• 1
  • 2
OvivO - помощник
Здравейте,

Опитах се да потърся във форума и google, но не открих нищо конкретно.
По стените имаме гипсокартон, а на пода е дюшеме. Мислим да си закупим ПВЦ первази, по-евтини са от естествените такива. Въпросът ми е как те се поставят върху гипсокартона? Някой ми каза, че се лепят със специален монтажен силикон? Целите по дължина ли се намазват или може първо да се монтират само щипките със силикон и след това первазите по стандартния начин? Или щипките могат да бъдат монтирани със специални видии за гипсокартон? Какво препоръчвате вие?

Благодаря
torbalan - Дървен философ
аз моите ги лепя със силикон...
независимо дали естествени или пласмасови :)

ама в хола сложих дървени фурнировани... мисля че далеч по-добре стои от пласмасовия...

когато ги лепя със силикон - кова ги с едни стоманени пирончета, които се чупят...
не знам как да го опиша точно - изглежда като голяма карфица
забиваш го в перваза и с него закрепяш докато стегне силикона
а каквото не успее да влезе в стената - чупи се...

2 лева струва кутийката в практикер, намират се на щанда дето са пироните :)
консултантите половината изобщо не знаят за какво се ползват тез неща :)
rap66 - специалист
Търсиш с един магнит къде са профилите и там с винтове за гипскартон си монтираш скобите за первазите. Където няма профил, "охлюв" за гипскартин и в него винта на скобата
tassel - специалист
Лепил съм с полиуретанова пяна. Става много добре.
valmet - специалист
Аз си ги лепя със силикон и тук-там по някое тънко пиронче до като изсъхне силикона.
housedoktor - майстор
Не е проблем да се лепи с монтажно лепило (силикона не е за предпочитане -цапа,бавно се втвърдява и не се боядисва).В твоя случаи ще ти е по лесно с клипси и винт през картона в профилите
Chefo77 - майстор
Абе като се качвате към втория или третия етаж, по парапета ли стъпвате или ходите по стъпалата? Защо ще монтирате PVC перваз със силикон???
Первазите от PVC са 2 вида. Първият вид са плътни и се монтират с клипси. Тези клипси са метални, монтират се с винтове към стената, след което первазите се закопчават към клипсите. Предимства - по-ниска цена на первазите и елементите (ъгли, снадки, тапи), по-добре "обират" дъгообразните стени (тъй като са по-гъвкави), по-лесно се оформят неправилни ъгли. Недостатъци - висока цена на клипсите (около 30 стотинки на брой при необходими около 8 броя на пръчка или 3 броя на метър), което оскъпява крайната цена, по-неугледно стоят при кривините, ясно си личи къде са те. Друг недостатък - неободимост от точно пробиване и наместване спрямо каналите, при монтиране малко по-нагоре или по-надолу се загрозява цялостния изглед и е възможно да огънете клипсата или канала. При монтажа на тези первази е добре при оформяне на външен ъгъл, същия да се пълни с универсален силикон - подобрява устойчивостта срещу ритник.
Вторият вид первази са тези от две части. Едната част (основната) се прикрепя към стената посредством проходен винт, ако мога така да се изразя - през перваза в стената, а втората част се закрепва върху първата и по този начин се скриват винтовете. Предимства - по-добър външен вид, възможност за прикриване на повече кабели, крайната цена често е по-ниска отколкото на другите, тъй като няма клипси. Недостатъци - по-трудна обработка на неправилни ъгли, по-малка гъвкавост.
И като разновидност на вторите, мога да препоръчам тези с канал И силиконови ленти отгоре и отдолу, както и первазите на Arbiton с масивна горна част (също със силиконови ленти отгоре/отдолу). И двата посочени модела (Dollken с канал и силиконови ленти и Arbiton Maxima) в момента са най-доброто на пазара на PVC первазите. Съвсем отговорно го заявявам - НАЙ-ДОБРОТО. Монтирал съм такива первази върху естествен паркет ... трудно се забелязва разликата между перваза и пода.
Всички PVC первази могат да се монтират достатъчно надеждно с рапиден винт с голяма стъпка. Това важи и за рехави мазилки, и за гипсокартон и за ... общо взето за всички места, където рапидния винт влиза и не можеш да изкараш с пръсти при напрягане. Ако се монтират клипси - хваща се клипсата за чопчетата и се разклаща - ако не мръдне, не можеш да я изкараш и с ритник по перваза. Проверено.

За чамовите первази (дървесни с фолио) вече важи правилото на Торбалан - силикон и игли или пирони за пневматичен такер. Не акрилен силикон, не лепила от типа на "MasterCol" ... универсален силикон. И използваните игли трябва да са закалени, затова и цената им е толкова висока - проверявайте ги, че има малоумници в Бриколаж, които даже не знаят какво означава закален.
Тези первази се монтират изклюючително трудно върху гипсокартон и върху криви стени. В първия случай не можеш да "ковнеш" пирон, ако се наложи, във втория или зейват големи дупки между перваза и стената, или перваза трябва да се нареже на малки парчета с оглед "обикаляне" на кривините. Разгледай снимките на тази страница :

http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... &start=360

А ето как изглежда перваз Arbiton Maxima на естествен паркет - на втората снимка дори е с двустепенно оцветяване. И как изглежда монтиран по-отблизо :) Just zoom.

Изображение Изображение Изображение
housedoktor - майстор
Chefo77 Не съм съгласен с втората част на поста ти
Chefo77 - майстор
housedoktor написа:
Chefo77 Не съм съгласен с втората част на поста ти
Извинявай, кое по-точно имаш предвид? За чамовите первази или за нещо по PVC-тата? Уточни се, моля, нали в "спора" се ражда истината ... и най-доброто за клиента :)
housedoktor - майстор
За чамовите первази.На гипсокартон(прави стени по подразбиране залепването е изключително лесно) Не е необходимо да се кове дори.Монтажното лепило (хубавото ) е с голям вискозитет и втвърдява бързо,Ако се налага да боядисваш оцапана от силикон стена ше разбереш какво имам предвид.Малко по- вече силикон от необходимото и остават белези над первазите. А с игли заковавам само външните ъгли на сглобката за да прибира без фуга
  • 1
  • 2

Тема "поставяне на первази в/у гипсокартон" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: