Много интересна и все по-често дискутирана тема.
Здравейте. Живеем на първи етаж в панелен апартамент (среден), над мази. Тръгнах да правя изолация фибран + усилен стиропор (фибран под мебелите и усилен стиропор по местата където ще се стъпва). Не съм слагал фибран навсякъде поради финансови причини. Отгоре над изолацията ще има тънък дишащ мокет + килим. Искам да ви попитам има ли опасност от поява на мухъл между фибрана и стиропора и пода отдолу заради това, че не съм слагал навсякъде лепипо, а само на определени места? Успях да завърша пода който е около 45 квадрата само с 2 торби лепипо (от по 25 кг). Не съм лепил фибрана и стиропора изцяло и "на гребен" също поради финансови причини, но ако има вероятност да се образува мухъл в кухините между пода и изолацията съм склонен да събера още средства и да отделя време за да пренаредя наново и да залепя всичко плътно. В момента както е сложена изолацията не мърда и не потъва и е стабилна (пода е цимент но е прилично равен) така, че друга причина освен притесненията за евентуална проява на мухъл нямам. Приятели моля посъветвайте ме какво да правя!
Приятели, никой ли няма мнение по въпроса?
Преди около 20 години, в същата ситуация, редих фибран.
Не съм го лепил, не съм го и мислил.
Ще погледна как е положението и ще пиша по късно.
Мисля, че отговорът ще ти хареса.

пп. Да, сигурен бях, но на изуст говоря само несериозни неща, кога иде реч да се шегуваме.
Мухъл няма. Постилал съм парчета найлон, в който са били опаковани листите.
Върху фибрана има балатум и килим.
Отдолу е неотопляем и студен гараж.

Леко неприятната част.
Стаята е кухня. Където се е ходело най често, фибранът се е пресовал допълнително до около сантиметър от заводските два сантиметра. Освен това, при триенето между него и балатума, се е разпрашил. Износил се е, като консистенцията е фино брашно.
От тези двадесетина години, редовно да се е ползвала кухничката 3-4 години. Последните 9 не се ползва изобщо.
Разбирам финансовата страна на нещата, но да се има предвид този вид монтаж!
Имам предвид покритието над топлоизолацията.
Ефект, от гледна точка комфорт, е налице. Беше отбелязано непосредствено след настилането.
Предстои ми същото упражнение, но над фибрана ще има подложка и ламиниран паркет.
Благодаря за отговора! Изглежда си бил точно човека от който имам нужда - невероятно. И моят фибран и усилен стиропор е 2см. Това с потъването от сантиметър (и то от фибрана който е доста по-здрав) ме учуди доста! Но какво да се направи - такива са ни били възможностите. За мен дилемата е или да не слагам нищо или това. Защото повече пари в момента а и в близко време няма да има. А зимата трябва да я изкараме поне без студени крака. Иначе за в бъдеще и аз като теб ще посъбера пари или за една изравнителна замазка или ще сложа отгоре още 2-3 см. фибран и евентуално ламиниран паркет. Но в момента това имаме - това правим. Благодаря ти още веднъж, защото имах чувството, че ще ме нападнат професионалните майстори или хората с по-големи възможности да ми обясняват "как трябва да бъде", "как се прави", "как е правилно" и така нататък - няма лошо, но когато парите не са фактор.
chapara - майстор
Опитай поне да събереш парички за импрегнирано OSB. То ще разпредели натоварването при ходене и мебелировката. Така няма да съсипеш и искривиш топлоизолацията, а е и дърво.
Друг е въпроса, че най удачно е армирана замазка като трайно покритие с армировъчна мрежа, но замазка минимум 5см., за да не се счупи. Обаче ще се вдигне нивото.
И това е вариант - OSB. Но на по-късен етап. Дано да не изкривим изолацията за една зима, но и така да стане не е болка за умиране. Благодаря ти за съвета!

Тема "Изолация под на панел и мухъл първи етаж" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: