• 1
  • 2
Много интересна и все по-често дискутирана тема.
uglyduck - помощник
Здравейте,
Потърсих из форума, но не намерих точно каквото ми трябва, та реших да попитам… (Незнам дали точно тук трябва, но ме извинете!)
Кухнята ми е 7m^2 и искам да сложа теракота на пода. Имаше старо изгнило дюшеме, което махнах. И така пода „пропадна” с цели 13cm надолу. Очевидно е, че ще трябва да го запълня с нещо. Първоначално бях оставил строителните отпадъци – за пълнеж, но ми казаха, че така има вероятност да бие на кухо после и че най-добре е отпадъците да се изхвърлят и „дупката” да се запълни с перлит. Тогава, търсейки, попаднах на това http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... 0%E7%EA%E0
и реших да използвам случая с това отворено пространство и да си направя нещо подобно :)
Тъй като не съм професионален майстор, ще си викна човек за плочките, но „пълнежа” искам да си направя сам. Та, въпросите ми са:
- какви са „за” и „против” перлита? Тъй като дебелината е голяма (7m^2 x 13cm = 0,91m^3 май) – няма ли да тежи твърде много на плочата? Каква му е цената?
- как се прави замазката/пълненето? В какво съотношение (в случай, че се разрежда/смесва)? На колко пъти е добре да стане – поради дебелината, вероятно наведнъж няма да може да изсъхне добре.
- Много ще се радвам и на някакви други идеи за декориране на пространството на дупката.

Благодаря предварително
Тани - модератор
Най-бързо и лесно ще стане с направата на сух под http://www.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?t=529

Вместо перлит обаче ти препоръчвам керамзит! Той издържа на по-голям товар без да се слегне и не се разпрашава като перлита. Особено като става въпрос за дебелини като твоята! За подобни дебелини се слага междинен пласт гипсфазер , който аз бих заменил с фибран - ще повиши ефекта на топлоизолацията ! Цената на 1000 литра( 1 кубик) керамзит е 190 лева . По този начин няма да се притеснявал и за товара на плочата - новия под ще е по-лек от старото дюшеме!
Profi Stroi - специалист
Тани написа:
Най-бързо и лесно ще стане с направата на сух под http://www.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?t=529

Вместо перлит обаче ти препоръчвам керамзит! Той издържа на по-голям товар без да се слегне и не се разпрашава като перлита. Особено като става въпрос за дебелини като твоята! За подобни дебелини се слага междинен пласт гипсфазер , който аз бих заменил с фибран - ще повиши ефекта на топлоизолацията ! Цената на 1000 литра( 1 кубик) керамзит е 190 лева . По този начин няма да се притеснявал и за товара на плочата - новия под ще е по-лек от старото дюшеме!
Послушай модератора момче
Той каза самата истина
Като добавка към него мога да кажа само да си направиш сух под и така този който извикаш да ти слага плочките няма да те псува много докато ги лепи,защото не се сещам как не сложи/залепи покритието направо на керамзита
Последна промяна от Profi Stroi на пон фев 25, 2008 7:30 am, променено общо 1 път.
prascho - майстор
Профи стреми се да се изразяваш разбрано :) .
The_FAN - специалист
ще сложи / залепи... предполагам
prascho - майстор
:thumbs: макар, че върху материя като перлита /керемзита/ ми е странно как му хрумна на профи да се лепят директно плочки:). Но то майстори всякакви... като нищо ще си спестят гипсфазера.
The_FAN - специалист
Profi Stroi написа:
...да си направиш сух под и така този който извикаш да ти слага плочките няма да те псува ...

За сух под си говори човека не за посипка само...
uglyduck - помощник
Благодаря :)
Не бях чувал за керамзит-а. Как се продава - на чували ли? (И къде се продава) Бърка ли се? На колко пъти мога да го нанеса, т.е. ако е наведнъж (това си е доста дълбочина - 13см) ще засъхне ли нормално?
Това за сухия под е също интересно, макар че незнам дали е точно за моя случай, тъй като не виждам точно необходимостта от гипсофазерните плоскости...

Поздрави

П.С. Извинявайте за може би лаишките въпроси, но все отнякъде трябва да тръгна... ;)
prascho - майстор
Гипсфазерни плоскости "не" ти трябват, "нямаш" необходимост от сух под. Забъркай си замаската дето си я знаеш и си повдигай нивото.
Тани - модератор
uglyduck написа:
Благодаря :)
Не бях чувал за керамзит-а. Как се продава - на чували ли? (И къде се продава) Бърка ли се? На колко пъти мога да го нанеса, т.е. ако е наведнъж (това си е доста дълбочина - 13см) ще засъхне ли нормално?
Това за сухия под е също интересно, макар че незнам дали е точно за моя случай, тъй като не виждам точно необходимостта от гипсофазерните плоскости...

Поздрави

П.С. Извинявайте за може би лаишките въпроси, но все отнякъде трябва да тръгна... ;)
Продава се на чували по 80 литра! Поне аз такива разфасовки съм намерил , но може да има и други.А Прасчо не го слушай! Той , ако не е пийнал, обикновено капацитета на мозъка му е зает на 98% да мисли за жени и не му остава достатъчнио за да прецени ,че керамзита е 5 пъти по-лек и 9 пъти топлоизолацията му е по добра от циментовата замазка! Пък и съм сигурен че щом не е замесена мадама , надали е видял че става въпрос за 13 сантиметра "замазка" - че тя ще е по-дебела от плочата!

Прикачен файл

P1030886-2.jpg
Керамзита на външен вида наподобава пясък , но е много по-лек и има по- добри топлоизолационни качества. Плътността му е 500кг/м3( бетон-2400кг/м3) ,а коефициента на топлопроводимост е 0,16 W/(m.K) (бетон 1.45W/(m.K))
P1030886-2.jpg (121.12 KиБ) Видяна 12180 пъти

Прикачен файл

P1030917-1.jpg
Върху първия слой гипсфазер се нанася Унифлот на гребен 4мм и се полага втория слой гипсфазер и се завива с винтове са гипсфазер. Пода може да се използва след 4 часа! Върху пода могат да се полагат всякакви покрития включително и плочки с максимални разм
P1030917-1.jpg (129.33 KиБ) Видяна 12182 пъти

Прикачен файл

P1030787-1.jpg
Върху вече нивелираната посипка се полага гипсфазера на кръстосана фуга.
P1030787-1.jpg (201.91 KиБ) Видяна 12182 пъти

Прикачен файл

P1030768-1.jpg
Керамзита не се бърка,и се нанася наведнъж (: . Просто се изсипва от чувалите на пода и се нивелира.При дебелина над 10 см се слага междинен слой гипсфазер.
P1030768-1.jpg (90.64 KиБ) Видяна 12182 пъти
  • 1
  • 2

Тема "Пълнеж на мястото на дюшеме" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: