• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Takezo Sensey - модератор
Малко двойни постове

Прикачен файл

IMG_1090.jpg
IMG_1090.jpg (158.54 KиБ) Видяна 10481 пъти

Прикачен файл

IMG_1088.jpg
IMG_1088.jpg (144.97 KиБ) Видяна 10481 пъти

Прикачен файл

IMG_1085.jpg
IMG_1085.jpg (131.24 KиБ) Видяна 10481 пъти
Pooh - майстор
solo5 написа:
аз не съм много наясно
някак си не мога да си представя стъпка по стъпка процеса
някой няма ли да пусне една статия със снимки за лаици :roll:
Ще чакаш - утре или вдругиден почвам едно таванче и ако телефона не откаже ще го щракна да имам какво да показвам :wink:
Иначе стъпките са ясни:
1. Нивелиране
2. Поставяне на обрамчващите UD профили
3. Монтаж на носещите CD профили през 80-90см. и нивелиране (мамка им - имат навика да провисват)
4. Монтаж на монтажните CD профили през 50 см.
4.1. Прокарване на кабели за осветителни тела
5. Монтаж на гипсокартонените плоскости напреки на монтажните профили и с разминаване на фугите
5.1. Изрязване на отвори за осветителни тела
6. Шпакловане и шлайфане *3
7. Боядисване
8. Монтаж на осветителните тела
ronik - специалист
То си има статия :) http://www.napravisam.bg/index.php?id=visual&sid=101 и http://www.napravisam.bg/index.php?id=visual&sid=99. Аз докато да я забележа, вече бях направил тавана с инфо от другите теми за гипскартона :lol: . Ако я бях намерил в началото, щеше да ми спести много ровене във форума, труд и грешки. Само мисля че трябва да се коригира разстоянието между монтажните профили - вместо 60 см, трябва да е 50 см. И също така схемата не е кръстосана, както препоръчва Pooh. След като решиш по коя схема ще правиш тавана, трябва да си изчислиш вида и количеството на материалите.
IJAN - специалист
Относно Pooh-какво ти е мнението за тази схема на монтаж на една друга фирма Гипрок - може ли да се работи по нея -предимствата и недостатъците на тази схема със схемата на Кнауф

Прикачен файл

Потолок1.JPG
Потолок1.JPG (48.92 KиБ) Видяна 10388 пъти
Pooh - майстор
Може, но с техните материали. В смисъл - всеки производител си дава схеми на монтаж, при спазването на които, гарантират качество и определено поведение на готовият продукт.
Ако въпросът е кое може да се направи - може всичко ... ако някой иска да пробва, може и таван с 9,5 картон и скара през 60см. да си направи. Друг е въпроса какво е изискването и какво се случва в бъдеще с така направеният таван. 90-те години фирмата Rigips имаха система за таван с единична конструкция и с техните тънки профили (UD 18, CD 18/50), но сега колкото и да търся не мога да я открия ... това поне за мен е показателно.

П.П. Виждал съм залепен за тавана гипсокартон, виждал съм конструкция за предстенна обшивка през 1м. и изпълнена само от UD профили ... има толкова безумия по света, но все си мисля, че сериозните "майстори" са длъжни да спазват някакви норми и правила ... още повече, ако се отнася за техният собствен дом.
IJAN - специалист
Значи идеята е да се направи с оригиналните профили на Кнауф и гипскартон 12,5мм.Мислиш ли че ще стане по слаба конструкция по така направената схема като директните окачвачи са през 60см.
Pooh - майстор
Не, не мисля. Но определено ще отидат повече окачвачи и това го прави по-трудоемко. Все пак се мисли и в посока олесняване на работният процес. Не съм ли прав?
Идеята на двойната скара е да се оберат движенията на конструкцията и в 2-те посоки. Задължителна е при по-големи отстояния от готовият таван. Директните окачвачи сами по себе си са достатъчно здрава връзка и малката им дължина не позволява кой знае какво движение на профилите. Все пак продължавам да стя зад мнението, че стига нивото на окаченият таван да ни го позволява - по-добре е да направим двойна скара. Всеки сам си взима крайното решение, така че всичко което правим е да даваме съвети и по възможност да са аргументирани.
IJAN - специалист
Прав си.Само трябва също така и да се знае на какво разстояние от тавана да се монтират UD ако се слага и вата.
Pooh - майстор
IJAN написа:
Само трябва също така и да се знае на какво разстояние от тавана да се монтират UD ако се слага и вата.
Е, то нивото ако не сме си отбелязали, какъв таван сме тръгнали да правим?! :wink:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "Кой вариант при монтаж на таван от гипсокартон?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: