• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 12
petkomz - специалист
От статията става ясно че няма нужда от цд-тата които съм сложил , а е достатъчно стените на нишата да са хванати към профила който е на стената и към този в предния край на нишата. При това условие обаче трябва да укрепя отвесните цд-та с някаква сглобка към стената (може ли да ползвам за това от 25 сантиметровите директни окачвачи или няма да е достатъчно здраво). Правилно ли съм разбрал?
zmeios - специалист
petkomz написа:
От статията става ясно че няма нужда от цд-тата които съм сложил
Много добре си си ги сложил. Съвсем без профили щеше да се изчанчиш после докато полагаш лентата и шпакловаш, за да 'изравниш' стените на нишите с прави ъгли, без да пукнеш някъде картона.

Аз лично от мързел бих сложил вместо специално нарязани CD-та, просто П-образно сгънато UD за тия зони (понеже са малки и няма проблем с товара), ама щом вече си го направил 'правилно', няма нужда да го пипаш.

От мен - като правил нещо подобно - един съвет, внимавай с прехода вертикални панели / таван. Там нещата мърдат, пукат и капризничат, ако тавана ти не е 100% идеален. Аз точно на тоя преход накрая му теглих една звучна балканска, оставих 2мм фуга да обира топлинните разширения, употребих силикон за тия два милиметра, и сега съм много доволен.

П.С. Конструкцията на дъгата (дето и Сенсея направи коментар за CD-тата) си я направил идеално, като по учебник. Сега вероятно ще се появи някой да ти обяснява колко си се прецакал и колко прекалено си я укрепил. Не ги слушай! Точно това изпълнение, което си сложил, ще държи отлично тежестта на нишите и картона в 'горната' половина, без да те е страх че всичко ще падне от едно бутане с рамо.
zmeios - специалист
Опа, сега видях, че май ще сваляш тавана с няколко сантима (гледам хоризонталната маркировка горе). Ако наистина ще го сваляш, и ще го подпираш на предния панел на 'обшивката', това дето съм написал горе за силикона и луфта не важи. Но ако ще подпираш краищата на таванските панели на UD-та на 'оригиналната' стена -- чети предното ми мнение :)
petkomz - специалист
Позна, идеята ми е и тавана да е от гипсокартон, но преди него другата стена и после уд-тата по готовите обшивки. В тази връзка- уд-то което е за тавана трябва да го хвана през 60 см (за цд-тата на стените), а някъде във форума четох че трябва да е хванато през 50 см, как да го направя? :?
Последна промяна от petkomz на съб яну 30, 2010 9:27 pm, променено общо 1 път.
zmeios - специалист
50 или 60 сантиметра няма да направят тавана правилен или неправилен. Не е желателно да се разчита на обходното UD за 'основно поемане на тежестта'. Направи добре скарата, окачи хубаво и здраво шишовете за тавана, НЕПРЕМЕННО размести фугите на таванските плочи картон, и да не ти пука за десетте сантиметра разлика в захвата на UD-то.

Тук има много теми за тавани, аз съм лаик в тази област, но има и специалисти, а съшо можеш да се довериш на предписанията на производителя. Противно мнението на много българи, производителите на системи ГК разбират по-добре от нас как трябва и как не трябва да се правят нещата ;)

П.С. Тавана с 9.5 мм картон -- да не вземеш да си продължиш със стенния такъв ;)
Последна промяна от zmeios на вт яну 26, 2010 9:47 pm, променено общо 1 път.
Takezo Sensey - модератор
petkomz написа:
...В тази връзка- уд-то което е за тавана трябва да го хвана през 60 см (за цд-тата на стените), а някъде във форума четох че трябва да е хванато през 50 см, как да го направя? :?
Не можах да се стърпя и бързам да отговоря (на теория съм много добър да си знаиш), ама нЕма да ти кажа ... :-D

Имаш ли избор освен през 60 !? :wink:

'начи ма'аш през 60 в ЦД-то на стената, а ако толкова се притесняваш да не падне го подсили с по още две рапидки между ЦД-тата директно в картона.Пиниза при завиването на двете допълнителни рапидки, благодарение на които ще стане ултра-мега здраво е, че рапидката не се навива до край и не трябва да превърта . :!:

Това горе дето ти го написах не го казвай на никого щото е тайна 'начи ! :-# :-# :-#
Триковете на занаята не са за всеки пази ги за себе си . :wink:

поздрави !
sasooooooooo - "специалист"
За да направя малко драматизъм, ще ти кажа, че скарата на тавана я правиш на 50см, а картона поставяш перпендикулярно. Така листа за таван /200х120/ ще легне на четири опори. Аз лично не бих сложил 9мм, а 12,5мм.
Листовете ги разминаваш, като започнеш с цели, сложени малко по-навътре от стените. Така накрая по-лесно ще напаснеш картона по кривините на стените.
Успех.
simeonov_74 - специалист
zmeios написа:
Тавана с 9.5 мм картон -- да не вземеш да си продължиш със стенния такъв ;)
И тавана с 12.5 се прави!!! Тука е доста писано по този въпрос.
prascho - майстор
Аз лично първо бих започнал с двойна скара на тавана. Носещи цд-та на 90 см и монтажни на 50см. Като едно цд бих поставил на отстояние 25 см там където ще започва окачената стена. След това бих направил стените. Некомпетентността ми до такава степен ме насочва към мнението, че по-разумно е таван да е хванат към здрави стени отколкото таван да е хванат към окачени стени.

ПП. Ползвай 12,5 мм. Не знам какви са размерите на помещението, но ако е повече от 10 м2 щях да направя двойна скара на етапа, на който си ти в момента.
petkomz - специалист
Ето ги размерите на стаята

Прикачен файл

размери на стаята.jpg
размери на стаята.jpg (75.12 KиБ) Видяна 8684 пъти
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 12

Тема "Ето и моята конструкция,дайте мнения!" | Включи се в дискусията: