• 1
  • 2
niki_sap - специалист
Преди 2 седмици ми прокарваха интернет през входа на блока. Майсторчетата естествено уцелиха кабел и сега целия етаж не може да си пуска осветлението на входа. Съответно трябва да разбия, намеря кабела, свържа и замажа. Става дума за ъгъла между тавана и две стени.... Супер.
Можете ли да ми обясните, какви правила трябва да следвам за да го направя като хората?
И много важно - какъв материал да си купя за да измажа?
niki_sap - специалист
Прочетох я цялата преди да пусна тази тема, но не намерих кавото ми е нужно - нужен ми е съвет как да ги направя, а не колко струват.
Става дума за 20-30 см. разкъртено точно в ъгъла на таван - едва ли майстор ще дойде за да го направи, а ако дойде едва ли ще го направи за 20лв., колкото съм склонен да платя за подобна работа. ако има такива - пишете ми.

Така или иначе се боря с един теч и ще трябва да пошпакловам 1-2 кв.м., защо да не пробвам да направя и този ъгъл. Въпроса ми е каква последователност и какво да ползвам - как точно да го отрежа за да стане право и равно, първо нахвърлям замазка във всички посоки - горе и по двете стени или едно по едно и кое след кое и т.н. И какъв материал да ползвам - чист гипс ще е най-трудно, аз не съм майстор - до момента никога не съм успявал да го направя равно и гладко с гипс, а и толкова бързо ми стяга, че не ми се мисли.
Та ако можете да ми помогнете с практически съвети - ще съм благодарен. Нали все пак форума е "Направи си сам".
tassel - специалист
Най-добре щракни една снимка и я качи тук, за да видим, за какво става въпрос. :)
niki_sap - специалист
В момента не мога да кача снимка, но не мисля и че е нещо кой знае колко специфично - ъгъл на тавана и две стени - какъвто има на всяка стая. - триизмерно се срещат 3 стени под прав ъгъл.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Супер. Снимай проблема, прочети във форума за ел и шпакловки и мазилки, снимай си етапите от работата, дай да те накоментираме ииии ще се разбере става ли майстор от тебе.
niki_sap - специалист
n_a радвам се че двамата с теб непрекъснато четем едни и същи теми, но ти отново не си ми от помощ. Никак. А не е ли това целта на този форум?

Съжалявам ако някъде във форума е писано точно как се обръщат вътрешни ъгли - търсих и не усппях да намеря. Ако някой може да ми помогне, ще съм благодарен.

За метериалите - Знам, че мога да отида в Практикер и там да ми препоръчат какво да купя, но ми се щеше и от тук да получа съвет.

За снимката - не виждам какво има да снимам - погледни към тавана, сега придвижи погледа си по ръба между тавана и стената докато стигнеш ъгъла с другата стена. А сега си представи че този ъгъл е разбит, а вътре в стената са поправени кабелите. Как продължаваш, за да изглежда стената в нормалня ѝ вид?

Не искам да се разбира става ли майстор от мене. Аз си имам друга професия. Писането тук и оправянето на дребни проблеми вкъщи ми се оформя като хоби най-вече поради сблъсъка с майстори и техните цени.

Ако някой може да е от помощ на един абсолютен лаик, който е мазал почти неуспешно гипс 3-4 пъти - Благодаря.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Имаш съобщенийце
niki_sap - специалист
Ще сложа и тук отговора си защото мисля, че описва малко по-точно въпросите ми.
Разбирам какви са въпросите ти, но не разбирам защо ми ги задаваш? Не питам как да направя кабела и каква кутия да сложа, а има ли нещо специфично при правенето на вътрешни ъгли. Определно не съм правил такива до момента. Мазал съм 1-2 квадрата кипсова мазилка, опитвал съм шпакловка и не ми се получава много добре - винаги ми стяга гипса, стената става крива и на бибоци.
Въпросите ми са свързаи с това - нужно ли да сложа някакъв тип майки, нивелири или нещо друго при правенето на ъгъла. Има ли значение в каква последователност поставям материала и кой от трите ъгъла (представи си ъгъл в кюшето на тавана) измазвам първи. Веднъж съм опитвал да направя вътрешен ъгъл и и не се получи много прав - имаше вдлъбнатини - значи ли това, че трябва да го гоня с някаква права летва или нещо подобно.

Не виждам какви по-практични въпроси мога да имам?
alexb - специалист
моят съвет към теб, е да си купиш гипсово лепило на BORO + една евтина маламашка.

Процедурата е следната, обезпрашаваш мястото след това е препоръчително да го грундираш или поне да намоккриш, забъркваш си материал колкото да минеш само едната стена, слагаш материал по цилия ръб на маламашката и с притискане от ъгъла към теб започваш да пълниш. Оставяш го 20-30 мин. да притегне, взимаш мастар дълаг поне един метър и го притискаш към стената която си шпакловал, мастара ще ти покаже дали има нужда още да се пълни или пък да се отнема, ако е второто със една шпакла го зацикляш докато не е стегнал докрай материала, след това минаваш другия ъгъл по същия начин. Крайната фаза е да го минеш финно, може със същия материал, може и с шпакловка за финиш, накрая взиамаш една шкурка N 100 зашкурваш и си готов.
  • 1
  • 2

Тема "Как се правят вътрешни ъгли с гипс или подобно?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: