Работа с гипскартон за напреднали.
chapara - майстор
П.С. Само лично мнение, ако можеш олекоти покрива! Пимерно с метални керемиди, битумни...
MamaMy - майстор
Дописах си предното мнение, а вие през това време доста сте писали.
https://www.google.bg/maps/@43.5537292, ... &entry=ttu
Последна промяна от MamaMy на съб юни 15, 2024 12:04 am, променено общо 1 път.
esko148 - специалист
пет юни 14, 2024 11:50 pmchapara написа:
П.С. Само лично мнение, ако можеш олекоти покрива! Пимерно с метални керемиди, битумни...
Вече сериозно започвам да го обмислям това, защото изпитвам неистов страх, че може да стане най-лошото.
Майсторите ми гарантират, че проблем с керемидите няма да има, но мен отвътре нещо ме спира да им се доверя.
А що се отнася до тази бетонна "пътека" отгоре през средата на стаята най-вероятно това ще бъде причината да продам този имот по който толкова много милея ( има хора които ще ме разберат ).
Исках да сторя нещо хубаво, а то се оказа пълен провал.
esko148 - специалист
Обмислям и консултация с инженер-конструктор, но при вече затворен с ламперия покрив не виждам как човек би могъл да се ориентира правилно.
От тук нататък няма да мога да спя спокойно. То се знае.
Искам да ви кажа, че аз самия бях много против това да се излива този бетон през средата на стаята.
Много пъти предлагах на майсторите варианта да се сложи нова по-дебела греда върху старата такава ( както направиха в другата стая, което можете да видите на една от снимките ), но те бяха категорични че това трябва да бъде отлято в такъв, а не в по-тесен размер, защото иначе имало голям риск да се спука от тежестта на покрива ако било по-тясно.
Не знам. Не знам.
Дадоха се не малко пари и сега не виждам как мога да поправя нещата.
Толкова съм се панокьпсал, че бях решен това нещо да бъде махнато още на следващия ден след като го изляха, но хората толкова време ме убеждаваха, че всичко ще бъде наред, че някак си се съгласих и ги оставих да продължат работа до тук.
А сега връщане назад - няма.
Ще слагам нещо леко. Термопанелите ми бяха на сърце, но цената им възлизаше на 7500лв за 83м2, което ме отказа.
С ламарина ще го покрия и това е.
Ако конструктора след оглед обаче каже, че трябва да се отлее вътрешна колона по средата на стаята, която да подпира това не знам как ще мога да го изпълня при вече напълно обзаведена къща.
Плаче ми се.
esko148 - специалист
пет юни 14, 2024 11:40 pmchapara написа:
Спи спокойно и давай на пред.
Каквито и да са стените, товара е добре разпределен, в най лошия случай ще добиеш временна пукнатина от товара, която няма да е прогресивна. Приплъзвне няма да има, защото площа е голяма.
Този коментар ми даде искрица надежда, че може би не винаги човек трябва да мисли най-лошото, защото така го предизвиква да се случи.
Благодаря ти.
esko148 - специалист
пет юни 14, 2024 11:36 pmMamaMy написа:
Навсякъде ли под пояса има стени? Ако е така, горе долу е успокояващо, но цялата тази тежест без нито една колона...
:?
Да, поясите са над стените под тях.
Изключение прави само този най-големия, който минава през средата на едната стая и се подпира на двете срещуположни стени.

PS: В подобна на тази тема един човек беше написал, че той самият правил сам нещо подобно на това, но от съображения за сигурност не посмял да маха кофража до 28-я ден, защото и при него имало такъв дълъг участък ( мисля, че беше споменал 6 метра ) без колона в средата.
Този същия човек получил съвет от майстор да сложи колона на третия метър, която да подпира, но не сложил ( става въпрос за гараж за лек автомобил ).
Не знам обаче какво е станало. Не беше писал...
bigdragon - майстор
Прекалено те уплашихме.

Това горе е вярно, но е вярно и че България е
пълна с бетонни плочи върху тухлени стени без
колони.

Както ти писах, къщата няма да падне, докато
нещо не я разлюлее достатъчно.

Може да помислиш за изграждане на земетръсни
шайби и добре фундирани допълнителни колони.
За това е добре да потърсиш съвет не от форуми
и "майстори", а от строителен инженер на място.

Ето примери:

Изображение
esko148 - специалист
Днес докато си карах колата случайно попаднах на нещо много интересно, което отговаря на изискванията ми за лека конструкция.
Не знам колко ще струва, но едва ли ще надвишава цената на вариант с термопанели, за които съм наясно колко ще струват за моя 86,5м2 покрив.
Вижте:

Прикачен файл

20240615_132423[1].jpg
chapara - майстор
Нали ти го подхвърлих като идея, трвбваше да го видиш за да разбереш какво са метални керемиди. Има фирми които го заснемат и ти правят всичката ламарина готова скроена за полагане. От А-Я, без остатъци. Не е майка си и баща си.
esko148 - специалист
съб юни 15, 2024 5:43 pmchapara написа:
Нали ти го подхвърлих като идея, трвбваше да го видиш за да разбереш какво са метални керемиди. Има фирми които го заснемат и ти правят всичката ламарина готова скроена за полагане. От А-Я, без остатъци. Не е майка си и баща си.
В Понеделник ( след 2 дни ) ще ми направят оферта на това от снимката и ще пиша каква ще бъде крайната цена.
Между другото днес разговарях с един добър покривен майстор за моя проблем с дългия голям трегер.
Човека внимателно разгледа снимките и каза, че няма опасност този трегер да падне в стаята. Само каза, че по този начин ми е излезнало по-скъпо отколкото ако на негово място беше сложена по-голяма греда.
Това каза.
Вече имам 4-ри от 4-ри положителни мнения, че няма опасност от срутване.
Вашите мнения също бяха безценни за мен.
Благодаря ви.

Тема "въпросче за трегер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: