• 1
  • 2
GT - помощник
Здравейте!
Имам едно таванско помещение, което искам да преоборудвам на кухня. Тавана е дървен, с подпокривно помещение - греди - отгоре дебели дъски, отдолу на гредите кован сачак. Между тях вата за изолация. Бих искал отдолу да сложа гипсокартон. Моля, може ли да ми кажете каква скара и от какви профили да си направя за монтажа на гипсокартона? Идеята е възможно най-близък монтаж към дървото, за да не се губи височина. Няма да монтирам, лунички или други осветителни тела. Ако може да ми дадете линк към снимки или да ми кажете точно как да го направя, ще съм ви много благодарен! Фугите разбрах, че трябва да се запълнят с акрилен силикон, за да не се напука при "мърдане" на дървото? Така ли да направя?
Ако знаете друг по-подходящ материал от гипсокартона за направа на такъв таван, моля споделете? Идеята е, че искам тавана да е светъл, защото помещението е тъмно и сачака поглъща светлината.
Поздрави!
Spokoiniq - майстор
Растерен таван, ако не ти е офисно, става лесно и е лек, и не те ебава мърдането на дървото.
smlxl - специалист
GT написа:
Идеята е възможно най-близък монтаж към дървото, за да не се губи височина.
За растерния таван минимума отстояние от горната повърхност е 12 см.
housedoktor - майстор
Светла ламперия е единия вариант.Другият вариант :махаш обшивката и наместваш окачвачите между гредите като се ръководиш от най ниската точка.Трети вариант : махаш обшивката , монтираш UD профилите на около 3 см от долният ръб по продължение на гредите и монтираш гипсокартона (видими греди).Ако тавана ти е равен ,което се слу4ва доста рядко -може директно да завинтваш в него
ivanovrg - специалист
последния вариант на доктора го прескочи
той се обърка- гредите не се случва рядко,а много,много рядко(не съм сигурен за броя на МНОГО) :lol:
housedoktor - майстор
Всъщност само на една къща съм попадал с възможно използване на последният вариант:) Наистина си е рядкост .Ако има снимки мога да съм по-полезен
GT - помощник
Ето снимки на тавана:
Изображение Изображение Изображение

Значи идеята е, че ъгъла (където се виждат изведени кабели) ще бъде кухненски бокс а останалата част от помещението (където започва скосената част) ще бъде за всекидневна. Помещението е твърде голямо и сега, когато е изцяло със сачак, поглъща светлината и е малко тъмно а също и доста еднообразно. Затова искам малко "да раздвижа" тавана - да има и дърво и светла част. Затова се спрях на гипсокартона. Но тъй като и аз не съм съвсем сигурен какво точно да направя, приемам всякакви идеи за тавана - как да го направя по-различен и интересен :)
peshev-ko - специалист
Според мен,ще стане перфектно с видими греди,както е подсказал доктора...
GT - помощник
Здравейте отново!
Мисля, че си избрах как да изглежда таванът (поне над равната част) :)
Прилагам примерна снимка:
Изображение

Искам да направя такъв "втори" окачен таван - като перваз покрай стената. Идеята ми е да сложа в образувалата се ниша луминисцентни пури и така да се осветява целия таван, без да се виждат самите осветителни тела.
Бихте ли ми казали, как да процедирам при изработката на тавана? Основния таван от гипсокартон мисля да го монтирам направо върху сачака или на тънки летвички, за да не губя височина. Но как да монтирам "втория" таван (или както го наричам перваз)? Как се закрепя към стената или се пускат окачвачи от тавана? И дали има готови такива тела или трябва да си го моделирам от гипсокартон?
  • 1
  • 2

Тема "Гипс-картон върху основа дървен таван от сачак?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: