Тани - модератор
Ако си направил всичко по технология , не трябва да очакваш проблеми от конденз. Мухъл може да се появи само ако има други течове.
tarlyo - специалист
Някъде беше споменато,че ватата трябва да бъде с АЛ фолио.Найлона замества фолиото ли?
simeonov_74 - специалист
Тани написа:
Ако си направил всичко по технология , не трябва да очакваш проблеми от конденз. Мухъл може да се появи само ако има други течове.
В какъв смисъл да съм направил всичко по технологя (каква е правилната технология)
trockenbauer - напреднал
Тани написа:
На мен! Ще обосновеш ли мнението си с някакви физични закони или ще борим факти с мнения? :-D

В спора се ражда истината и е факт че аз обичам да споря и да си признавам когато греша! Ако ми кажеш( и докажеш) съображенията си съм склонен да си променя мнението!
Та понеже си говорите за FIBRAN.Много сте ми "сладки",особено модератора.Та ето малко факти.1-во Има Екструдирани и експандирани полистирени-а не фибран,мибран и прочие.Що за навици да се поставя марката като нарицателно за всички продукти.Ами хайде да го наречем Austroterm тогава защото те са водеща компания в света.Та относно полистирените-в системата за Trockenputz на Knauf-GmbH-http://www.knauf.bg/knauf/home.nsf/troc ... waende.pdf
се използва стиропор EPS експандиран полистирен!!!
Цитат:В Германия, а може би и в цяла Европа, най-познатата марка за експандиран полистирен (EPS) е на първия оригинален продукт - Styropor, на български - стиропор (наименованията стереопор, стериопор, стирипор са погрешни).

Американската компания Dow Chemical Company произвежда екструдиран полистирен (XPS) под запазената марка Styrofoam. В САЩ това название се е разпространило за всяка разновидност на полистирена. Марката на "Шмидт Холдинг" (Австрия) е "Austroterm" за EPS и XPS. Марките на гръцката фирма "Фибран" са "Fibran" за XPS и "Termopor" за EPS. Марката на немската фирма BASF е "Styrodur" за XPS.

Най-масовата употреба на полистирена е като експандиран полистирен (EPS) (БДС EN 13163 Топлоизолационни продукти за сгради. Продукти от експандиран полистирен (EPS), произведени в заводски условия. Изисквания), известен още под търговски марки стиропор, фасаден стиропор и други, който представлява смес от около 5% полистирен и 95% въздух. Това е лекият материал, от който се изготвят топлоизолирани чаши за кафе и съдове за храна за вкъщи. Използва се също и за топлоизолация на сгради, пакетажен материал и в изготвянето на архитектурни макети. Използва се и за изготвянето на леярски модели за леене със стопяеми модели.

Подобрена, нехигроскопична разновидност на полистирена е екструдираният полистирен (XPS) (БДС EN 13164 Топлоизолационни продукти за сгради. Продукти от екструдиран полистирен (XPS), произведени в заводски условия. Изисквания) с търговски наименования Фибран, Стиродур, Стирофлекс, Монодур, Глазформ, Стирофом, Тиктас, Полпан и други.

И това е по:БДС :wink:
Ето малко и за любимата фирма/марка:Фибран :wink:
http://www.fibran.bg/eco2.htm
Продължавайте да спорите,но с факти.И когато някой помоли за съвет нека той бъде даден компетентно даже и с техническа документация,а не от позицията:кой-кой е или за какъв се мисли.монтажник в сухото строителство,интериорни и екстериорни изолации съм от 8-ем години/втора специалност монтажник на структорни,окачени и вентилируеми фасади/2-ве години като монтажник на системи за сухо строителство в Германия.От 6-ст години съм собственик,управител и монтажник във фирма за системи сухо строителство/интериор и екстериор/ и въпреки това не си позволявам да празнословя когато някой помоли за съвет,а се стремя съвета ми да е подкрепен с факти и техническа документация.Живеем в 21-ви век и техническата информация е достъпна за всеки.Уважавайте клиентите и професията си!!!
На въпроса който зададе г-на/и от където тръгна всичко бих отговорил така.Препоръчвам система с гипскартонени плоскости,вече и в Бг има система за Trockenputz/суха мазилка-т.е.на "лепене"/със фабрично вложена топлоизолация.Ако не я намерите остава "класиката" пред стенна обшивка на конструкция.Много важен момент който почти никой не спазва.Обшивката се изпълнява с 2-ва слоя плоскости!!!На UD-профилите се поставя изолираща лента/в магазина ще Ви я дадат ако попитате/на директните окачвачи/отзад към стената/се поставя гумена подложка за акустичен окачвач или от същата лента като за профилите-иначе "дрънчи" и се предава паразитен шум по цялата конструкция.И на края,на не по важност:за да не се оплаквате от конденз,мухъл и прочие,освен проветряемост на помещението,сложете и паропропускливо фолио-2.14лв/м2 върху конструкцията преди да монтирате плоскостите.Правите го за себе си и 1-ин път така,че не пестете.Надявам се да съм бил полезен.Към "колегите" съвет:Спазвайте технологията и изискванията,а ако не знаете дадено нещо интересувайте се.Нека спрем да се оправдаваме с незнание или липса на материали.А цените които искаме от клиентите са достатъчни за да се спазват техническите изисквания.Както от Кнауф казват:Конструктивните,статистическите и строително-физичните качества на системите на Кнауф са гарантирани само при изключителното използване на Кнауф системните компоненти или изрично препоръчани от Кнауф продукти!!! :wink:
Кнауф ЕООД е регистрирано в София през октомври 1993 год. с учредител Кнауф – Австрия. ”Кнауф” е фамилна фирма, основана от братята д-р Алфонс и Карл Кнауф през 1932 г. в гр. Ипхофен, Германия.
Аз лично не бих и не се правя на по-умен от създателите на тази система.Успех.
Това което "колегата" е постнал като снимки-съжалявам,но не е паропропускливо фолио за сухо строителство.Въпросното фолио е мекрофибърно,а не някаква си мрежа :shock:
А за помещения с изключително висока влажност е още по-различна от 1-то.!!!
Гипскартонена плоскост за Trockenputz-суха мазилка с EPS експандиран полистирен

Прикачен файл

5_181.jpg
5_181.jpg (45.53 KиБ) Видяна 3326 пъти
trockenbauer - напреднал
tarlyo написа:
Някъде беше споменато,че ватата трябва да бъде с АЛ фолио.Найлона замества фолиото ли?
Каменна вата на плочи-600/1000мм каширана с алуминиево фолио или стъклен воал.А "найлона" не замества нищо,просто създава парник.Аз поне не съм чувал за пропускливост на "найлона" :? :wink:
Още по темата: http://www.ursa.bg/_files/Ursa_Glasswool_2007_BG.pdf
Ако трябва да бъдем пунктоални:паропропускливото/микрофибърно/фолио за вътрешно приложение се нарича още и пародренажно фолио.Текстилното паропропускливо фолио се използва от външната страна на покрива под керемидите. :wink: Ае стига Ви толкова.Успех.
Поне интернет си имате нали. :wink:
racer - специалист
trockenbauer написа:
сложете и паропропускливо фолио-2.14лв/м2 върху конструкцията преди да монтирате плоскостите.
майсторе,това фолио от коя страна ще пропуска водни пари и от коя-не??

Тема "Моля помогнете в зимането на решение за гипсокартона" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: