Много интересна и все по-често дискутирана тема.
jabata - специалист
Здравейте,

имам един въпрос относно дървената скара под дюшемето. Трябва ли гредичките за скарата да се закрепват по някакъв начин за пода. Един ми препоръчва анкериране за под-а, друг поставяне върху купчинки от циментово лепило (от една страна за нивелация от друга като стегне лепилото да хване гредата здраво), тука във форума чета за вариант-а върху пясъчна възглавница ( viewtopic.php?f=50&t=35021 ) . Въпроса ми е, какви са плюсовете и минусите на всички варианти. Това с анкерирането, не ми харесва защото хваща гредата здраво, без възможност да мърда, което не е добре защото дървото поема и отдава влага. Основата върху която ще лягат гредите е сравнително равна.

Благодаря ви предварително.
шоп - майстор
Вкъщи имам две кухни, които са с дюшемета ( отгоре съм наредил ламинат, ама това е друг въпрос)

Та, скарата не е фиксирана по никакъв начин към плочата. Няма дюбели, няма цименто-пясъчно легло. Има само клиновидни заглавки за нивелиране, защото не е замазка, а плоча и съответно не е идеално равна.
Между ребрата на скарата съм наспилал перлит за топло и шумоизолация и отгоре два слоя дебел найлон.

Има няма 25-30 години от монтажа и проблеми никакви.
Успехи!
jgt - специалист
А бе зависи от монтажа. А и от поддържането му.
Преди 30-тина (и повече даже) години, майстор ми даде акъл да накова дюшемето много плътно върху добре фиксирани гредички 5/4 и то така, че ако си вкарал косъм между дъските, да не можеш да го извадиш. Обаче, аз като младок фиксирах гредичките с дибли и Ц200 в замазката. След 10-тина 12 години лепилото не издържа и гредичките се измъкнаха с пукот. Явно вътрешните напрежения от плътното набиване са се освободили.
И днес дюшемето ми е плътно, без никакви фуги (изглежда като лепени дъски на плот за маса), но скърца, като ходиш по него, защото малко потъва.
Така леко потъва и паркета при баща ми, от '48-ма, реден върху бичмета и сгурия между тях, но с фуги от по мм, 2, 3, на места до 5.
Вероятно, ако се бях грижил повече за него и не бях допускал лака да се изличи от ходене и слънце, то влагата от миенето на пода не би създала допълнително раздуване, за да изскубне гредичките.
Желая успех в начинанието и дълголетие на направеното.
jabata - специалист
От всичко това едно ми е ясно. Гредичките не трябва да се фиксират към плочата, но в същото време трябва да са идеално закрепени и нивелирани.
Така че, ще видя как ще се оправям.
шоп - майстор
jabata написа:
трябва да са идеално закрепени и нивелирани.
Точно!
jabata - специалист
За съжаление реденето на дюшемето се проточи във времето, но понеже вече назря момента искам да попитам, необходимо ли е да правя някакви паро-хидроизолации.
Дървената скара, ще се реди върху бетоннен плоча на сутерен-а. Трябва ли под гредите да слагам хидроизолация. Между гредите и дюшемето, найлон ли да сложа, или някаква паропропусклива мембрана.
Между гредите мисля да сложа каменна вата за изолация.
preslav - майстор
То тук във форума има един, който се занимава с дюшемета и паркети - не е един, но Чефо се включва най-редовно.
При мен плочата беше като леген, не ми се занимаваше със замазки, съхнене и т.н. иначе щях да наредя паркет. В крайна сметка реших да е дюшеме - скарата се нареди с анкериране в пода, иначе подложките за нивелация щяха да "изплюят", между гредичките ми поставиха вата (от онази дето е на топчета), дюшемето го коваха в перото. Всичко отне 2 дена работа за 20 квадрата защото следобедите не се работеше (все пак това е апартамент и 14-16 часа се спазва). Циклене и коване на первази за няколко часа надвечер. Лакиране на две ръце в два последователни дена.
Поскърцва си, драска се (дюшемето е меко), но е в пъти по-добро от мокети, балаМАтуми, ламинати и всякакви други изкуственяци - все пак от естествен паркет по-добро не съм виждал.
jabata - специалист
Каквото и да е дюшемето, за мене е в пъти по-добро от балатуми ламинати, и други изкуствени боклуци. Минимума създава уют и излъчва топлина.
Иначе скарата, знам че не се фиксира в пода, за да може да мърда и да поема колебания в температурите и влажността, но в твоя случай това е било неизмонно защото на такава разлика в нивата, каквито и да са подложки ще излетят от натоварването. Другия вариант е през 30 см. подложки, и майките да са завинтени за подложките. Но пак риска го има.
Иначе в моя случай, плочата за щастие е равна +- 1 см. на 5 метра. така че това не е кой знае какъв проблем.
manovbg - помощник
Задължително фиксираш за пода с анкери! Ако искаш и имаш височина, първо слагаш основни гред после скарата но само винтове без гвоздеи за да не рвеш ката започне да скърца :-D пълниш с вата и затваряш. Скарата и дюшамето да не опират никъде по стените, сложи изолационна лента 3-5мм поне!
Успех :yawinkle:

Тема "Дървена скара за дюшеме" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: