• 1
  • 2
Много интересна и все по-често дискутирана тема.
kabel4e - специалист
Здравейте. Скоро се регистрирах, изчетох доста от темите и форума много ме кефи. Радвам се, че доста хора откликват на чуждите проблеми. Ето и моето питане:
Мога ли да поставя минерална вата за изолация на циментова плоча върху която ще има дюшеме наредено върху дървени гредички? Трябва ли да слагам пароизолация и от коя страна? Само да отбележа, че се отнася за тавански етаж. На първия етаж (отдолу) има баня, кухня и дневна. Отоплявам се с локално парно, а таванския ще отоплявам понякога. Или може би е по-добре да сложа стиропор? А той ще има ли нужда от пароизолация и мога ли да използвам обикновен найлон? Май стана дълго. Дано да съм обяснил всичко.
Тани - модератор
По-добре с вата и найлона да е над нея!
pipbel - майстор
По-правилно е найлона да е под ватата
kabel4e - специалист
Притеснява ме да не се получи конденз по тавана на първия етаж. Така че може би е по-правилно найлона да бъде под ватата. Логиката е че първия етаж е по-топъл, а нали парозащитата се слага от топлата страна (вътрешната) на ватата. :?
prascho - майстор
Модераторите явно не са я видяли тази тема, както и мойта в отдел градинарство. Ако има мазе, найлон допускам, че не се слага. Защо не го направиш плаващ под /или посипка на кнауф или с хпс(фибран)/. Може и двете в комбинация. Звукоизолиращият ефект е по-голям. А може да сложиш фибран между гредите на дюшемето ако държиш да е дюшеме /най-малко 3 см/.
8180 - майстор
pipbel написа:
По-правилно е найлона да е под ватата
И аз така знам.
Той и Тани го знае, сигурен съм - може би се е "забързал" в тази тема. :)
Може да се ползва найлон свободно разстелен, дори без подлепване.
В зададения въпрос, при XPS може и без найлон, а при EPS "според зависи".
kabel4e - специалист
prascho, държа на дюшемето защото вече съм го купил, пък и си мисля че за тавански стаи ще е по-красиво. Притеснява ме обаче да не започне тавана на първия етаж да кондензира ако сложа фибран. Имам хартисала малко вата от изолацията на подпокривното пространство та мислех да я ползвам, но ако наистина е по-добре фибран ще купя.
Тани - модератор
Хм , определено ми се губи това с таванския етаж! Извинявам се! В този случай наистина найлона трябва да е от долу! Както винаги съм твърдял , няколко чифта очи виждат по-добре! Благодаря за поправката! Щях да объркам човека!
prascho - майстор
според мен ако сложиш найлон, ще се появи мухъл на тавана в стаите отдолу. Аз поне така мисля. На мен ми предстоят сходни действия и от варианта с фибран между бичмета минах на идеята за плаващ под. Привърженик съм на дървото, направил съм таванския етаж със сачак но се замислих какъв ефект ще има дюшемето на пода. Защо ли? Най-вероятно на етажите ще живеят различни семейства и момента с шума и вибрациите е от изключително значение. В твоят случай бих препоръчл фибран или бих проучил въпроса с вата без найлон.
pipbel - майстор
"според мен ако сложиш найлон, ще се появи мухъл на тавана в стаите отдолу''

прасчо - той мухъла ще се появи и без това ако не се проветрява редовно - а и не само по тавана.
  • 1
  • 2

Тема "вата за изолация на под" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: