Много интересна и все по-често дискутирана тема.
Здравейте колеги, моля помогнете ми със съвет, а ако някой се е сблъсквал с подобен проблем- споделете как го решихте. Преди година закупих просторен апартамент в стар блок 1970 - среден етаж и в стаите поради пращящия паркет се наложи неговото изкъртване и изхвърляне. Паркета е бил лепен с асфалт и при демонтажа се откъртваха парчета сгур, заливана с циментово мляко!!! Ужас! Та изхвърлих сгурта до плочата, оказа се на места до 15см от нивото на коридора :prayer: Технологията някога явно е била такава, но тогава започнаха главоболията. Плочата се оказва тънка, тресе страшно много при всяко силно стъпване и се допитах до съвет на голяма строителна фирма тук - съвета бе да подложа 50 мм Фибран и отгоре изравнителна циментова замаска 7-8 см. Така и направих -сега ТРЕСЕНЕТО Е УЖАСНО, явно от теглото!!! Година мина, не мога да свикна и ще я развалям скоро. Как според вас да реша проблема с това тресене!
VLADO66 - майстор
Според мен с направата на сух под
Да и аз така мислих, но натиска ще предава вибрацията към плочата и тресенето мисля че пак ще остане. Перлитбетон с армировъчна мрежа също мислих да положа, но перлита при натиск между пръстите в сухо състояние се рони на прах... керамзит-няма по борсите така че не зная какво да правя!
nikolov333 - майстор
Правил съм същото упражнение в 3 етажен блок строен около 1960 година. Подовите панели са модулни около 80 см.ширина с кухини в тях за изолация и олекотяване на конструкцията. Нивелацията им наистина е много относителна и различните стаи бяха с различни нива след изчистване на сгурта. Върху нея при мен имаше наредени плочи с размери около 80 на 30см върху които беше нареден паркета лепен с асфалт. След изхвърляне на всичко до панелите, направихме много тънка изравнителна замазка и наредих 5см.фибран, залепен с теракол на гребен.. Съжалявам че не сложихме 7 см.понеже съм първи етаж и под мен са мазета, та зимата си усещам студ от пода.. Върху фибрана сложихме армировъчна телена мрежа с отвори 5 на 5 см.и циментова замазка около 6-7см в зависимост от нивото, за нивелация.. Замазката дойде готова от бетонов възел, но не помня каква марка е била.. със сигурност не беше земновлажна. Отгоре редихме теракот и гранитогрес 50*50 почти без фуга. В момента нямам проблем с вибрации или трептене на плочата..
Снощи обстойно четох за пено бетон. Изглежда практично решение за случая ми. Някой има ли опит с този материал, необходимо ли му е повърхностно подсилване за износоустойчивост?
nikolov333 - майстор
Най-много да почне да чука на кухо, ако и в момента не е почнало.. Пено бетона би трябвало да има изолационни функции и едва ли ще помогне за твоя проблем..
stefanjor - специалист
Споре мен каквото и да се прави армировъчната мрежа е задължителна.
Консултация с някой конструктор с опит също няма да е излишна.
Ако има съседи правили основен/подобен ремон скоро също може да споделят опит.
Успех.
manovbg - помощник
Дървена скара, като гредите лежат на гумена или каучукова подложка. Пълниш с вата и затваряш с ОСБ дюшаме или гипсофазер. Задължително остави 5-10мм разтояние от стените! После слагай каквото си искаш. Успех

Тема "Замаска сгур и асфалт - Помощ!!!" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: