6osi6 - майстор
Здравейте 8180!
Това е схемата на колегата.
Прикачен файл:
untitlegbnghnjjojooj.JPG
untitlegbnghnjjojooj.JPG (26.59 KиБ) Видяна 5367 пъти
Частта в зелено е добавена от мен.
Вижда се, че по неговата схема, стиропора или фибрана, без значение какво е решил да слага, не обхваща лицевата част на колоните и плочите.
Ако добави пет см. стиропор, вата, или друго от вън, и вътре във въпросната част между колоните и плочата има вата, или друг изолационен материал, ще се получи въпросната температурна разлика, между колоните и стената от картон, поради това, че петте сантиметра изолация, не могат да компенсират температурната разлика която се създава между колоните, плочата и стената от картон. Конденз се образува най-много в горните подпокривни части, (от скицата се вижда защо това е така) които са или не отопляеми, а ако са отопляеми, те по принцип зимно време са най-студената част в една сграда, защото площта която е под преки външни влияния е най голяма.
8180 - майстор
6osi6 написа:
Здравейте 8180!
Тате ми е казал, пък и аз съм пробвал - горе е по-топло.
На споменатия стъклопакет това е представено графично. :)
При равни др. условия, долу е по-студено и вероятността от конденз е по-голяма.

Ако го мислим за загубите на енергия - обратното.
nikogargov - специалист
Да поразбутам малко темата. вместо гипсо фазер може да заложиш и на магнезаиеви плоскости по добри са, а щом ще имаш ЕПС на финала защо трябва да оскъпяваш проекта :? , може да се помисли и направо за термопанели и ще ти излезне много по ефтино и много по ефективно и много по лесно. Само предлагам :) има ги на различни дебелини, а от вътрешната страна си направи престенна обшивка с ГК. А за счупването на ГК надали децата са екшън хората по филмите :? :rock:
nikogargov - специалист
Ето и една снимчица за да видиш как се получава

Прикачен файл

5e929895ec365f70.jpg по този начен сме правили гаражи и тераси :)
prascho - майстор
8180 написа:
6osi6 написа:
Здравейте 8180!
Тате ми е казал, пък и аз съм пробвал - горе е по-топло.
На споменатия стъклопакет това е представено графично. :)
При равни др. условия, долу е по-студено и вероятността от конденз е по-голяма.

Ако го мислим за загубите на енергия - обратното.
привет,

Живея в къща, като преди 10 години сложих 5см вата по скатовете и тя почерня. В последствие направих студен таван, като положих 20см вата в хоризинталната част с пароизолация и паропопускливо фолио. Бих заключил, че в една къща има движение на топлите въздушни пари нагоре към покрива "коминен ефект-бе наречен във форума". От друга страна в едно от мненията се каза, че покривните помещения трудно се отопляват защото контакта/площа с външната среда е най-голям. Имаме сблъсък на топли пари отвътре навън и студен/леден въздух в покривното пространство/гредоредната конструкция с керемиди. Склонен съм да вярвам, че при покрива конденза е доста обилен и го има. Това е причината ватата да се изпълнява с паробариера отвътре и паропропускливост отвън. Вътрешната топла влажност да не компрометира топлоизолацията. При стените не вярвам процесите да са по-различни т.е важно е да се изпълни топлозиолацията според определени процеси, които могат да възникнат и по възможност да се измести контакта на топлите вътрешни маси със студените външни извън стената.
failure - специалист
По повод горното, беше пуснал преди снимки на черната вата прилежно опакована с найлон. Ако е възможно пусни ги пак мисля че е редно да се види ефекта от паранепропускливото фолио.
8180 - майстор
Прасчо,
Не ми се чете назад темата - възможно и да съм сгрешил нещо. За стъклопакета е факт, но не си спомням по какъв повод съм го писал.
С написаното от теб малко по-горе съм 100% съгласен.
И аз съм те молил да върнеш (при възможност) снимките. Тогава те бяха доста на место и доста ги дискутирахме, според мен полезно.
Не знам какво точно визира колегата failure, но по памет проблемът беше, че беше опаковал ватата отдолу и отгоре с паронепропусклив найлон, ако не греша.

Ако решиш за снимките, а нямаш правата да ги върнеш, дай ги някак аз да ги сложа.
mikeangel - специалист
Конструкцията избрана от инвеститора се различава значително от системата която Кнауф препоръчват за такъв тип изпълнение:
http://www.knauf.bg/knauf/home.nsf/W333_BG.pdf

основната разлика е в липсата на паропреграда и допълването с 10см допълнителен слой въздух. Какво налага тези промени? Изпълнението със "синият" гипсофазер ли е направено, което както чета е 2х по-скъпо от зеленият.

къщата е описана и в линка
http://www.comfort.bg/bg/%ED%EE%E2%E8%E ... /6239.html
darakchiev - специалист
Здравейте,
Ще използвам тази тема за да не пускам нова.
Мисля да облека тераса на панелен апартамент с гипсфазер,
като отгоре ще има мазилка не знам още точно каква.
Въпросът ми е ще пречи ли дъжда на гипсфазера ако постои
така една две седмици преди да бъде измазан. Терасата не е затворена и няма
никакво остъкление, ефекта който търся е по-скоро естетически. Нужно ли е да
слагам някакъв пълнеж м/у плоскостите като вата или ЕПС. Приемам и други идеи.

Поздрави.
sspoko - специалист
Аз направих външна от ГК от 2008 до сега няма проблеми viewtopic.php?t=13235&p=107939#p107939 смятам че и с фазера няма да имаш проблем

Тема "Външни стени от гипсофазер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: