Много интересна и все по-често дискутирана тема.
Здравейте,
предстои ми да слагам ламинат в ново жилище, състоящо се от две стаи-една спалня и още една стая, в която ще се разположат и хол, и кухня и трапезария.
Попрочетох малко за видовете ламинат и доколко се ориентирах за спалнята е добре да е поне клас АС3/31, а за хола (без кухненската част, където ще има гранитогрес) е добре да е поне клас АС4/32.
За съжаление не ми се дават много пари за ламинат затова съм се ориентирал в ценовия клас от 12-20лв.
За още по-голямо мое съжаление нямам представа кои са добрите марки, но гледам че масово в големите строителни хипермаркети се предлагат марките на Кроношпан.
Например в момента в Бриколаж е на промоция един ламинат, който ми допадна като шарка и е на изключително добра цена от 11,49 лв.
Клас АС3/31 е и пише, че е произведен в Германия. Марката е Кроно Оригинал и не знам дали това значи Кроношпан?
Говоря за ламината, който е на заглавната страница на брошурата им:
https://www.mr-bricolage.bg/broshura/to ... te-dni.pdf

Въпросът ми е дали този ламинат е достатъчно качествен за спалнята, така че да не ми създава никакви проблеми в близките 10 години?

А за хола, където натоварването ще е много по-голямо какво бихте ми препоръчали на цена 15-20 лв? Търся нито много светла, нито много тъмна шарка, по-скоро нещо като натурален или златен дъб.

Марки, модели, място от където да ги закупя на изгодна цена в Бургас?

Предварително благодаря за отговорите и съветите!
Chefo77 - майстор
А защо не ти харесват предложените в тази брошура 3 вида АС4 (32), които са в брошурата? По данни оттам и трите биха издържали в хола. Единия е 8 мм 32 клас, втория - 8/32, но с фаска (по-красиво стои), третия - 10/32, което пък ти дава една идея по-добро усещане като стъпваш. Ако не са китайци (извинявам се, но не понасям китайски ламинати), би трябвало да са ОК.
А за това колко време ще изкарат (искаш 10 години) - никой не може да ти каже. Всичко зависи от това върху каква основа се монтира (кривини, влажност) и как се използва (прегряване, преохлаждане, почистване с влажни процеси или агресивни химикали, наводнения, механични въздействия). И от работата на монтажника, разбира се, но нея не я отчитам като фактор в случая :)
Не ми харесват като разцветка ( и трите са на Кроно Оригинал между другото)! Само този 10 мм горе долу ми допада, но пък сякаш не искам да е 10 мм, защото част от стаята ще е с гранитогрес и не искам да са на различни нива, тъй като се съмнявам че преходната лайсна ще обере добре разликата между двете настилки! В тази връзка ако гранитогреса е около 7-8 мм, а избера ламинат с дебелина 8 мм и 5 мм фибранова подложка, ще излязат ли на едно ниво? А ако избера 10 мм ламинат пак с 5 мм фибранова подложка?

А конкретния ламинат, за който попитах в първия си пост става ли за спалнята? Т.е. достатъчно добър ли е като вземете под внимание кой е производителя и характеристиките му?

А за живота от 10 години на подобен ламинат толкова ли е трудно постижим? Жилището е ново, не е имало никаква настилка до сега. Замазката е правена преди няколко години и като гледам е сравнително равна като нивелация. Нямам намерение да си наводнявам спалнята, затова попитах при нормално всекидневно ползване този ламинат от 11,49 лв ще издържи ли поне 10 години в отлично състояние, ако се мие да речем веднъж в седмицата със стирка?
Делян - специалист
В хола преди три години сложих кроношпански ламинат от 15 лв, по-точно КроноСуис. Класът му вече не го помня какъв беше. Много терсене монтаж (терсене за аджамии като мен в монтажа на ламинати :) ) - голямо блъскане падна, докато закопчее клика. Но затова пък стана стабилен - няма скръц, няма пук, за разлика от егерския в спалнята. Още при монтажа на кухнята (при мен и в кухненския бокс е ламинат, за да избегна преходната лайсна) се появи драскотина по ламината. Но пък колелцата на офис стола, от най-евтините китайски, не са му повлияли вече трета година, а се използва постоянно - сур насам, сур натам.
Още при монтажа ъгълчетата му леко изглеждаха повдигнати, като че ли са надути от влага, но не ми се занимаваше да го рекламирам.
За сметка на това миналата година решихме да размразяваме хладилника. Китайците от индезит са оставали дренаж за оттичане на размразяващата се вода, но по закона на китайците, тя тръгна отвсякъде другаде, но не и оттам. В резултат два квадрата локва под хладилника върху ламината :axe: . Вече година оттогава обаче няма никакъв проблем. Освен това, жената всяка седмица е със стирката в ръка, а като я знам каква е кекава в ръцете :wink: съм сигурен, че парцала изобщо не е изтискан, но и това не му е повлияло още.
Абе общо взето средна работа - не очаквай чудеса, но и толкова за парите си.
nikolson - майстор
Тия фуги пълнят ли се с боклуци? Ей те тая мисъл не ми дава мира.
Chefo77 - майстор
nikolson написа:
Тия фуги пълнят ли се с боклуци? Ей те тая мисъл не ми дава мира.
Ако чистиш веднъж напролет и веднъж - наесен - вероятно да. Иначе вкъщи не съм видял да се пълнят, пък цялата къща е с фуги :)
dilqn123, да, ще стане за спалнята. Но никой не може да ти каже дали ще издържи 10 години. Още по-малко да ти даде гаранция. Може да издържи и 15 - всичко зависи от това как е подготвена основата и как се третира в последствие, повтарям се. Ламинатът НЕ СЕ мие със стирка, почиства се с прахосмукачка и с микрофибърна кърпа, леко влажна или с моп, много, ама много добре изцеден и препарат. А това че някой (включително и аз) няма проблем дори и при употреба на стирка, не означава, че никой няма да има проблем. И за да си сигурен, че няма да има, просто не рискувай.
Не трябва да те притеснява това, че ти е харесал 10 мм, защото така или иначе ще имаш преходна лайсна. Дали тази преходна лайсна ще покрива 2 или 4 мм разлика в нивата, е все тая - почти няма да я усещаш. А и 8 мм ламинат + 5 мм подложка = 10 мм ламинат + 3 мм подложка :wink:
Благодаря за отговорите!
А какво ще кажете за ламината на Classen ?
Добър ли е като качество? В сравнение с Кроно Оригинал коя е по-добрата марка?
Имам възможност да взема 8 мм, клас АС4/32 на Класен с четиристранна фуга на добра цена и просто се притеснявам марката да не е някакъв боклук при ламинатите!
Някой обективно мнение може ли да даде?
Chefo77 - майстор
И Класен, и Кроно имат много добри ламинати, и двете марки имат добър среден клас. Няма "по-добрата марка" между тях.
8/32 с фаска (не фуга, а фаска) на Класен е много добър ламинат.
Благодаря ти!
Еми мисля да грабвам тогава един и същи ламинат на Класен и за спалнята, и за хола. Ще бъде 8мм, 32 клас.
Дано да си струва за парите!
Kasap - специалист
Във Варна продава ли се Tarkett? Последно такъв си слагах в хола и ми хареса много повече от разните му кроно-ала-бала. Че и порядъчно наводнение понесе без видими следи. В друго жилище пък, Kronotex Dynamic /дето го продаваха за върхтъ на сладоледа преди десетина години/, ми отвори такива хубави фуги, без изобщо да го зоря. Чефо, за Таркет мнение имаш ли?

Тема "Подходящ ламинат за спалня и хол-трапезария" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: