Много интересна и все по-често дискутирана тема.
nikk_ - помощник
Здравейте,

Колебая се каква подложка да избера за полагане на ламинат върху дюшеме на стара къща.
Къщата и дюшемето са стари и не е перфектно равно така че по-дебела подложка вероятно ще си трябва.
Първата ми мисъл беше 1см коркова подложка, но след като се позачетох в интернет видях че има няколко вида коркови подложки, има и други видове подложки като цяло. Колебая се за дебелината също така - по-тънка или по-дебела.
Някой който е правил подобно нещо или разбира да даде съвет?

Благодаря.
torbalan - Дървен философ
А защо не изциклиш дюшемето и да го лакираш или някакво масло?
nikk_ - помощник
Честно казано не ми се занимава с циклене и всичко останало, а и с ламинат изглежда по-добре. Поне така си мисля. Решено е като цяло че ще се слага.
Та някакви предложения за подложка? Тип и дебелина?
zz_stefanov - майстор
Два паркета съм виждал похабени заради влага която е под тях и не се отделя защото са покрити с балатум. Единият се поду та не можахме да отворим вратите в понеделника. Причината незабелязан малък теч от парно. Другият заради малък теч от мивка беше изгнил.
Ламината също не пропуска влагата да се изпарява. Трябва да си сигурен че няма влага.
miliad - майстор
На крива основа каквато и подложка да сложиш, все ще прецакаш ламината.
Трябва твърда и права повърхност за ламинат.
nikolson - майстор
Колко е неравно това дюшеме? Ако е много, има някакъв проблем и е добре да се отстрани. Ако просто не са нивелирани ребрата под него, нямаш голям избор. Но 1см корк е скъпо нещо и безсмислено.
nikk_ - помощник
Благодаря за съвета zz_stefanov. Няма мивки, парно или източник на вода в стаята, спалня е. Вече под въпросната стая има мазе и наистина ще трябва да помисля и видя дали има влага която да отива нагоре към стаята.
Колкото за това дали е криво - не е перфектно право дюшемето. Но няма някакви особени или фрапантни кривини. Това ми е и идеята в крайна сметка - дори да има някъде малко да го обера евентуално с някоя мека или по-дебела подложка. Затова и питам за съвет. Каква и колко да е дебела и дали изобщо би свършила работа или да се отказвам от ламината и да си кара с мокет.
Lisko - майстор
чет ное 02, 2023 10:43 amnikk_ написа:
Това ми е и идеята в крайна сметка - дори да има някъде малко да го обера евентуално с някоя мека или по-дебела подложка. Затова и питам за съвет. Каква и колко да е дебела и дали изобщо би свършила работа или да се отказвам от ламината и да си кара с мокет.
Казаха ти вече: Трябва твърда и права повърхност за ламинат.

Не може да се надяваш подложката да обере. Като стъпиш отгоре това обиране отива на кино. Не искаш ламината да зейне от счупвания нали?
chapara - майстор
Ако вземеш да минеш с качествено ОСБ и имаш ниво за надигане както усещам ще е най добре. А под ОСБ ито един истински полиетилен за против влага, щото днеска няма, ама утре може и да има ще си екстра.

Тема "Избор на подложка за ламинат върху дюшеме" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: