• 1
  • 2
Много интересна и все по-често дискутирана тема.
georgi82 - специалист
Здравейте,предстои ми ремонт на първия етаж и имам нужда от помощ и идеи, като основното е повдигането на пода на едно от помещенията с 40-50 см,тъй като преди много години от стая се е превърнало в гараж и се е налагало да се свали нивото,сега идеята е пак да стане стая,и да се изравни с нивото на останалите стаи на етажа,идеята е след като се повдигне нивото да наредя греди 6/8 см по дължина на стаята и върху тях да наредя дюшеме или евентуално осб и ламинат до нивото,изключвам идеята да се правят стълби или да се запълва с някакъв материал и да се прави замазка,та основния ми въпрос е въпросната конструкция на която да легнат гредите 6/8 ,моята идея е да направя колонки през определено разстояние като за кофраж използвам пвц тръба 110 мм и някаква армировка вътре (още не съм измислил каква)като режа тръбите за да ги нивелирам пълня с бетон и това е,но не мога да преценя разстоянията през които да направя колонките тъй като не знам една от въпросните греди през колко сантиметра трябва да се подпре за да не поддаде и да се деформира или да пружинира като се ходи върху и,за ширината на стаята мисля да са през 50 см, мисля че не е голямо разстояние за дюшеме но не знам по дължина колко е допустимо тая греда да виси,стаята е с приблизителни размери 4,50 на 2,70 м, дали въпросните колонки ще са достатъчно здрави,дали да ги правя от метал или да ползвам друг размер греди или пък ако някой има някакви други идеи и препоръки за нещо различно моля да сподели.Предварително благодаря на всички.
Монтажник - специалист
Аз бих използвал сухи греди(12-15%) със сечение 5/14 за да имам по малко играчка с колонките,които са добър замисъл.За това сечение разстоянията спокойно може да са през 2м.(или оптимизиране заради размера на стаята).Разбира се задължително кръстосваш скарата в 2-те посоки - най лесно с подходящи планки и точните винтове.И не забравяй - задължително сух материал , препоръчително слепен и помисли за евентуална влага,която би "дърпал" пода от земята.
georgi82 - специалист
Точно заради влагата съм решил да отделя дървенията от земята(идейно с бетонови колонки),отделно мисля да направя и хидро и топлоизолация между гредите преди финалната настилка(най вероятно дюшеме) но точно за конструкцията се чудя каква и как да я направя и това с колонките ми се вижда най-просто а и мога да си го направя сам, но просто не мога да преценя с какви греди да направя основата преди дюшемето и то най вече заради това, че не знам греди с определени сечения какви натоварвания понасят и през колко трябва да се подпрат, аз и за това не съм категоричен че трябва да са 6/8,и се чудя на тие 4,60 дължина колко колонки да сложа и какви греди да използвам.Иначе майките за дюшеме с дебелина 25 мм през 50 см мисля че са добре.
torbalan - Дървен философ
Е, колко влага да има?
Помещението покрив нали си има, него вали дъжд...


Според мен спокойно може да ползваш дървени греди за колонките... Самите греди ги намажи с импрегнант....

Аз имам едни греди, дето стоят на открито на двора. Първо няколко години бяха катерушка, а после стойка за хамак. Нищо им няма. Импрегнирани са с бохемит форте.
georgi82 - специалист
Да,помещението е на закрито, на 1 етаж е, отгоре има още 2 етажа, не го вали разбира се, но все пак при мен пак остава въпроса на какво разстояние да разположа колонките независимо дали са дървени метални или бетонни, като за ширината мисля че 50 см е нормално или по скоро оптималното за размерите на стаята(идват май точно на 42), но за дължината на помещението не мога да преценя ,мога да мина и на по дебели греди от предварително избраните. но пък ми се струва прекалено да направя колонките на 50х50 см.Дилемата остава разстоянията с ??? на скицата и дебелината на гредите отбелязани с жълт цвят(те разбира се са зависими едно от друго).

Прикачен файл

Picture 002.jpg
Монтажник - специалист
Ами за сечение 6/8 разстоянията през 80 см. са добре,но тъй като имаш 40-50 см. поле за действие защо не използваш по голямо сечение гредички за да си улесниш нивелиането(едно е да вкараш в равнина 16 точки,съвсем друго е 46).Както е споделил и другият коментатор по темата ако пода е достаъчно здрав спокойно мини на вариант дървени колонки - сух процес,чиста монтажна работа.Между другото имам финландски слепен материал за продаване, и мога да предложа супер цена.Тъй като тепърва ще се разбичва сеченията могат да бъдат по желание ;) .
Монтажник - специалист
Ако си от София и се спреш на сечение 6/8 мога да ти кажа фирма, която има в наличност това сечение на дължина 5м. , което те устройва перфектно с допустимо малко фира.Въпросните греди са от селектирана дървесина,прави са като струна,шлайфани са и са с влажност 14-18%
georgi82 - специалист
точно за това се допитвам тук, мога вместо 6/8 да използвам 6/12 или 10/12 за да избегна многото колонки,но за това разбира се ми трябва компетентно мнение от някой който го е правил или се занимава с това,не съм от София иначе бих се възползвал от офертата,това за 80 см е добре все пак е някакъв ориентир, а можеш ли да ми кажеш за другите размери примерно с 12 см греда какви разстояния мога да направя защото и на мен не ми се правят 1000 подпори колкото по малко толкова по лесно,забравил съм да спомена, че стаята ще е всекидневна с кухненски бокс т.е. ще си е натоварена откъм мебели шкафчета и 2 и повече човека :)
Монтажник - специалист
Ако пред мен стои тази задача бих го изпълнил така: Майки със сечение 5/15 см. и носещи колонки за тях през около 1.5м. След монтажа на носещите ребра(майки) между тях ще вкарам къси гредички(каквито има налични) около осите на колонките .
georgi82 - специалист
Хрумна ми и идеята върху колонките да сложа П-образи метални каквито ми се намират на около 2 м дължиина са, и върху тях да легнат вече дървените греди и така мога да сложа и по тънки само колкото да се накове дюшемето върху тях.
  • 1
  • 2

Тема "Повдигане на под с 40-50 см." | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: