Работа с гипскартон за напреднали.
gvasilev - помощник
Здравейте,

Имам един въпрос. Живея в стара къща, на 4 етажа. Къщата е строена 29г, като е била 3 етажа и после е дострояван 4-тия. Аз съм на първия етаж, над мазето. Миналата година правих ремонт и разширих едно от помещенията, бутайки две стени, по 1 ред тухли. Ъгъла, където се засичаха тези две стени оставих, защото помещението сана 5м x 5м и ъгъла е точно по средата. Опитвам се да разбера, това дали е носеща конструкция. Взех планове от общината, но от тях нищо не се разбира. Няма бетон нито стомана в тази конструкция, освен това е ъгловидна, не е квадратна. Бях я облепил с гипсокартон. Сега обаче ми се ще или да я махна или да я намаля. Това което забелязах е, че в горната част на тази "колона" се засичат два трегера под 90 градуса. Какви биха ми били опциите? Дали може да се бутне(съмнявам се)? Дали може да се подмени със стоманена колона. Какво бихте ме посъветвали?

Благодаря предварително.
caribi - специалист
Пусни един чертеж
jekasus - майстор
Първо я събори, а после пита дали е носеща :lol:
От снимки няма смисъл, да наеме строителен конструктор на място да решава.
gvasilev - помощник
Е не съм я бутнал още. Виках строителен инженер. За стените каза, че не е проблем, но за това което остана по средата не беше сигурен. За това я и оставих. Ще кача снимки по-късно.
VLADO66 - майстор
jekasus написа:
... да наеме строителен конструктор на място да решава.
Така е!Може да се окаже че си махнал стена която носи.При тези конструкции всички елементи играят,защото над стената която си махнал има друга която товари плпчата.
ebahti - майстор
gvasilev написа:
Виках строителен инженер.
И очакваш съвети от хора които се мислят за компетентни само защото четат форума от 2,3 години ??? Е не всички но в общи линии......... А по принцип не бутай зид дебел 25 см -със сигурност е носещ,при положение че в тая къща едва ли има колони
gvasilev - помощник
ebahti написа:
gvasilev написа:
Виках строителен инженер.
И очакваш съвети от хора които се мислят за компетентни само защото четат форума от 2,3 години ??? Е не всички но в общи линии......... А по принцип не бутай зид дебел 25 см -със сигурност е носещ,при положение че в тая къща едва ли има колони
Няма колони, прав си. Най-вероятно е носеща. Ще пробвам да я изидам на ново или да я понамаля.
jekasus - майстор
gvasilev написа:
Виках строителен инженер. За стените каза, че не е проблем, но за това което остана по средата не беше сигурен.
Само каза или се подписа с трите си имена и подпис?
gvasilev - помощник
jekasus написа:
gvasilev написа:
Виках строителен инженер. За стените каза, че не е проблем, но за това което остана по средата не беше сигурен.
Само каза или се подписа с трите си имена и подпис?
Това въобще не е по темата и грам не ме касае. Стените ги няма вече, няма и да ги има. Всичко беше точно с човека.
torbalan - Дървен философ
Ако вярно са трегери отгоре, от колона до колона обикновено разстоянието е 6 метра...

При всички случай трябва да видиш какво има отгоре, как е направена плочата (или гредореда) и т.н.

След това строителен техник или инженер ще може да ти отговори точно.

Тема "Въпрос за колона от тухли, евентуално носеща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: