• 1
  • 2
Работа с гипскартон за напреднали.
GDoTT - специалист
Така. Имам таван (бетонна плоча измазана с мазилка), само че съм решил да го освежа малко, като направя един орнамент, който видях тук във форума (само за квадрата в центъра става въпрос). Става въпрос за следното нещо (прилагам 2 снимки от форума). Идеята ми засега е такава. Пускам 8 окачвача, които ги хващам с анкерни дюбели или анкер пирони (кое е по-добро?) и с тези 8 окачвача окачвам 8 CD профила по 40 сантиметра, а на тези CD профили слагам UD профили с които правя дефакто големия и малкия крадрат(вътрешния и външния), като на тях хващам и гипсокартона. Размера за външния квадрат е по 140 см на страна, а на вътрешния 60 сантиметра. По този начин CD-тата влизат в квадратите и би трябвало да е стабилно. Идеята възможна ли е? Също така колко големи трябва да са окачвачите, зад а се получи този ефект? Смисъл интересува ме колко да са дълги те и колко да правя бордовете на квадрата(предполагам 15 сантиметра ще са достатъчни за бордовете и евентуално 15 сантиметра място за да излиза светлината? Окачвачите по 30 сантиметра предполагам са за тази работа? Или по-малък да избера? И трябва ли да имам капак така да го нарека на този квадрат? Смисъл лед осветлението, което е цветния кабел се монтира вътре в квадрата или ако има капак на капака? След като монтирам всичко смятам да запълня фугите с фугенфюлер и после 1 ръка шиитрок и това ще му е, предполагам е достатъчно?

Прикачен файл

pic_590896_n.jpg
pic_590896_n.jpg (22.91 KиБ) Видяна 8508 пъти

Прикачен файл

003020202.jpg
003020202.jpg (21.07 KиБ) Видяна 8508 пъти
Гост - специалист
От обясненията ти не ми стана много ясно, но да разбираме ли, че искаш да направиш една квадратна конструкция, която да "виси" на окачвачите?
Драсни една схемичка, за да е по- ясно какво си намислил.


Хвани си един UD профил по тавана, за който да хванеш конструкцията и да прихванеш вътрешния борд. В интернет има доста схеми, както и за разположение на осветлението... Ето от гугъл малко картинки.
http://stroychik.ru/potolok/potolok-iz- ... podsvetkoj
А и във форума има доста...
viewtopic.php?f=17&t=45339&start=30
GDoTT - специалист
Да, само една квадратна конструкция. Ето това бях измъдрил засега:
Прикачен файл:
Figura.png
Figura.png (17.49 KиБ) Видяна 8363 пъти
И имам няколко въпроса. Може ли да намаля носещите CD-та от снимката на 4, като всяко е по средата на 140-тте сантиметра така да го кажем? Това за вътрешния борд не го разбрах. От снимките мисля че схванах какво имаш предвид, но на моята конструкция засега не съм го предвидил, защото смятах, че няма да се вижда окачвача. Даже първоначалната ми идея беше да има само един лед маркуч, но ако ще има борд в средата, то тогава трябва да са два, както на фигурата ми. Ако можеш да доразясниш с тези бордове, ако моят вариант не става, ще съм много благодарен.
Pooh - майстор
1. Смях се от сърце, когато видях "Плана за действие". :wink: Нищо общо с истината ... а и няма начин да се получи, дори и да опитате.
2. Това е проста фигура, която се изпълнява само с UD профили и ивици гипсокартон.
Прилагам схема на изпълнение
3. Няколко важни отметки:
-Ако таванът е крив, криво ще седи и фигурата - тези елементи се правят по точен размер, за да изглеждат еднакви, равни и без клинове.
-Първо се пускат полите (ивиците картон, които носят цялата фигура), стабилизират се, ШПАКЛОВАТ СЕ хубаво вътрешните ъгли към тавана и евентуалните фуги по полите, ако може и се боядисват - поли и таван И ЧАК ТОГАВА се затваря дъното. Всеки е свободен да опитва различни методи - този е най-удачен от гледна точка обработка на повърхностите.
-Бордовете или се захващат за предварително закрепен профил, или се лепят с фугопълнител, лепило за гипсокартон, готова шпакловъчна смес и т.н. - според предпочитанията и опита на изпълнителя. На схемата не съм забравил профилите по вътрешния периметър - нарочно го оставих с "лепен" борд. :wink:

Успех с изпълнението.

Прикачен файл

Prost_kvadrat_NS.jpg По-ясно от това - не мога да го покажа. ;)
Гост - специалист
Браво, Pooh за обясненията и за чертежа, който си дал. =D> =D>
Явно много хора си представят, че "окачения" таван се нарича така, защото всичко е окачено и виси на окачвачи.
Опитах се да обясня, но един чертеж като твоя обяснява доста повече. =D>
Аз бих сложил UD профили и на вътрешния борд.
radius - майстор
Тази проста фигура ми се вижда толкова сложна (за което Пух няма вина), че бих хванал 3-4 листа XPS и те ти гъзария.
Картинката е много хубава.
GDoTT - специалист
Малеее... =D> Pooh какъв срам и пари ми спести. Друго си е като има разбиращ човек да ти каже как да го направиш. Добре че бях резнал само профилите, та кажи речи само един CD профил съм прецакал. UD-тата, съм правил само такива за отвън и отвътре за бордовете, та ще си направя и за носещите позиции. Мерси много Pooh, сега поне вече съм спокоен, че ще се получи работата, пък и изглежда доста по-лесно от моята конструкция, където слагането на носачите на точните места изглеждаше мъка. Ще гледам да направя някоя снимка за бъдещи ентусиасти, като го направя след месец.

Междувременно, няколко въпроса - 1. Рапидките, с които се хваща картона за профила са през 20 см нали?
2. Носещите профили с какво се захващат в тавана?
3. Шпакловам фугите с хартиена лента и фюгенфюлер (в теми в форума четох, че така е най-добре, тъй като стъклофазерната лента била остаряла технология и с нея се пукало)?
4. Слагам ли ъгли при шпакловането с шиитрок на въшните и вътрешните бордове?
5. Профилите се хващат един за друг с копчета?
Гост - специалист
Щом толкова и такива въпроси имаш- значи малко си чел.
Ето като за начало:
viewtopic.php?f=48&t=37850
GDoTT - специалист
Ами не колега, точно тази тема я изчетох от до, и сега я прочетох още веднъж, за да се уверя, че не съм пропуснал нещо. За първия ми въпрос още на втората страница jekasus е питал, но никой не му е отговорил. Аз предположих че са през 20 сантиметра, защото толкова ми изглежда на око разстоянието от снимки на майстори от форума и затова се застраховам. За втория ми въпрос leonardo ползва анкерни дюбели за кръстатите връзки в тавана, а Pooh "анкерните пирони са САМО за окачвачите, иначе казано за тавана. По стените (UD профилите) - пластмасов пирон дюбел или дюбели за кухини (тухли четворки)". В моя случай имам UD профил на таван, та се чудя с пластмасов дюбел пирон ли да е или с анкерен пирон (това от снимката на леонардо даже в интернет се води анкер клин). За третия ми въпрос в доста от темите видях, че се шпаклова с стъклофазерна лента, но и на доста места видях, че е остаряла технология и вече се ползва хартиена лента и затова едно потвърждаване ще ми свърши работа. А за въпроси 4 и 5 няма абсолютно нищо в темата. За въпрос 4 съм виждал, че майстори от форума слагат на конструкции за да е по-право и за това реших да питам. Даже мисля че от една от темите на N. Georgiev видях, че ползва протектори за бордовете и мисля да сложа от тези дето са за едностранна шпакловка, че да е по-завършено (а не съм и сигурен дали трябва, но като не го работя това как да знам?). Та затова реших да попитам, тъй като Pooh си изкарва хляба с това и очевидно е навътре в нещата.
Гост - специалист
GDoTT написа:
В моя случай имам UD профил на таван, та се чудя с пластмасов дюбел пирон ли да е
В тавана не ти препоръчвам да слагаш пластмасов дюбел. Не знам къде си го прочел това, но въобще не е препоръчително.
  • 1
  • 2

Тема "Скрито LED осветление в орнамент" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: