здравейте!нова съм а пък ми трябва съвет.трябва ли да се грундира гипсокартона за да сложим латекс или да се шпаклова.
28 мнения в "Гипсокартон или измазване"
благодаря приятелю.може да помогне 

кака Лара
- специалист
kty, ще се наместя в темата ти, тъй като имам подобно питане
Апартаментът ни е етаж от къща, ново строителство.
В момента правят външна мазилка (хастар+заглаждане), за съжаление поне тази година няма да има външна изолация поради финансови причини.
Дълго се двоумяхме между вътрешна мазилка и шпакловка и гипсокартон, все повече се убеждавам (от прочетеното тук), че гипсокартона е по-доброто решение. Та въпроса ми е ватата достатъчна ли е за изолатор? Трябва ли преди монтирането на конструкцията да се замажат стените (тухлите са относително равни)? Поставя ли се някакво покритие върху тухлата преди поставянето на ватата или може директно да се постави върху голата тухла? Вчера един майтор ме убеждаваше, че първо трябва да налепя стириопор върху тухлата и тогава да монтирам гипсокартона.....
Благодаря предварително за съветите

Апартаментът ни е етаж от къща, ново строителство.
В момента правят външна мазилка (хастар+заглаждане), за съжаление поне тази година няма да има външна изолация поради финансови причини.
Дълго се двоумяхме между вътрешна мазилка и шпакловка и гипсокартон, все повече се убеждавам (от прочетеното тук), че гипсокартона е по-доброто решение. Та въпроса ми е ватата достатъчна ли е за изолатор? Трябва ли преди монтирането на конструкцията да се замажат стените (тухлите са относително равни)? Поставя ли се някакво покритие върху тухлата преди поставянето на ватата или може директно да се постави върху голата тухла? Вчера един майтор ме убеждаваше, че първо трябва да налепя стириопор върху тухлата и тогава да монтирам гипсокартона.....
Благодаря предварително за съветите
prascho
- майстор
здрасти, горе долу ако се абстрахираме от плътността на стиропора и класа на ватата, и двата материала имат що годе сходни показатели на коефициента на топлопредаване, а именно около 0,04 ват/ келвин*метър. Въпрос на вкус и собствени възможности за монтаж е кой материал ще избереш. Но ако слагаш гипсокартон по - скоро е прието да върви с минералната вата, пък така няма да даваш пари за лепило, с което да лепиш стиропора. Недостатъка на вътрешната изолацие е пространството, което се губи но пък може да получиш идеално прави стени посредством гипсокартона. Ако сложиш два пласта вата се обезмисля слагането на външна топлоизолация, пък и доста средства ще вложиш при тези строителни дейсности. За гола тухла не знам как се процедира, но технологията е вата, по възможност два слоя перпендикулярни един на друг, запълващи всички простраства между металната конструкция, след това слагаш пароизолационно фолио /полиетилен предствлява, и побългарения вариант е найлон/, гипсокартона захващаш с рапиди, шпакловаш фугите, грундираш и боядисваш с латекс. Горе описаните дейности ги правиш само на външните стени 

prascho
- майстор
абе кака лара гледам тука има върли противници на гипсокартона и то с основание: ttp://www.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?t=6190. Стига да те бива да шпакловаш и лепиш стереопор май ще излезе по-добре с него да си правиш изолацията. Нищо не казвам но ми се стори , че требва да се чуе и противоположната позиция.
кака Лара
- специалист
prascho, мерси за отговора.
Идеята на въпросния майстор беше да се налепи стириопор, да се монтира конструкцията, да се напъха вата и 4ак тогава да се сложи гипсокартона. Което си е близо 10 см навътре от стената
Май ще се спра на ватата, поне знам с какво се захващам.
Или пък ще спестявам от закуски (
) и ще му ударя една лека мазилка преди ватата.
Идеята на въпросния майстор беше да се налепи стириопор, да се монтира конструкцията, да се напъха вата и 4ак тогава да се сложи гипсокартона. Което си е близо 10 см навътре от стената

Май ще се спра на ватата, поне знам с какво се захващам.
Или пък ще спестявам от закуски (

prascho
- майстор
според мен ако му залепиш 5 см стиропор и шпакловаш с мрежа няма нужда да слагаш и вата. Дори в панелките слагат по 2 см фибран и ефекта е чувствителен. За по-голяма икономия може да сложиш и 3 см стиропор, ефект ще има. Хващаш лепиш стиропора като го отвесираш и след това му удряш две шпакловки с мрежа посредством топлоизолационното лепило с което си залепила стиропора и правиш шпакловка с гипс или диспопласт. Ако те бива в шпакловането няма да ти отнеме много време и пари за майстор ще спестиш. Според мен от вата и гипсокартон няма нужда, пък така няма да намалиш квадратурата с още 6 см както го планираш!!!!!!!!!
Тани
- модератор
За по-голяма икономия може да сложиш и 3 см стиропор, ефект ще има.Един съвет и от мен :
" ИКОНОМИЯТА Е МАЙКА НА МИЗЕРИЯТА"
Това за стиропора , след това вата са пълни глупости. Ако ше губиш толкова пространство , много по-бързо , евтино и с по-голям ефект ще е да сложиш два слоя вата. Иначе като компромис може и с един слой , но 5 см.
Прасчо, поставянето на стиропор под 5 см. е икономически неоправдано! А и от вътрешната страна на стената не се слага EPS ,a XPS (фибран) , но стената става "крехка" и за това не бих препоръчал този вариант!
Тема "Гипсокартон или измазване" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература