко-женско за тая цел.
А и за пло4ата няма как да лепя XPS. Нали найлона трябва да е най-отдолу.....
Или пък да взема да го сложа отгоре на XPS-a ?
Не ми се струва много правилно това......
pipbel - майстор
И още нещо - кой каквото иска да прави, аз на мойта си къща гипс на пода под каквато и да е форма няма да сложа никога. Ако ще Knauf и гипсстомана да му викат.

По стени и тавани може, на под - не и не.
крум - специалист
Пибел, това беше само предложение. Изборът, разбира се, е напълно твой.
Аз моя избор съм го направил :-D. За мене си смятам, че е правилен. И той не е в полза на ОСБ-то. Поради ред причини - здравина, удобство за работа, издържливост, цена...

Системата, която замисляш е по-скъпа дори от Кнауф система за сух под. А тя не е ефтина.
pipbel - майстор
Kруме

ОСБ-то е здраво нещо. Дори това от 11мм. Имам опит с него. Таванната обшивка е от него.

Имам и друг - по икономичен вариант.
Обикновен фибран/XPS 5 см + 18мм ПДч +11мм OSB 3.
Ще се върже на 29-30 лв/м2, ама за 8-10 лв на м2 нещо не ми се ще да рискувам.

Ще заложа вероятно на високоплътностното XPS.

Все още се чудя - да лепя ли XPS-a за бетонната пло4а ( трябва да се лиша от найлона като хидроизолация) или да го слагам направо на найлона ?
Мисля че 5 см ще оберат неравностите ( не са фрапиращи ) без проблем.

Помагайте моля с доводи - за/против
prascho - майстор
до колкото се информирах, не трябва да слагаш найлон, тъй като той ще задържа влага под себе си и в апартаментта под теб на тавана може да избие мухъл.

Тема "Suh pod s XPS + OSBx2 + Parket" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: