Много интересна и все по-често дискутирана тема.
proekt - специалист
Ако някой знае моля да ми отговори мога ли да направя сух под от 5 см фибран, върху него две слепени плоскости гипсфазер и отгоре паркет, без да слагам перлитова посипка? Подовата плоча е предварително нивелирана със саморазливна изравнителна замазка.

Предварително благодаря.
Master_Kenobi - V.I.P.
Всичко може...
Ама защо гипсфазер? :? Сложи OSB. По-здраво е. И пластовете да са добре залепени един към друг.

А защо бягаш от перлитовата замазка? Бързаш и не можеш да чакаш да изсъхне, или?
Galy - специалист
И аз се замислям за OSB, но някой правил ли е сметка как излиза като пари квадратa. Квадрат подов гипсофазер на Knauf излиза 6.80лв.
А иначе за OSb-то....дървото си е дърво
crez - майстор
Размерите са 2.44/1.22 /9 струва около 20лв или около 6.70 лв/кв.м
Galy - специалист
OSB звучи по-сигурно. Може би все още не сме свикнали да се доверяваме на новите технологии и търсим сигурното. Или пък спазваме нови технологии и правим компромиси винаги и после сме леко разочаровани :)) Но OSB предполагам ще даде доста добра изолация като материал, а и по няма да се влиае от влага ако след време се появи отнякъде. А две плоскости 9мм по-добре ли ще е от една по-дебела? Дайте мнения!
Master_Kenobi - V.I.P.
Galy написа:
А две плоскости 9мм по-добре ли ще е от една по-дебела? Дайте мнения!
Би трябвало. Залепени ламели са по-здрави на огъване от монолитен материал. За топлоизолацията също е по-добре - преходът между материалите увеличава термичното съпротивление.
FMaster - специалист
Изпълнението става, но има четири подробности:
-фибрана трябва да е от розовия на аустротерм без застъпване отстрани(с по-прости думи казано) 3 сантиметра е перфектен за случея (по-дебел не ти трябва) - само се реди на пода
-ОСБ плоскостите трябва да са влагоустойчиви (продават се и такива)
-по-добре лепи 2 тънки ОСБ и ги разминавай шахматно фугите (една над друга), ства без грешка ;)
-около стените сложи фибран 2см с височина 10 - 12см. отвесно, след което нареди фибрана на пода после осб плоскостите и накрая изрежи оставащияда стърчи отвесен фибран.По този начин ти става безконтактен пода и се избягва предаването на вибрация по стените и надолу до комшиите :wink: Успех!
The_FAN - специалист
И аз съм на мнение че две 9-ки са по-добър вариант, поради възможността да застъпиш фугите на първия пласт с втория.
За импрегнирана 9-ка обаче не съм чувал, но може и да има - не споря !
Не мога да ти препоръчам с какво да слепиш двата пласта обаче, тук колегите да помагат...
proekt - специалист
Благодаря за изчерпателните и компетентни съвети.

Докато ми строиха къщата, въпреки че в договора бях писал сачак на покрива строителят ми сложи OSB. Е, тъй като е външно го преглътнах. Къде е проблемът - OSB-то на Запад се счита за безвредно ако съдържа 8 мг формалдехид на 100 г OSB - европейска норма Е1. Въпреки това във всички западни форуми по въпроса потребителите се съветват да се избягва OSB-то за вътрешна употреба. А не вярвам българските производители да спазват тази норма.

Не ми се слага посипка, защото ми се вижда много пипкаво, а и става нещо като два вида изолация - фибран и посипка. Но ако трябва ще я сложа. Луд умора нема.

5 см фибран е само заради по-добрата изолация на подовата плоча, тъй като е къща и отдолу е армирана бетонова настилка върху насип и мушама над него. А и трябва да вкарам в пода тръбите на отоплението с камина с водна риза - около 3 см диаметър. Иначе може и 3 см фибран.

Тема "Сух под без посипка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: