Master_Kenobi - V.I.P.
Още една идейка...
Що не "облечеш" с ГК две слепени плоскости от мебелно ПДЧ. Дебелината ще стане 55 - 60 мм. Лепило - някакво монтажно.
Отгоре ще си мажеш както си искаш, а закрепването към стената ще е надеждно с мебелните крепежни елименти. За здравината - ясно. :)

Да пусна ли картинка, ако съм обяснил неясно?! :?
Така ще стане най-лесно според мен...
Последна промяна от Master_Kenobi на ср ное 18, 2009 9:14 pm, променено общо 1 път.
zmeios - специалист
Добре, опитай така. Сори за грозния "чертеж" ама на скъсан лист, и без линийка - толкоз :(

Изображение

Двете къдрави линийки (A) са шпилки, които влизат добре и дълбоко в тухлата. Много е важно да са добре нивелирани дупките по вертикала (хоризонтално не е такава драма)

На двете шпилки се нанизват по две Г-образни стоманени ъгълчета, има ги във всяка железария. Тук номера е да избереш ъгли с дупки в средата, иначе ще трябва да пробиваш стоманата :(

Монтираш задната UD планка (C) и притягаш яко към стената с две гайки на шпилките. Нивелираш отлично! (че после иначе ще видиш зор). Връзката между това UD и стоманеното Г става с болтче и гайка, а не с винтове - ясно защо.

После монтираш предното (C), но с по две гайки на всяка шпилка. Те притискат много добре двете предни Г-та и не им позволяват да ходят наникъде (доколкото, разбира се, и самите шпилки са добре фиксирани). Отново - всичко трябва да е идеално нивелирано, с идеален ъгъл 90 градуса отпред.

След това вече не съм го нарисувал, но -- "обхождаш" оформената здрава "подложка" със огънато във формата на П UD профилче, което захващаш с обичайните копчета за двете (C) UD-та. Или пък вместо него, две еднакви парчета CD-та за "странични" подпори на картона. При много голяма дължина на полицата, добави няколко междинни подпорки (пак от парче CD)

Според мен, ако захвата на шпилките в тухлата е добър, ще постигнеш отлична устойчивост на провисване, ако ще и два метра да е дължината на полицата. Тази конструкция няма стърчащи глави и гайки (освен главите на четирите винта, които фиксират (B) към (C) - но тези можеш да ги подбереш да са с по-плоски глави). Така не се "подпира" много картона с риск да се счупи.

За мен това е оптималната конструкция, макар и малко по-сложна, защото не изисква заваряване, нито ползва винкел. Иначе, ако ти се заварява и пробива винкелна стомана, има и конструктивно по-прости схеми.

Нещо подобно на тази конструкция съм правил, но не за полица, а за "свободно висящ" нещо а-ла шкаф от стената. Не исках да ходя на електрожен за носеща конструкция от стомана, затова направих всичко от UD и CD-та, подсилени НАВСЯКЪДЕ по ъглите със обикновени стоманени Г-та (защото прегънатото CD или UD е чупливо, не може да носи нищо в точката на прегъване).

Стана много здраво, пък носи трийсетина кила товар, плюс своите собствени 10-15 кила картон и дебела шпакловка (изправях го с фугопълнител, понеже не уцелих правите ъгли -- не питай :) :) )

П.С. Внимавай като допробиваш дупките в профилите (C) за да минат шпилките - много се гъне ламарината. Направи ги малко по-широки, за да може да обереш евентуални разлики от по милиметър в нивата на предната и задната подпора. Същото важни за дупките в стоманата (B) - нека са малко по-широки от шпилките, за да можеш да побутнеш нагоре/надолу ъгълчето за безпогрешно нивелиране. Не забравяй че тия UD-та и ъгли няма да "увиснат" на шпилките, а ще се държат към тях чрез яко притягане с гайки .

П.П.С. В никакъв случай не се лъжи да го направиш както съм го нарисувал по-горе, ама със спестени стоманени ъгли (т.е. гайките направо да натягат UD-тата). Криви се и пука!
sasooooooooo - "специалист"
zmeios,:respekt: :!:
Нещо такова си представях докато четях. Обяснението ти е чудесно, поздравления.
Gamma - специалист
zmeios, добро обяснение :2thumbs:
Проекта малко се промени, но шпилка от едната страна ще си трябва. Даже намерих и такива, които в единият си край могат да се завият във ф10 дюбел.

п.с. Това да си имаш дизайнер в къщи не е работа...

Ето новият проект. Не е сложен за изпълнение, но си е играчка ;-)

Прикачен файл

antre 1.jpg
antre 1.jpg (17.3 KиБ) Видяна 7090 пъти
ivanovrg - специалист
виж аз какво си направих преди година
не съ слагал никакви шпилки и не са провиснали
само с UD са правени
то се вийда и какво седи на тях де
към 15 см са издадени и по 40 на ширина
http://ivanov-rg.com/soft/100_2144.JPG
http://ivanov-rg.com/soft/100_2145.JPG
zmeios - специалист
ivanovrg написа:
не съ слагал никакви шпилки и не са провиснали
Браво, добре си го измислил.

Обаче твоите първо са по-къси (15 см) -- което е ключов фактор, и второ - никъде не виждам само хоризонтална плоскост, навсякъде има и разни вертикални елементи. Те и от слама да бяха направени, пак шяха да имат стабилизираща и носеща роля.

А човека искаше (в първия си пост) голи, безконзолни етажерки -- там силите падат много неудачно (от гледна точка на удобството на Майстора ;) и трябва да се укрепват специално.

Ако беше толкова лесно "в общия случай", никой нямаше да прави конзоли, всички щяхме да си караме на по две дюбелчета отзад и една тънка ламаринка отпред ;) ама не става.
ivanovrg - специалист
аз не случайно писах след последния му пост,на който се вижда че има и вертикали :)
и се чуди дали да сложи от другата страна шпилки
sasooooooooo - "специалист"
Оставам с впечатлението, че колкото повече се бавиш с изработката, толкова повече се усложнява заданието :lol: Действай смело и бързо, щото докато стане ще харесате нещо друго... от опит :-D
Gamma - специалист
ivanovrg написа:
и се чуди дали да сложи от другата страна шпилки
Щпилки ще сложа, за да си "вържа гащите" :wink:
sasooooooooo написа:
Оставам с впечатлението, че колкото повече се бавиш с изработката, толкова повече се усложнява заданието :lol: Действай смело и бързо, щото докато стане ще харесате нещо друго... от опит :-D
По-сложно от това, особено за човек като мен, който досега не е работил ГК здраве му кажи :-D Е, имам зад гърба си два растерни тавана и една стена с предстенна обшивка, но там си има правила, които ако спазваш е лесно. При такива изчекнати елементи правила няма и трябва да се експерементира, но смятам че ръцете не са ми в г*за и ще се справя.

Като направя всичките красоти, защото те са няколко в хола и спалнята, ще пусна снимки в отделна тема.

Благодаря на всички за съветите!
zmeios - специалист
Ще се справиш! Просто се подготви психически, че - независимо че е картон и "уж" може само да се фугира - пълната шпакловка на такава фигура не ти мърда. Подготви и жена ти за праха от шкуренето :-D

Тема "Полица по задание на жената :)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: