Много интересна и все по-често дискутирана тема.
naster - майстор
Увод: Стартирам тази тема отделно от общата за къщата ни, защото макар целта да е нискоенергийност и комфорт, мисля че би било полезно на потребителите тук. Закупили сме крайното покритие, което е дъбово дюшеме 20мм. Широко е 15см, дължините са от 30 до 190см. Поради специфичните размери и цената на материала, взехме решение да използваме листи ОСБ 11мм в/у скарата, а дюшемето да лепим с ПУ лепило и винтове в нута.

Също така очаквам и вашите коментари, забележки, препоръки и похвали (обичам да ми се четка егото, според жена ми).

Постановка: Армирана бетонова настилка на партерния етаж на новопостроената ни къща. Имаме вече зададено ниво на готов под от входни врати и гранитогрес (под него е хпс + армирана замазка) в коридор и кухня. Средно е ок. 12см под нивото, но има места с -16.5см, както и малък участък, където изтънявам гредите, за да изпълня детайла.

Технология и материали: Заради нивата избрахме греди 8х8см и ъглови планки 7х7 и 9х9, които се дюбелират в бетона. Реди се около 40-41см осово (светло е 32-33). Планките се използват за нивелиране, а после ще нарежа и отговорните подложки по размер. Накрая ще запеня. Ватата няма нужда да я споменавам.

Прикачен файл

д2.jpg

Прикачен файл

diusheme.jpg
Sandman - специалист
Хубава тема, ще я следя, че и на нас ни предстои упражнението :)

Един въпрос, не е ли по-добре тия снадки на гредите да ги бяхте разминали? Веднъж ляво, веднъж дясно?
naster - майстор
Снадката, където е възможно, умишлено е към края, който ще е статично натоварен от мебели, а не на пътеката. Отделно, плоскостите ще застъпват с много и ще компенсират натиска в противоположния край (ефекта на лост). Така или иначе, ще разчитам на дублирани планки там, както и плътни подложки. Помещението е голямо, около 40м2.
шоп - майстор
И аз бих разминал снадките на бичметата за да са шахматни, но не е болка за умиране. От снимките не се вижда, но оставяш ли по около 1 см луфт между стената и бичмето?

И накрая: браво!
Добър старт.
naster - майстор
Всичко на фуга от стените. Може би няма сантиметър навсякъде, поне от едната страна, но има накъде да мърда.
шоп - майстор
и половин см е предостатъчен :partyman:
naster - майстор
Запознат съм - требе за разширения, но и за циркулация на въздух покрай перваза. Руснаци съм виждал да правят отдушници дори в някое кьоше. Не мисля да слагам найлон, за да не се спари нещо.
schuldiner - майстор
Ако имаш да правиш друго дюшеме, бих споделил и по-лесен начин. Но това си изглежда отлично, така че няма смисъл от коментари.
Какви са ти подложките?
Димитър Димов - специалист
нед юни 14, 2020 9:25 amschuldiner написа:
Ако имаш да правиш друго дюшеме, бих споделил и по-лесен начин. Но това си изглежда отлично, така че няма смисъл от коментари.
Какви са ти подложките?
Той ако няма друго дюшеме за правене,все някой има,така че давай начина.
Chefo77 - майстор
Смени ПУ-то с паркетно лепило, винтовете - с пирони и пневматичен такер - и ще стане много по-лесно и бързо.
Всичко останало е ОК. УСПЕХ!!!

Тема "Съвети за дюшеме" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: