• 1
  • 2
ivasim - помощник
Здравейте всички.
Преди три месеца завърших ремонта на панелния си апартамент.
Стените в хола са направени с гипсокартон, залепен директно на стената.
От скоро на едната стена се появиха няколко пукнатини. При натискане до пукнатината на места картона видимо мърда ( вижда се как пукнатината се затваря)
Интересното е, че пукнатините са различни - едната е вертикална, по снадката м/у двете платна и почти права.
Друга те доста накривена, на места с разклонения и доста по-широка от другата, като при пипане се усеща, че едната стена на пукнатината е по напред. Все едно част от картона се е отдалечил от стената.
Тъй като става дума за малко работа, на дали някой майстор ще се навие да се занимава и затова търся помощ да се справя сам.
Та моля за съвети и идеи.
Предварително благодаря и весело посрещане на новата година !!!
solo5 - майстор
най-вероятно някой лист не ти е залепен добре
ако е така, поправката няма да е от най-лесните
ivasim - помощник
solo5 написа:
Хм! Ако си прав каква е процедурата?
А ако е така не трябваше ли да са се пукнали отдавна? Все пак минаха три месеца, а пукнатините се появиха едната преди седмица, а втората - днес.
Мина ми през ума да ги запълня с акрилен силикон Бизон. Залепва добре и е еластичен след изсъхване. Дали ще стане?
solo5 - майстор
дай малко подробности относно монтажа
слагал/а ли си мрежа по фугите м/у листовете гипсокартон преди шпакловането?
ivasim - помощник
solo5 написа:
дай малко подробности относно монтажа
слагал/а ли си мрежа по фугите м/у листовете гипсокартон преди шпакловането?
Слагана е лента.
Картона е лепен директно на стената с "кюфтенца". друго не знам какво да напиша....
Сега се сетих, че днес преди да се появи втората пукнатина, излязох от апартамента и оставих отворена терасата за около 3-4 часа. Навън беше около -6 градуса. Обикновено в хола е около 20-24 градуса. Та възможно ли е пукнатината да е от разликата в температурите ?!?
solo5 - майстор
не ми се вярва
аз освен по фугите бих сложил мрежа навсякъде по гипсокартонените плоскости
маже да е напукана самата мазилка или пък да е отлепен някой от листовете
... но това ти трябва да го определиш
ivasim - помощник
За мазилката не се бях сетил. Ако се съди по неправилната форма на пукнатината (ако трябва да я оприлича на нещо, най-прилича на светкавица - разкривена и с разклонения в края) може наистина да е от мазилката.
Добре де, ама какво трябва да направя? Идеята със силикона добра ли е или не става?
Другото дето съм чул, че се прави е да се реже около фугата на V-образ, но ако трябва да правя това не съм наясно колко дълбоко се реже и какво се прави след това.
radoraev - специалист
ivasim написа:
solo5 написа:
А ако е така не трябваше ли да са се пукнали отдавна? Все пак минаха три месеца, а пукнатините се появиха едната преди седмица, а втората - днес.
Мина ми през ума да ги запълня с акрилен силикон Бизон. Залепва добре и е еластичен след изсъхване. Дали ще стане?
Този проблем с напукани(фуги) е доста срещан при лепенето на гипскартон директно към стената при неспазване на някои правила например намазване с добри грундове на стената и прочие!
Стига проблема ти да е такъв а не слягане на сградата и разпорване на плочата гипскартон във формата на светкавица!!!!!!!!!!!!!Проблема се решава бързо и ефективно

-----Взима се бормашина с поставена отпред на накрайника ,,доза"-аз така му викам---едно кръгло дето еладжиите с едно завъртане и отрязват кръгъл отвор в гипсакртона за контакти,та пробиваш десетина дупки в картона и смело натъпкваш вътре лепило за гипскартон---зашкуряваш си после както си му реда и т.н. малко латексче и готово
работи безотказно
ivasim - помощник
radoraev написа:
ivasim написа:
solo5 написа:
Този проблем с напукани(фуги) е доста срещан при лепенето на гипскартон директно към стената при неспазване на някои правила например намазване с добри грундове на стената и прочие!
Стига проблема ти да е такъв а не слягане на сградата и разпорване на плочата гипскартон във формата на светкавица!!!!!!!!!!!!!Проблема се решава бързо и ефективно

-----Взима се бормашина с поставена отпред на накрайника ,,доза"-аз така му викам---едно кръгло дето еладжиите с едно завъртане и отрязват кръгъл отвор в гипсакртона за контакти,та пробиваш десетина дупки в картона и смело натъпкваш вътре лепило за гипскартон---зашкуряваш си после както си му реда и т.н. малко латексче и готово
работи безотказно
Рабрах и ще взема да го пробвам. Имам само още няколко въпроса:
1.Пукнатината минава на две места точно през топките лепило. Това проблем ли е и не означава ли, че не е спукана снадката, а мазилката над картона? Ако е само мазилката няма ли да стане с просто запълване на пукнатината?
2. През какво разстояние (горе-долу) да пробивам?
3. Като пробия дупките е ясно, че стената от долу ще се запраши. Лепилото ще хване ли, или трябва някакси да опитам да грундирам?
solo5 - майстор
ако е от мазилката можеш да сложиш мрежа и да шпакловаш отново
... но си е играчка
  • 1
  • 2

Тема "Напукан гипсокартон" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: