ro
Здравейте ,
Искам да запитам хората които разбират, ще избие ли мухъл или конденз
ако лепя картона на външна тухлена стена и на стена-бетон
/бетон-стената е тази която разделя входа на блока от съседния вход, т.е. стена - въздух стена/!?
Тухлената е с пвц-дограма и санирана с 5см. стиропор,
бетон-стената не е санирана поради невъзможното изпълнение!
Стаята е спално помещение !
Благодаря !
Takezo Sensey - модератор
Не че съм баш от разбирачите но моето мнение е - няма да избие .При монтаж " на лепене" самите "топки" лепило се явяват термо мостове :!:
Но все пак помисли за варианта за монтаж на кострукция.Много по лесно е :idea:
ro
Благодаря ти takezo!
От пуста лакомия за пространство искам да го лепя!
Но се притеснявам от отлагането на влага по тези две стени!
Макар че ако не се лъжа ти искаш да кажеш,че вследствие на този
термо-мост стената ще е с еднаква температура
и няма да има отлагания и мухъл !?!
panalov - специалист
За да не пускам нова тема и понеже и моят проблем е подобен ще попитам тук.Ситуацията е такава , на външните стени зад гардероба и зад спалнята се е появила капилярна влага ..Тя се просмуква по стената и се намира над перваза и пропуква шпакловката Къщата е на стъпка,спалнята и антрето се намират на терена а останалите стаи са над 1-я етаж.
Та под спалнята (стаята)плочата е наливана направо върху терена (преди 25 год.)и тогава не се е сетил баща ми един найлон да сложи тада спре влагата която се просмуква от бетона.
От външната страна съм откопал 50-60 см от двора ,което е около30см под основата .Направих хидро и топло изолация дренаж и налях с бетон .Хидрото е на ИЗОЛА и е 5мм залепена с горелка върху основа от битомен грунд.
Вътре махнах дюшемето стигнах до плоча коята намазах също с битомен грунд , фибран 2 см ,черна хартия вместо найлон армировачна мрежа и замаска.
Сега да си дойда на въпроса ,ако сложа ГК на конструкция дали отново ще се появи влага и евентуално да намажа стените с някаква хидр изолация.Дали да сложа вата под ГК
Takezo Sensey - модератор
ro, на лепене ще "изгубиш" 3-4 см. но никак не ти завиждам ако не си го правил досега. Помисли ако имаш контакти,ключове конзолите на които трябва да изнесеш на картона какво правиш:

а) вкопаваш половината конзола в стената половината на картона и се чудиш как да пренесеш мястото И където трябва да бъде отвора на картона, спрямо този на стената. Дали ще пасне 'щото имаш право само на един опит.Иначе ако ги разминеш ще си зее дупка. :wink: Удължаване на кабели т.к. най вероятно ще са къси..."упражнения" с повишена трудност, само и само да се спестят "животоспасяващите" 3 см. :wink:

б)отстъпваш 6-7 см. от стената "ковеш" долното УД и се заФаташ, носещи, вата ...конзолите лесно та лесно, и докато си "ковеш" картона с машинката...бзъъъ, бзъъъ си мислиш колко е готин тоя takezo ... :ops:

Относно конденза :

Сега както всяко помещение в случая Твоята спалня. трябва да бъде отоплявана. И въпреки е на по хладно се спи по добре, температурата там няма да бъде по малко от 20-22 градуса.

Точката на конденза която е около нула градуса по целзии при лепене без вата (щото нЕма как да стане) ще е точно зад картона.

Конденз има тогава когато : "топлото срещне студеното" .

И въпреки че картона е хигроскопичен и "регулира" влагата в помещението, има малка повтарям малка вероятност да мухлясва.

За мухъла трябва да има няколко фактора : толпина, тъмнина, и влага .Ако някой от тях липса ...и той липсва. :)

Ватата ще държи точката на конденза далеч зад картона ( ако ватата е 5 см. значи точка нула ще е на 5 см. от картона).Като и тя самата вата ще е с температура на обкръжаващата среда нула градуса.Демек няма фактори за образуване на конденз, няма влага, а без влага няма и мъхъл.

Уффф много дълго стана :ops:

------------------------------------------------------------

panalov , зад гардероба "завихрянето" и движението на въздуха е нулево и затова така.Отмести го малко по напред от стената.

За влагата в плочата и дюшенето при мен беше по същия начин. Бях под кота нула спрямо една външна пощадка.И нормално влагата да върви в най-ниската точка.

След ремонта съм над ниво и нЕма ядове.Ако и ти си тъй не вярвам водата да пълзи нагоре... :wink:

За кaртона виж това което писах по горе на ro :!:
Matchless - специалист
Първо провери как е на мастар и нивел стената...ако е крива няма да имаш такива дилеми защото директно ще ти препоръчам конструкция.Колкото до термомостовете-директните окачвачи са още по добри проводници,конструкцията също.Ако наистина е капилярна влага която избива от бетонната стена значи проблема изобщо не е в конденза.С течение на времето водата прониква през микро пукнатини и пори на бетона и развива капилярна мрежа.Това става чрез свиването и разширяването от рязки разлики в температурата и най-вече от това което е в водата-минерали и соли и всякакви други.С времето се натрупват и образуват кристали който здраво прецакват бетона.Също от вибрации,трептене и прочие микро пукнатините прерастват в цяла водоносна система.Та...АКО става въпрос за капилярна влага то проблема е отвън и отдолу а не вътре.Изолираи отвън,изсуши отвътре и няма да имаш проблеми.Ако изолираш отвътре (с хидроизолация) бетона ще продължава да се руши все повече и все по бързо.
lotosf - специалист
Здравейте!!!!Аэ нямам като колегите проблем с мухъл или конденэ но както при тях така и при мен се налага поради ограничено пространство на помещението да прибягна до метода на лепене на гипсокартон.Става въпрос за коридор в панелен блок.Идеята е на една от стените да иэкърта малко нагоре и да я оформя във вид на полусвод.Смятам да эалепя гипсокартонени листове от двете страни на стената където смятам да направя свода и евентуално мога да сложа и някой друг дюбел беэ да правя конструкция.Въпроса ми е трябва ли предварително да грундирам бетонната панела с нещо или просто да лепя гипсокартона на нея?? :?
housedoktor - майстор
lotosf написа:
Здравейте!!!!Аэ нямам като колегите проблем с мухъл или конденэ но както при тях така и при мен се налага поради ограничено пространство на помещението да прибягна до метода на лепене на гипсокартон.Става въпрос за коридор в панелен блок.Идеята е на една от стените да иэкърта малко нагоре и да я оформя във вид на полусвод.Смятам да эалепя гипсокартонени листове от двете страни на стената където смятам да направя свода и евентуално мога да сложа и някой друг дюбел беэ да правя конструкция.Въпроса ми е трябва ли предварително да грундирам бетонната панела с нещо или просто да лепя гипсокартона на нея?? :?
Винаги грундирай ,на пазара има хубави грундове и не са скъпи
8180 - майстор
За съжаление, ще се намеся в дискусията с критика на Текезо.

НЕ СА коректни разясненията за Конденза и Точката на росата.
В раздел "Саниране" има доса писано по въпроса, а и Текезо днес пусна един доста подробен материал там. Много полезни неща могат да се прочетат в Сайта на "Хигрооптима".
Тук само ще кажа, че Точката (температурата) на оросяване зависи от няколко фактора:
При 40-60% Относителна влажност И температура 20оС !!!, Точката на росата е съответно 5-12оС. При 80%/20оС - 16оС,
а при 30%/20оС - около 0оС.

Та, един кратък отговор за спалнята на ro: Ако досега (при сменена дограма) в спалнята не е имало конденз, монтажът на гипскартона няма да промени положението сам по себе си. Това вероятно не е така при бетонната стена и ще се наложи или топлоизолация, или по-интензивно отопление и проветряване.
Гипскартонът не е топлоизолация (ако това ти е идеята).
Кюфтетата са по-сериозен термомост от окачвачите (когато "духаме супата" , обикновено не духаме дръжката на лъжицата :) )

Капилярната влага се подчинява на същите закони, както при газта и фитила в газената лампа. Демек, може да преодолява гравитацията и да се качва нагоре. :)

Тема "Лепене на гипсокартон - мухъл / конденз/ ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: