Здравейте, гледах в търсачката но не успях да открия това което ми е необходимо
налага ми се да лепя гипсокартона върху панелна стена ( варианта със скара отпада поради липса на място ), достатъчно ли е само грундирането на стената или трябва да се обработи и по друг начин а също и какво лепило да използвам за да не се одлепи по късно картона
благодаря предварително
housedoktor - майстор
Грунда е задължителен.За препоръчване е да използваш система на производителя.Например кнауф - грунд,лепило,гипсокартон, филер .Чети внимателно инструкцийте за употреба на всички продукти и ако спазваш технологията няма да имаш проблем
Благодаря за бързия отговор, ще последвам съвета
Matchless - специалист
На ригипс технологията е топките лепило да са през 40см а не през 60(т.е. на ред по 4 топки а не по 3)...Също така дават ,че е достатъчно 4 кв. см контактна площ м/у лепилото и гипскартона,но това е с техни материали...Аз ги слагам през 40 см,но по големи,иначе другуто както е посочил колегата си го правя.Също така на листовете се слагат подложки от 4 до 8 мм в зависимост от типа сграда и възрастта й..След като "дръпне" лепилото се махат.На дълги стени се оставя дистанционна фуга.
До тук всичко е ясно, само за подложките не мога да се сетя
Matchless - специалист
Ми то щото аз кофти го обясних..сори:) Значи тези подложки(дебели около 5мм) се поставят на земята и в/у тях поставяш листа,а след като "дръпне" лепилото се махат-най добре е след ден два...Мога надълго и нашироко да пиша защо се прави,но едва ли ще ти е интересно...
Благодаря, сега и подложките ми се изясниха :)
попитах за лепенето защото се опасявах дали ще държи лепилото на глаткия панел, но явно грунда ще си свърши работата
Matchless - специалист
Тей...забелязал съм мацат майсторите наляво и надясно с грунд и се бият в гърдите...Ем хубу ама има грунд за шпакловка и грунд за лепило...Обикновенно грунда за шпакловка е червеникав-розов а грунда за лепене е прозрачно бял до бял...Единия повишава повърхностната якост и заздравява основата а другият е дълбоко проникващ и навлиза в дълбочина по капилярната система на стената(порите иначе казано)...Както написа колегата-следвай упътването и чети инструкциите.:)
Стефан - майстор
housedoktor написа:
Грунда е задължителен.За препоръчване е да използваш система на производителя.Например кнауф - грунд,лепило,гипсокартон, филер .Чети внимателно инструкцийте за употреба на всички продукти и ако спазваш технологията няма да имаш проблем
Въобще нямам намерение да оспорвам мнението и на тебе, и на който и да е друг. Аз също бих го направил по този начин, ако съм майстор, и го работя на друг/срещу заплащане/.
За себе си бих го направил по следния начин. Ще стане по-бавно, но според мен, много по сигурно. Определям, и очертавам мястото на лепилото/или т.н. кюфтенца/. Правя отвори с перфоратора, поставям дюбел, и винт на всяко място. Изравнявам главите на винтовете. Поставям картона по познатата технология, като притискам/с почукване/ с по-дълъг мастар до тогава, докато поддава/и картона опре на главите на винтовете/. След това пак с перфоратора правя отвори през картона, и поставям дюбели в бетона. Отворите в картона ги правя с във форма на пресечен конус/приспособление се прави лесно - и с винтовърта/. Навивам винт до някъде, и обмазвам отвора с гипсова смес. И дозатягам винта малко под нивото на картона. Дошпакловам.

Не знам дали достатъчно ясно го обясних. По реакциите ще проличи. :lol:
Здравейте имам идея да лепя гипс картон в панелен апартамент и за да си спестя дебелата изолация искам да направя сандвич от гипскартон/депрон/гипскартон. Интересъва ме дали такова лепене е възможо, ще стане ли здрава спойка и дали стената респективно лепилото ще понесе тежеста на 2 листа гипскартон ?

Тема "Лепене върху панелна стена?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: